- 2010. december 22., 12:00
Kipróbáltuk a Nokia Symbian^3 operációs rendszert használó felsőkategóriás telefonját, a C7-et.

A telefon a Nokia termékpalettáján az általános célú készülékek (C osztály) között a csúcskategóriát képviseli. Ez azt jelenti, hogy a speciális képességeket leszámítva ötvözi magában a multimédiás (N) és üzleti (E) széria képességeit, tehát aki egy mindent tudó okostelefont keres, és kedveli a Nokiát, annak valószínűleg a C széria lesz a legjobb választás.

A finn cég az elmúlt időszak visszaesését elsősorban az elavult platformnak köszönheti: a Symbian operációs rendszer a folyamatos csiszolgatások ellenére sem volt képes felvenni a versenyt mondjuk az iOS-szel vagy az Androiddal. Az új modelleken viszont már az új verzió, a Symbian^3 fut, ami több szempontból hatalmas előrelépés az elődhöz képest, viszont egyes helyeken még mindig a korábbi verzió nem éppen felhasználóbarát megoldásai köszönnek vissza.

Mindezek ellenére a C7 egy kifejezetten jó készülék, különösen akkor, ha az okostelefon számunkra egy sokat tudó telefont, nem pedig egy multimédiás mini számítógépet jelent.

Külső

Aki fogott már kézbe csúcskategóriás Nokia telefont, az tudja, hogy sok mindent lehet kritizálni a finneknél, de az biztos, hogy a készülékek összeszerelését nem. A C7, annak ellenére, hogy nem egy különleges modellről van szó, elsőosztályú kivitelt kapott. Bár a telefon nem kapott olyan masszív fémburkolatot, mint mondjuk az N8, a felhasznált műanyagok stabilak, nem zörögnek, nincsenek illesztési hibák, az akkufedél pedig fémből készült.

A készülék formaterve a mai érintőképernyős mobilok átlagát követi: egyszerű lapos telefonról van szó, két végén lekerekítésekkel. Méretének (117×57×10 mm) köszönhetően kényelmesen zsebre vágható, tömegéből (132 gramm) pedig szintén érezni, hogy nem egy olcsó eszközről van szó.

Az előlapot természetesen a kijelző foglalja el, amely AMOLED, 3,5”-os és 640×360 pixel felbontású. Burkolata üveg, ujjainkat pedig kapacitív technológiával érzékeli, tehát kesztyűben nem fogjuk tudni használni – még szerencse, hogy a Nokia fizikai gombokat is használ, így például a hívások felvételéhez nem kell levennünk a kesztyűt.

A kijelző kerete sötét ezüstszínű. Fent jobb oldalon ezen találhatjuk a VGA felbontású másodlagos kamerát, ami mellett a fény- és a közelségérzékelő kapott helyet. Az előbbi a kijelző fényerejének automatikus beállítására szolgál, míg az utóbbi kikapcsolja az képernyőt, ha arcunkhoz emeljük a telefont, így beszélgetés közben nem fogjuk véletlenül elnyomkodni a telefont.

A keret felső, középső részén egy fényes fekete műanyag elem rejti a hangszórót - ennek a formája köszön vissza lent, a középső gombon, amellyel az aktuális menüt hívhatjuk elő, tüntethetjük el, vagy léphetünk egy szintet vissza - helyzettől függően. A szélső gombok az ikonokból kikövetkeztethető módon a hívások fogadására vagy visszautasítására szolgálnak, de az utóbbi egyben a programokból való kilépést is végzi. Ez a két gomb egyébként fizikailag egy, míg Menü gomb önálló egységet alkot.

A kijelző keretét egy újabb, sötét, fémes hatású keret fogja körbe, ami után már a hátoldal selyemfényű fekete borítása következik, ami az oldalakra is rányúlik. Ez a felület tartalmazza a többi fizikai gombot.


Jobb oldalon lent a kamera dedikált exponáló gombját találjuk, felette pedig a képernyő lezárását és feloldását végző csúszka helyezkedik el. Fent a hangerőt és zoomot, nagyítást állító két gombot, közöttük pedig a diktafon indítását és a hangutasítások elérését szolgáló billentyűt találhatjuk meg. A készülék bal oldala szinte teljesen csupasz, egyedül a régebbi Nokia telefonokról ismerős 2 mm-es töltő csatlakozása került ide. A C7 dobozában egyébként ilyen töltőt találunk, de ha ezt nem visszük magunkkal, az sem baj, mert a készülék microUSB porton keresztül is tölthető.


A telefon alsó részén a nyakpánthoz tartozó rögzítőszemet láthatjuk (a mikrofon a kijelző keretének apró nyílása mögött rejtőzik), míg a felső részen a microUSB port, a 3,5 mm-es jack csatlakozó (ami ebben az esetben nemcsak headset csatlakoztatására, hanem videokimenetként is szolgál) és a ki- bekapcsoló gomb található. A bekapcsoló gomb egyszeri megnyomásával a Nokiától megszokott módon egy menüt kapunk, amelyben választhatunk a kikapcsolás, a különféle üzemmódok és a kijelző illetve a gombok lezárása között.

A telefon hátoldala szintén fekete műanyagból készül, kivéve az akkufedelet, amely, mint korábban mondtuk, fémből készült. Ennek felnyitása után férünk hozzá a SIM kártya helyéhez és az akkuhoz, az akku eltávolítása után pedig a microSD kártyához. A fedél felső széle felett található a kameramodul, amely 8 Mpixeles és két LED-ből álló segédfénnyel is rendelkezik. Viszont fix fókuszos, így közeli felvételek készítésére nem alkalmas.

Címkék
Hozzászólások