- 2011. március 10., 12:00
Használhatatlan divatcikk, vagy a legjobb és legolcsóbb médialejátszó? Attól függ!

Azért, mert elkészült rá az XBMC, amivel kiegészítve a második generációs Apple TV egy gagyi média streamelőből nem csak az egyik legolcsóbb, hanem a legjobb médialejátszó kliensé is válik. Persze a célig nem vezet kikövezett út, de már sokan jártak rajta, így aki elszánt és kitartó, az könnyen követheti a nyomokat.

Az új eszköz üzembe helyezésénél a következő célokat tűztük ki: az Apple TV egy HDMI kábelen csatlakozva bármilyen tévéhez játssza le a lakás egy másik helyiségében elhelyezett korábbi médialejátszó merevlemezén lévő tartalmakat. A két eszköz között az internetelérést is biztosító routeren keresztül vezetékes kapcsolatot építettünk ki, hogy a zavartalan filmnézés ne a wifi kapcsolat megbízhatatlanságán múljon. A másik média szerver komplett számítógép lévén nem csak egy másik tévét szolgál ki képpel, hanem egyben torrent kliensként is üzemel, de lényegében ez a gép bármilyen NAS-sal helyettesíthető.

További cél, hogy az Apple TV, az arra felkerülő XBMC és a tévé vezérléséhez egyetlen távirányítót szeretnénk használni, ami az éppen kéznél lévő Logitech Harmony 555-ös lesz.

Mielőtt azonban belevágunk, nézzük meg mit is ad az Apple 99 dollárért (vagy a szomszédos nyugat-európai országokban 110 euróért).

Apple TV 2

Az Apple TV második generációja az első változat formavilágát örökölte, de a korábban divatos fehér helyett lakk fekete külsőt kapott. Az Apple-től elvárható módon igencsak mutatós készülék a korábbi változatnál jóval kisebb, simán elfér akár egy tenyérben is. A tetején a jól ismert alma logó látható, míg az előlapjára az infravörös érzékelő, illetve egy visszajelző LED került. Ez utóbbi az Apple TV bekapcsolt állapotában világít, a távirányítótól kapott utasítások nyugtázásaként pedig egyet-egyet villan. A LED szerepe a firmware frissítésekor lesz még fontos, mert gyors villogással jelzi a megfelelő üzemmódba való belépést.

A készülék alapját ugyanaz az ARM processzor adja, mint ami az iPhone 4-ben, illetve az iPadban is dolgozik. Merevlemezt vagy komolyabb flash memóriát nem szereltek bele, de a működéshez szükséges adatok átmeneti tárolásához van benne egy 8 GB-os flash memória, amiből a rendszer mindössze 800 MB-ot használ el.

Az Apple TV telepítése rendkívül egyszerű: a HDMI, az UTP (mi csak vezetékes hálózaton használtuk) és a tápkábel csatlakoztatása után azonnal indul is az eszköz, feladatunk a nyelv kiválasztására koncentrálódik (nyilván senkinek sem okoz meglepetést, hogy magyar nincs a támogatott nyelvek között). Az aprócska dobozon a már felsorolt csatlakozókon felül egy Micro USB és egy optikai audio kimenet található. Kézenfekvőnek tűnne, hogy ha az eszközön van USB csatlakozó, akkor a filmek tárolását egy USB-n csatlakoztatott merevlemezzel oldjuk meg, az Apple TV 2 azonban nem rendelkezik USB host vezérlővel, a csatlakozó mindössze a készülék firmware-ének frissítésére való.

Az Apple TV 2-n nincs ventilátor vagy bármilyen más mozgó alkatrész, így teljesen néma. Nincs külső tápegysége sem, csak egy 220 V-os kábel kell hozzá. A többi képessége mellett ez is ideálissá teszi médialejátszóként való használathoz.

Eredetileg az Apple azért találta ki ezt a terméket, hogy az iTunes boltjából kölcsönözhető filmek és sorozatepizódok lejátszását lehetővé tegye a tévéken is. A készüléken be kell állítani a Apple TV azonosítónkat a jelszóval együtt, és máris elérhető az Apple iTunes boltja, illetve megfelelő megosztás után az Apple számítógépünk iTunes gyűjteménye is. Mint minden ilyen on-line vásárlási lehetőség, ez a bolt sem érhető el Magyarországról, így teljesen érthető, hogy az Apple miért nem forgalmazza a terméket hazánkban.

Persze az App Storeban használt azonosítóval mi magyarok is beléphetünk, és láthatjuk a nálunk szerencsésebb nyugat-európai és amerikai vásárlók számára elérhető tartalmakat, de megnézni maximum az ingyenes előzeteseket tudjuk. Hivatalos Apple firmwarrel marad a számítógépről streamelt zene hallgatása, illetve iPhotoból vagy Aperture-ből megosztott képek nézegetése.

A készülék menüje nagyon egyszerű és logikus. A vízszintes sávra tett főmenükből lefelé nyílnak az almenük, melyeket a rendszer már külön oldalon bont tovább. A menüben a végletekig leegyszerűsített alumínium távirányítóval lépkedhetünk, de az Apple TV más távirányítók jelének fogadására is megtanítható, sőt iPodról, iPhone-ról és iPadról is irányítható.

Az Apple TV 2, annak ellenére, hogy képes a Full HD 1080p fájlok feldolgozására, mindössze 720p felbontású videojelet biztosít a tévé felé. Hiába van tehát a valakinek nagy felbontású tévéje, a videókat az iTunes boltból és az XBMC-ből is csak 720p-s felbontásban fogja látni. Legalábbis addig, amíg a hackerek rá nem jönnek a korlátozás titkára és fel nem oldják azt – már, ha egyáltalán ez lehetséges. Az XBMC csapat ugyanakkor több helyen is jelezte, hogy ez nincs a fontos fejlesztések listáján.

Hozzászólások