- 2011. február 3., 12:00
Leteszteltük a HTC hatalmas, 4,3"-as kijelzővel szerelt Windows Phone 7-re épülő készülékét, a HD7-et.

Emlékszünk még a HTC HD2-re? Az általunk is letesztelt, hatalmas Windows Mobile alapú telefon több szempontból is korszakalkotó volt: a HTC-nek sikerült a Windows Mobile 6.5 legtöbb hibáját úgy korrigálni, hogy már-már egy modern mobil operációs rendszert faragtak belőle. Adjuk még ehhez hozzá a még ma is csúcskategóriásnak számító hardvert, az elegáns dizájnt és mindenekelőtt a 4,3”-os kijelzőt, és máris látható, hogy a HD2-vel a HTC tényleg maradandót alkotott.

De hiába az igyekezet, ha az alapok rosszak, a Windows Mobile 6.5 életciklusának végére ért. Jött az Android, de a HD2 megfelelőjére ezen platformon elég sokat kellett várnunk: egészen múlt év szeptemberéig, amikor megjelent végre a Desire HD. A Microsoft nem sokkal később jelentette be a Windows Phone 7-et – és ezzel párhuzamosan el is kezdődtek a pletykák a HD2 frissítéséről. Ezek egyébként nem minden alap nélküliek, hiszen papíron a HD2 tökéletesen alkalmas a Windows Phone 7 (vagy éppen az Android) futtatására is, legfeljebb a gombok elhelyezkedése és száma nem lesz ideális. Nem véletlenül találhatunk egyébként az XDA-Developers fórumán olyan ROM-okat, amelyekkel mindkét operációs rendszert feltölthetjük a készülékre. Sajnos a Microsoft (és a HTC) nem akarta a HD2 frissítését – inkább elkészítették tesztünk alanyát, ami a HD7 nevet viseli.

Külső

A HD7 tervezésekor a mérnököknek nem kellett sokat gondolkozni: a HD2 adott volt, a Microsoft a WP7 kapcsán amúgy is eléggé lekorlátozta a lehetőségeket, így a HD7 ezen határok mentén készült el. Az első feltűnő dizájnelem természetesen maga a kijelző, ami 4,3”-os, és annak érdekében, hogy a készülék a lehető legkisebb maradhasson, oldalt egész vékony keret veszi csak körül.

Ez a keret fent és még inkább lent már valamivel vastagabb, az előbbinél a visszajelző LED-eket és a hangszórót rejtő rács, az utóbbinál pedig az érintésérzékeny vezérlőgombok okozzák ezt. A formaterv egyébként olyan, mintha a kijelző egy külön egység lenne a Desire HD-ra emlékeztető házon.

Amint az egy ilyen drága készüléktől elvárható, az összeszerelés és az anyagválasztás hibátlan, egyetlen problémánk van csak, ez pedig a hátlap felső részét elfoglaló műanyag elemfedél, ami csak nehezen távolítható el, ráadásul végig olyan érzésünk volt, hogy ha nem vigyázunk rá, rögtön el is törik. Szerencsére ezt sokat nem kell majd nyitogatnunk, hiszen a SIM és az akku behelyezése után további teendőnk nem lesz. Nyilván senkinek sem okozunk meglepetést azzal, hogy a HD7 nagy is, és nehéz is: 122×68×11 mm-es és 164 grammos, ami nagyjából megfelel a Desire HD és a HD2 méreteinek.

A telefonon a WP7 és a Microsoft által megszabott gombokat találjuk. A kijelző alatti három érintőgomb közül a bal oldali gomb a visszalépésre szolgál (előző program, előző menüpont, előző weboldal és így tovább), a középső, Windows logóval ellátott gomb röviden nyomva a főmenüt, hosszan nyomva a hangutasítások funkcióját hívja elő, a jobb oldali gomb pedig a Bing keresőt indítja el. Az érintőképernyő, mint kezelőszerv kapcsán meg kell jegyezzük, hogy a 4,3” már erősen a határán mozog annak, amit átlagos kézmérettel kényelmesen kezelhetünk: előfordulhat, hogy egy kézben tartva ujjainkkal nem érjük el a képernyő minden pontját.


További kezelőeszközöket találunk a HD7 oldalain: jobb oldalt felülre a hangerő állítója, lentre a fényképezőgép dedikált expozíciós gombja került, a ki-és bekapcsolást illetve lezárást végző billentyű pedig a felső élen kapott helyet.


Mindhárom gomb mechanikus és meglehetősen vékony kivitelű, de kényelmesen használható. A töltésre is szolgáló microUSB port a headset 3,5 mm-es jack aljzatával együtt alul van, és a HTC az utóbbit úgy alakította ki, hogy a fülhallgató csatlakozója nem is lóg ki belőle, mint például a Desire esetében.


Ha megfordítjuk a telefont a két részből álló hátlap kerül elénk. Amint már említettük, a felső a kinyitható elemfedél, az alsó a ház része. A felső részen található az 5 Mpixeles fényképezőgép modulja a dupla LED-es vakuval – a körülötte látható ezüstszínű egység pedig kihajtható, így a HD7 megtámasztható az asztalon. Ez jól jöhet például akkor, ha filmlejátszásra használjuk a telefont, bár az igazat megvallva a telefonként nagynak tűnő 4,3”-os kijelző filmnézésre még mindig nagyon kicsi, ha nem közvetlenül az orrunk előtt van. A kameramodultól jobbra látható vékony nyílás a külső hangszóróé.

Címkék
Hozzászólások