- 2011. február 21., 12:00
Újabb olcsó tunert járt szerkesztőségünkben, ami, mint kiderült, külsőre nem, de a belső alapján régi ismerős.
Hirdetés


some text

Az év utolsó napjaiban a kormány kitolta a digitális átállás határidejét, a Karácsony előtt elfogadott médiatörvény ugyanis az analóg műsorszórás lekapcsolásának tervezett időpontját az eredeti, 2011. december 31-i dátumról 2012. december 31-ére, opcionálisan akár 2014. december 31-ére módosította. Ez a piaci szereplők számára nem jó hír, azonban a kereskedők és az Antenna Hungária bízhatnak benne, hogy a DVB-T platform műsorkínálata az analóg csatornakínálattal összevetve van annyira versenyképes, hogy a fogyasztók „kényszer” nélkül is a váltás mellett döntenek. Az új tévéket a gyártók már felkészítették a hazai DVB-T adások vételére, azonban sok olyan régi – akár CRT-s – tévé is használatban van, amelyben vagy egyáltalán nincs DVB-T tuner, vagy csak olyan, amelyik az MPEG-4 kódolású adások vételére nem alkalmas. Az ilyen tévéket sem kell lecserélni, elég, ha vásárolunk egy set-top-boxot. A legolcsóbb megoldások egyike az Alcor HD-500, amely 12 ezer forintba kerül, ennek ellenére egy sor extra funkcióval felszerelték, képes például felvételkészítésre és médiafájlok lejátszására is. Abban viszont már a tesztelés előtt biztosak voltunk, hogy feltétel nélkül nem ajánlható az Alcor HD-500, mert kódkártyák fogadására, és így a MinDigTV Extra csatornák és az HBO vételére nem alkalmas.

Külső

Az Alcor HD-500 több szempontból is rendhagyó készülék, és ez a külsején is meglátszik. A készülék ahhoz képest, hogy egy DVB-T set-top-boxról van szó, meglehetősen apró dobozban érkezik, amire az a nagyon egyszerű magyarázat, hogy maga a tuner is rendkívül apró, mindössze 135×83×25 mm-es tömege pedig 135 gramm. A HD-500 alakja többé-kevésbé téglalap, de az oldalfalak íveltek. A készülékház legnagyobb része fehér műanyagból készült, kivéve az előlapot, ami fényes fekete. Emellett a fehérséget megtöri még egy jó vastag, ezüstszínű díszítőcsík is, ami a készülék közepén helyezkedik el. A színválasztás nyilván a legjobb, ha figyelembe vesszük, hogy a tunert valahol a tévé közelében illik elhelyezni, hiszen az eladott tévék túlnyomó része fekete, fehér tévét kis túlzással nem is lehet kapni. A borítás természetesen teljes egészében műanyagból készült, és nem feltétlenül a legigényesebb fajtából. Az összeszerelés minősége nem tökéletes, szinte minden illesztésnél találunk kisebb-nagyobb hézagot – hiába, az alacsony ár kompromisszumkészséget is követel. A tunerhez egy apró talp is jár, ennek segítségével állíthatjuk a HD-500-at az élére.

A tuner apró méretére természetesen logikus magyarázat is van. Egy set-top-box esetében a legnagyobb helyet soha nem az elektronika foglalja el, hanem a tápegység, a kártyaolvasó adapter illetve a merevlemez – ezek egyenként is több helyet igényel(het)nek, mint az alaplap. Ezek alapján nem nehéz kitalálni, hogy a HD-500 dobozában a felsorolt részegységek közül semmit nem találunk meg: a tápegység külső, a merevlemez helyett pedig egy előlapi USB portot kapunk, amelyre a saját adattárolónkat köthetjük rá.

Az előlapon a már említett USB port mellett csupán egy visszajelző LED-et találunk illetve néhány apró nyílást, amely mögött a távirányító érzékelője lapul. Hátra az antennacsatlakozó (csak bemenet, de az erősített antennákhoz szükséges feszültség leadására is képes), a tápcsatlakozó, a HDMI kimenet és egy AV-szett került. Az analóg kimenet valójában egy jack dugó, de a szükséges adaptert megtaláljuk a csomagolásban. Jobban örültünk volna, ha ehelyett inkább egy HDMI kábelt kapunk.

Árulkodó jel, hogy az Alcor HD-500 éppen azokkal a hiányosságokkal bír, mint amivel a korábban nálunk járt ATD STB-838: nincsen rajta optikai hangkimenet és a kódkártyát sem tudjuk beletenni, így a MinDigTV Extra adások vételére ez a készülék nem (sem) alkalmas. Így azért jelentősen csökken a DVB-T platform vonzereje, mert ingyenesen csak hét adó nézhető (m1 HD, m2 HD, Duna TV HD, Autonómia, RTL Klub, TV2, Euronews). A CI adapteres DVB-T tunerek ára 8 ezer forinttal magasabban, 20 ezer forint környékén kezdődik, azért az sem olyan vészes.

Belső

Az Alcor DTV-500 tehát éppen azokkal a hiányosságokkal bír, mint az ATD STB-838, ami persze nem véletlen, a két készülék alapvetően ugyanazt a hardvert tartalmazza.

A DTV-500, ahogyan az előző oldalon már említettük, a hazai DVB-T adások vételére tökéletesen alkalmas, de csak az ingyenesen foghatókat nézhetjük vele, kódkártya nélkül ugyanis a hardver a MinDigTV Extra csatornáival nem tud mit kezdeni. A tuner a H.264 kódolású videók mellett az 5.1-es AC3 hangsávokat is kezeli, ám kiadni csak sztereóban tudja a hangot, még akkor is, ha a HDMI kimeneten keresztül továbbítjuk azt a tévé vagy az erősítő felé. A hazai műsorkínálatot nézve egyelőre ez nem tűnik komoly hiányosságnak.

A doboz szétszerelése után jól látszik, hogy a hűtést az Alcor passzív módon oldotta meg, mozgó alkatrész így egyáltalán nincsen a tunerben, ami azt jelenti, hogy teljesen hangtalan működésre számíthatunk. A passzív hűtést az teszi lehetővé, hogy a fogyasztás alacsony: 5,2 és 7,3 watt közötti értékeket mértünk működés közben, és 0,6 wattot készenléti állapotban.

Címkék
Hozzászólások