- 2011. március 8., 12:00
A téli sportok szerelmeseit célozza meg a HP Pavilion dv6 a francia Rossignollal közösen készített változata.

A legtöbb esetben a speciális dizájn alatt különlegesebb hardvert, az árcédulán meg ehhez illeszkedő összeget találunk, a francia sportszergyártóval együttműködésben készített dv6 Rossignol Edition gépeknél viszont nem ez a helyzet, mind a gépek tudása, mind az árak megfelelnek nagyjából a hasonló képességű sima dv6-os gépekével. Ez így is van rendjén, ezek a változatok ugyanis igazából csak a burkolat egyes elemeiben (és a háttérképben) különböznek a normál változatoktól – ezért pedig nem illik túl sokat elkérni.

Ezzel egyben az is kitalálható, hogy a notebookok elsősorban otthoni multimédiás használatra készültek (Entertainment Notebook PC Series az angol elnevezésük), tehát elsősorban arra találták ki őket, hogy otthon az asztalon dolgozzanak, ahonnan csak a legritkább esetben, házibuli alatt vagy egy hosszabb vakáció idejére mozdulnak el.

Külső

Nem véletlen, hogy a HP a piacvezető notebookgyártó: a dv6 Rossignol összerakása teljesen hibátlan, és bár műanyagból van, rendkívül szilárd és jól összeszerelt hatást kelt. A gép különlegességét természetesen a kijelző és a csuklótámasz/billentyűzetkeret burkolata jelenti, amely speciális mintát kapott. Az összhatás kifejezetten jó, a gép fiatalos és vagány, és még éppen nem csicsás. Bár ezek a speciálisan színezett burkolatrészek fényes műanyagból készültek, az ujjlenyomatok és a koszolódás kevésbé feltűnő, köszönhetően a mintázatnak. A gép különlegesség még a hátul világító HP felirat – ilyen megoldást egyre több cég alkalmaz saját maga reklámozására.

A mintát leszámítva a gép formaterve alapvetően konzervatív, körben enyhe lekerekítésekkel. Kijelzője fényes, körülötte viszont a megszokott fekete helyett fehér keretet találunk. A zsanérok elég vastagok és súrlódásuk tartja csukva a noteszgépet – a súrlódás viszont túl nagy ahhoz, hogy egy kézzel mozgathassuk a monitort. A billentyűzettel való „összefekvést” ennél a gépnél nem apró gumitappancsok hivatottak megakadályozni, hanem a kijelző keretének oldalán körbefutó, keményebb gumiból készült csík kiemelkedései.

A billentyűzet tekintetében vegyes benyomásaink voltak: a gombok kivitele jó, nyomáspontjuk, keménységük is rendben van, de a kiosztással nehezen tudtunk csak megbékélni. A legnagyobb gondot a bal szélső gomboszlop jelentette, amely legfelül az Esc-pel kezdődik, de alatta sorban a levelezőklienst, a HP MediaSmartot, a webböngészőt, a nyomtatást és végül a számológépet indító gyorsbillentyűt tartalmazza. Mivel a megszokott klaviatúrákon az Esc alatt balszélen a Tab, a Caps Lock, a Shift és a többiek találhatók, többször is előfordult, hogy az egyes elemek közötti váltás helyett elindítottuk a Live Mailt, vagy a nagybetűk kiválasztása helyett a nyomtatást aktiváltuk.

Extra kapcsolóból egyet sem kapunk, a plusz funkciókat az Fn+funkcióbillentyű kombinációkkal érhetjük el. Az F1 így a Helpet indítja el, az F2/F3 a fényerő állítására szolgál. Az F4-gyel váltogathatunk a megjelenítők között, míg az F5-F8 sor a médialejátszó vezérlése. Az F9-F11 a hangerő állítását, az F12 a vezeték nélküli adapter ki- és bekapcsolását, tőle jobbra egy speciális gomb pedig a rendszer lezárást végzi.

A nagyméretű tapipad a billentyűzet alatt, enyhén jobbra tolva található. Érzékenysége rendben van, a jobb felső sarokba tolt R betű is jól néz ki. Nem tetszett viszont, hogy a HP az érintésérzékeny felülettel egybeépítette a gombokat, amelyek egyrészt igen kemények, másrészt előfordult, hogy megnyomásuk közben elmozdult az ujjunk és vele az egérmutató is.

A gépház alsó része a megszokott fekete műanyagból készült, de érdekessége, hogy a HP valami miatt erre írta rá a csatlakozók és a visszajelző fények neveit. Kicsit furcsa ez a megoldás, mert ha ezek a feliratok felül lennének, akkor valóban segítenék a különféle perifériák csatlakoztatását, így viszont csak akkor láthatók, ha megfordítjuk a notebookot. Az alsó rész közepén egy nagy, négy csavarral rögzített fedelet találunk – e mögött helyezkedik el a merevlemez és a memória, amelyeket így könnyen bővíthetünk, de hozzáférünk a mini PCI-E slothoz és a hűtőrendszerhez is. A dv6 Rossignol mérete a megcélzott felhasználási területnek megfelel, 381×249×39 mm, tömege pedig 2,5 kg.

Címkék
Hozzászólások