- 2011. február 23., 12:00
Kipróbáltuk a Kodak 7”-os, saját Wi-Fi adapterrel és más extra funkciókkal rendelkező digitális képkeretét.

Nem tagadjuk: nem tartozunk azok közé, akik szerint egy digitális képkeret a legizgalmasabb eszközök egyike, főleg azért, mert sok közülük nem más, mint egy olcsó, rendszerint elég alacsony felbontású LCD kijelző kártyaolvasóval kombinálva, amelyen véletlenszerű sorrendben megjelentethetők a „feltöltött” fotók. A készülékek között különbséget gyakran csak a külalakban találhatunk, mostani tesztünk alanya viszont néhány különleges netes szolgáltatást is tartalmaz, amelyek révén jól illeszkedik a közösségi oldalakra és a folyamatos online kapcsolatra épülő világunkba. Gyártójától tulajdonképpen nem is meglepő egy ilyen készülék, a Kodak ugyanis mind az analóg, mind a digitális fotózásban az úttörők közé tartozik: a cég nevéhez fűződik a roll filmtől a digitális fényképezőgépig rengeteg mai eszköz feltalálása.

Külső

Külsejét tekintve egy digitális képkereten nem nagyon van mit elrontani, és szerencsére a Kodak is sikeresen ellenállt a csicsák és a felesleges díszek csábításának. A Pulse ennek megfelelően egy alapvetően fekete műanyag burkolattal rendelkező eszköz, amelynek központi eleme egy 7”-os, 800×600 pixeles érintőkijelző. Ezt egy viszonylag vastag, fényes fekete keret veszi körbe, amit egy vékonyabb, ezüstszínű perem zár le. A perem ferdén „átmegy” a hátsó, lekerekített részbe is.

A készülék hátoldala jellegtelen, felül egy Kodak felirat, jobb oldalon pedig két gomb – a ki- és bekapcsoló billentyű, illetve egy „Health test” gomb található. Ez utóbbival a hálózati beállításokat hívhatjuk elő, és ellenőrizhetjük, hogy rendben csatlakozik-e a készülék WLAN-unkhoz. A gombok alatt a Kensington zárat láthatjuk, egészen lent pedig a hálózati tápegység bemenete bújik meg.

A másik oldalon egy felhajtható ajtó mögött két kártyaolvasó nyílást és egy USB portot találunk. Az előbbiek segítségével SD/MMC/xD, MS/MS Pro és MS Duo kártyákat csatlakoztathatunk, míg az utóbbi természetesen USB kulcsokat és külső merevlemezket is kezel, feltéve, hogy ezek nem igényelnek komolyabb tápellátást és FAT vagy FAT32 fájlrendszert használnak.

Annak érdekében, hogy a képkeret megálljon az asztalunkon, egy alul gumicsíkkal csúszásmentesített talpat is elhelyeztek rajta. Ez nem eltávolítható, és a kereten sincs nyílás kialakítva arra, hogy például egy tipli és csavar segítségével a falra akasszuk; a Pulse tehát szigorúan asztalra vagy polcra való. Az egész készülék egyébként 191×156×65 mm-es helyet foglal el.

Használatba vétel

A készülék belső akkumulátorral nem rendelkezik, így csak és kizárólag hálózati adapterről működik. A beüzemeléskor első lépésben tehát ezt kell csatlakoztatnunk. Ha ezt megtörtént, a Pulse automatikusan bekapcsol, a kijelzőn pedig ki kell választanunk a nyelvet. Sajnos a felajánlott lehetőségek között a magyar nem szerepel, de a fontosabb világnyelvek (például az angol és a német) igen.


A következő lépés az elérhető Wi-Fi hálózatok felderítése, amely gyorsan megy. Ha titkos SSID-t használunk, akkor azt külön is beírhatjuk, majd meg kell adnunk természetesen a jelszót is. Igény esetén WPS is használható. Ha bármikor gondba kerülünk, a Help gomb megnyomásával segítséget is kapunk.

Amennyiben a csatlakozás sikeres, a keret először ellenőrzi, hogy van-e frissebb vezérlő szoftver (firmware), és, ha igen, akkor felajánlja annak telepítését. Ha ezzel is készen vagyunk, következhet az aktiválás: a Pulse 7” ugyanis az interneten keresztül elérhető szolgáltatásokat is kínál, sőt, az igazán érdekes funkciókhoz csak így férhetünk hozzá. Az aktiválás maga egy öt perces folyamat, amelynek keretében létre kell hoznunk egy felhasználói fiókot a Kodak Pulse oldalán, majd követni az általunk megadott e-mail címre érkező levélben leírtakat. Erre mindenképpen szükség van, nemcsak a netes szolgáltatások miatt, hanem azért is, mert még a keret alapbeállításait (például hogy mikor kapcsoljon ki éjszakára) is csak az interneten keresztül érhetjük el.

»1 - Bevezetés, külső és használatba vétel