- 2011. január 31., 12:00
Mostani tesztünk alanya egy olyan táblagép, ami 50 ezer forintba kerül. Vajon mit lehet kihozni ennyi pénzből?
Hirdetés

Aki figyelemmel kíséri az olcsóbb kütyük piacát, annak az Alcor márkanév bizonyára nem ismeretlen: ilyen jelzéssel láthatunk médialejátszótól a navigációs eszközig mindent. Ezek természetesen nem saját gyártmányok, hanem különféle cégektől érkező „névtelen” termékek, amelyeket az Alcor márkanevével matricáznak fel. Ilyen mostani tesztünk alanya, az Alcor e-Pad is, amit más néven (neveken) is árulnak, elég csak a műszaki jellemzőkre rákeresni a Google-ben. Amiért számunkra különösen érdekes a kütyü, az az ára: 49 900 forintba kerül, amivel az egyik, ha nem éppen a legolcsóbb táblagép Magyarországon. Tesztünkben azt próbáltuk meg kideríteni, hogy sikerült-e ennyiért is jó tabletet építeni, vagy ez már az a szint, ahol inkább óvakodni kell a vásárlástól.

Külső

Egy biztos: az e-Pad sem dizájnra, sem kivitelre nem fog díjakat nyerni: selyemfényű, jellegtelen fekete vagy nagyon sötét szürke műanyag borítja, közepesen jó illesztésekkel. Szilárdságát jól mutatja, hogy a hátoldal gyenge megnyomására is láthatóan torzulnak az LCD panel színei.

A formaterv egyszerű, egy viszonylag lapos, szögletes, de két hosszabb oldala felé keskenyedő gépről van szó, amelyet ezeken a keskenyedő részeken némi recézéssel tettek könnyebben megfoghatóvá. Az egyetlen, egyedi alkotóelem rajta az előlapon elhelyezett apró trackball, amely erős kék fénnyel világít működése közben.

Az előlapot természetesen a 7”-os kijelző uralja. Rajta rögtön tetten is érhető a spórolás: nagy mérete ellenére csak 800×480 pixeles felbontású, képe tehát nem igazán éles, ráadásul rezisztív technológiát használ, ami a külön érzékelőréteg miatt még tovább csökkenti az amúgy sem túl magas kontrasztot. Szerencsére a fényerővel legalább nincs baj, ha direkt napfényben nem is, de átlagos fényviszonyok között teljesen jól használható a készülék. A rezisztív technológia sajátosságaiból adódóan a kezelés nem annyira gördülékeny, mint a drágább, kapacitív megoldásoknál, nem is annyira pontos, viszont kesztyűs kézzel is tudjuk használni. Az ilyen képernyőkhöz általában ceruza is jár – és az Alcor sem kivétel, ő is mellékelt egy jó minőségű, megfelelő hosszúságú példányt, amit a készülék bal felső sarkából húzhatunk ki.

A 7”-os kijelző természetesen elfoglalja az előlap nagy részét, a körülötte található keret pedig átlagos méretű. Egyedül a jobb oldalon szélesedik ki, egyrészt azért, mert itt található a már említett trackball, másrészt azért, mert itt vannak a csatlakozók is, és ezeknek szükségük volt a helyre. Ezen a szélesebb részen felül van a beépített mikrofon nyílása is, ami például VoIP hívások alatt jöhet jól – vagy akkor, ha diktafonként akarjuk használni a készüléket.


Az érintőképernyő és a trackball mellett csak pár kezelőszerv került a gépre: a felső él jobb oldalán egy Menu, egy Esc és egy Power feliratú, ezüst színű kis gombo(ka)t találunk, tőlük balra pedig egy mélyedésben a ceruza hegyével megnyomható Reset gomb van. Látható, hogy nem az androidos készülékeken általában megszokott gombokról van szó. Ezekkel a következő funkciókat érjük el: a Power gomb értelemszerűen a ki- és bekapcsolásra, a készenléti üzemmód aktiválására szolgál. A Menü gombot megnyomva készenléti üzemmódból bekapcsol a kijelző (ebben hasonlít a Powerre), illetve ezzel hívhatjuk elő az éppen futó alkalmazás menüjét. Az Esc gombbal a kezdőképernyőre léphetünk vissza, ha pedig nyomva tartjuk, akkor az érintőkijelző kalibrációs képernyőjéhez jutunk.


A készülék alsó és bal oldali éle teljesen üres, a csatlakozókat kivétel nélkül a jobb oldalon helyezték el. Ezek közül a legalsó egy USB host, amihez USB-s memóriákat csatlakoztathatunk (külső merevlemezzel csak akkor érdemes próbálkozni, ha saját tápellátása van), és elérhetjük a rajtuk található tartalmat, feltéve, ha nem NTFS fájlrendszert használunk, azt ugyanis nem olvassa az e-Pad. A következő csatlakozó egy standard USB port, amivel adatokat másolhatunk a készülék és egy számítógép között, majd a töltő, a fülhallgató, a miniHDMI csatlakozó és végül a microSD kártya nyílása következik. A külön töltőtől nem kell megijednünk, szerencsére az e-Pad USB-ről is tölthető, bár kicsit lassabban. A készülék egyébként átlagos méretű: 188×116×12 mm-es, súlya a sok műanyagnak köszönhetően mindössze 330 gramm.

Címkék
Hozzászólások