- 2011. január 24., 08:00
Kipróbáltuk a HDI Dune sorozatának jópofa, modulárisan bővíthető családját, a Dune HD Smartot.

Az ötlet kiváló, hiszen akinek csak egy hálózati médialejátszó kell, az megveszi a Smart D1-et, aki merevlemezes lejátszót akar, az a Smart H1-et, és később mindkettőt tetszés szerint bővítheti Blu-ray lejátszóval (ez a Smart BE), külső merevlemezzel (ez a HE), vagy a később megjelenő kiegészítőket, például DVB-T tunert fogadni képes egységgel (ez az ME).

A nálunk járt összeállítás a D1-BE-HE kombinációból áll, azaz pontosan azt nyújtja, mint a korábban tesztelt Dune MAX - annyira, hogy még a kijelzőjét is megkapjuk a D1 elején. Az egyes elemek mérete 272×143×68 mm, azaz egymás mellé téve éppen 430 mm-es szélességet kapunk, ami megegyezik a szórakoztatóelektronikában elterjedt méretekkel (pont ekkora a Dune MAX is). A Dune összekötő idomokat is kínál, amelyekkel két vagy három egység szorosan és stabilan összekapcsolható.

Külső

Bár három elem járt nálunk, tesztünkben ezeket most egyetlen lejátszóként vizsgáltuk meg – már csak azért is, mert a BE és a HE önmagában legfeljebb egy elegáns külső eSATA csatolós meghajtóként használható. Valamennyi készülék elegáns, selymes fekete fényű házat kapott, amely tökéletesen illeszkedik a szórakoztatóelektronikai készülékek közé. Előlapjuk szálhúzott alumínium, méreteik és fémlábaik is egyformák, különbséget csak az előlapon és a hátoldalon találunk.


A központi egység előlapjának nagy részét a szegmenses, kék színű kijelző foglalja el, amely az üzemállapotról, lejátszási időről és más adatokról tudósít bennünket. Az alsó részen balra a bekapcsoló gombot, mellette a bekapcsolást jelző LED-et (standby üzemben pirosan világít) találjuk. A kör alakú egység az infravörös távvezérlő vevője, tőle jobbra az SD kártya nyílása van, jobb oldalon pedig egy USB port és egy Eject gomb van – ez utóbbival a csatlakoztatott optikai meghajtó tálcáját nyithatjuk.


A többi érdekesség a hátsó oldalra került: itt van a beépített 10/100-as hálózati adapter csatlakozója, további két USB port, illetve hang- és videokimenetek teljes skálája. Az előbbieket egy analóg sztereo és egy optikai digitális kimenet alkotja, az utóbbiakból pedig kompozit, komponens és természetesen HDMI áll rendelkezésre. Az eSATA portra eSATA eszközöket köthetünk, az USB Slave csatlakozó pedig akkor használható, ha a lejátszóban beépített merevlemez is van, amit ennek segítségével közvetlenül a számítógépre köthetünk. Ennek alapvetően akkor van értelme, amikor először töltjük át a filmjeinket a lejátszóra, a 100 Mbps-es kapcsolaton keresztül ugyanis egy 1 TB-os HDD megtöltése igen sokáig tartana.

A két kiegészítő közül a Blu-ray lejátszót tartalmazó BE előlapját a megfelelő logóval ellátott ajtó foglalja el, míg a 3,5”-os HDD fogadására képes HE esetében elöl a Dune MAX-ról is ismerős, rackszekrényekre hasonlító fiók van, amelynek kinyitásakor egy karos mechanizmus rögtön ki is emeli nekünk a HDD-t a helyéről. Ennek köszönhetően a merevlemez beszereléséhez nincs szükség szerszámokra, pár pillanat alatt elvégezhető.


A hátoldalon a BE-nél csak egy eSATA portot találunk, a HE viszont ezen kívül egy USB Slave és két normál USB portot is kapott. Amennyiben a HE-t USB Slave csatlakozóval kötjük a D1-re (ha már használunk egy BE-t, akkor csak így lesz lehetőségünk az összekapcsolásra, mert a D1 egyetlen eSATA portja foglalt lesz), akkor a két USB portot további eszközök csatlakoztatására használhatjuk, azaz a tárhely igen jól bővíthető.

Mindhárom modul külső tápegységgel rendelkezik egyébként, és apró főkapcsolóval teljesen leválaszthatók a hálózatról.

A teljes funkcionalitás eléréséhez szükség lesz a mellékelt távvezérlőre is, amely megegyezik a MAX esetében használt változattal.

Ez is érdekelhet
2018. június 7., 12:00
2018. május 10., 13:09
Hozzászólások