- 2011. március 16., 15:05
Kipróbáltuk a Synology legújabb kétlemezes NAS-át, ami otthoni letöltőközpontként is megállja a helyét.

A DS211j a Synology termékeit ismerők számára már a nevével elárulja szinte minden tulajdonságát: a legújabb (11-es) széria kétlemezes, otthoni (ezért a j betű) célokra szánt változatáról van szó. Ugyanakkor az „otthoni” megjelölés ellenére a készülék operációs rendszere és így funkciói is (nagyjából) egyeznek a vállalat csúcsmodelljeiével, a különbséget csak a gyengébb hardverből adódó korlátok, például az alacsonyabb sebesség jelentik.

A DS211j elődjét, a DS210j-t már teszteltük, és nagyon elégedettek voltunk vele: kétségtelen, hogy az előd ára a versenytársakéval összehasonlítva még mindig meglehetősen borsos, de ezért cserébe gyors és számtalan olyan szolgáltatással is rendelkezik, amelyeket inkább a céges felhasználásra szánt tárolóeszközöktől várnánk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a DS211j, hogy mostani tesztünk alanyára visszatérjünk, maradéktalanul képes lenne helyt állni a vállalati környezetben: bár funkcionalitását tekintve megfelel a kívánalmaknak, több felhasználó együttes hozzáférésének kezelésére már nem elég nagy a teljesítménye. Minket viszont elsősorban most nem ez érdekel, hanem az, hogy ez a közel 60 ezer forintos eszköz miként képes egy otthoni médiahálózat kiszolgálására.

Külső

A DS211j egy közönséges, a készülék képességeit hirdető kartondobozban érkezik, amelyben a NAS-on kívül a külső tápegységet, az összerakáshoz szükséges csavarokat, Ethernet kábelt, telepítő CD-t és gyorsindítási útmutatót találunk. Az egyszerű, fehér-világosszürke NAS külseje semmiben sem változott elődjéhez képest, ahhoz hasonlóan ez is vaskos gumilábakon áll, mérete ezekkel együtt 90×164×219 mm. Azaz a NAS inkább keskeny és „mély”, jól elfér egy polcon vagy asztalon. Akinél igazán szűkös a rendelkezésre álló hely, az számolja még hozzá, hogy a hátoldalra kell csatlakoztatni a külső tápegységet, az Ethernet kábelt és, ha ki akarjuk használni a nyomtatószerver-funkciót, akkor a printer USB kábelét is ide érdemes bekötni.

A készülék burkolata jórészt fehér színű, egyedül az előlapon van egy vékonyabb szürke csík, amelyen négy LED-et, egy USB portot és két gombot találunk. A LED-ek közül a két alsó a merevlemezek üzemállapotát mutatja, míg a legfelső a készülék, az alatta lévő pedig a LAN csatlakozás állapotáról tudósít bennünket.

A két gomb közül a kisebbik az USB portra csatlakoztatott tároló tartalmának NAS-ra másolására szolgál (értelemszerűen ezen is van LED), míg a legalsó a tulajdonképpeni Power gomb, szintén saját fényforrással.

A hátoldalon egy rácsos szellőzőnyílás mögött található az egyébként szinte teljesen zajtalan hűtőventilátor, ez alá pedig két további USB port, gigabites Ethernet csatoló, a Kensington zár nyílása és a tápcsatlakozó került. A tápcsati felett van a süllyesztett Reset gomb, míg alatta az apró fehér fül arra szolgál, hogy a tápkábelt szépen elvezethessük.

Összeszerelés

Mivel a DS211j üresen, merevlemezek nélkül érkezik, nekünk kell gondoskodni a HDD-kkel való feltöltésről. Ez egyszerű művelet, de szükségünk lesz hozzá egy közönséges Philips (keresztélű) csavarhúzóra is, amit a Synology nem mellékel (na meg persze a két merevlemezre is). A készülék szétszedéséhez a jobb- és baloldali oldallapokat kell elcsúsztatnunk egymáson, hogy mennyire, azt az alul található matrica és kis kidudorodás mutatja meg.

A készülékházat kinyitva egy egyszerű, fémlemezből hajlított tartószerkezet tárul elénk, ebbe kell becsúsztatni, majd 4-4 csavarral rögzíteni a merevlemezeket – éppen úgy, mint ahogyan azt egy rendes PC-s ház esetében tennénk.

A NAS természetesen SATA lemezek fogadására képes, és bár elvileg semmi sem akadályozza az esetleg tönkrement HDD menet közbeni kicserélését (hot swap), sőt, a kézikönyv szerint és képes rá a készülék, mi a nehézkes szerelhetőség miatt ez kevésbé ajánljuk, hiszen egy leeső csavar az alaplaphoz érve könnyen rövidzárlatot okozhat. A fémkeret úgy van kialakítva, hogy alapból 3,5”-os HDD-ket rögzíthetünk benne, és ugyan a specifikációk szerint 2,5”-os merevlemezek is használhatóak, ezek rögzítése külön kiegészítők nélkül nem lesz ideális (persze nem is arra kell készülni, hogy a NAS-t dobálni fogjuk)

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
2018. április 9., 21:00
Hozzászólások