- 2011. március 24., 08:00
Papíron 450 Mbps-os sebességre képes a Linksys új, otthoni routere – de mit tud a gyakorlatban?

Routerekkel viszonylag ritkán foglalkozunk, pedig az útválasztó fontos szerephez jut, amint valaki HTPC-t vagy médialejátszót üzemel be a nappaliban. HTPC esetén a hálózati kapcsolat adja magát, de ma már a legtöbb médialejátszó is egy sor olyan extra funkciót kínál, amihez legalább hálózati kapcsolat, de sokszor internetelérés is szükséges. Jó esetben a LAN kapcsolat mellett vagy helyett WLAN összeköttetést is választhatunk, így még a kábelek elvezetésével sem kell bajlódnunk.

A Cisco termékpalettájáról ezúttal a Linksys E4200-at teszteltük, amely elméletben akár 450 Mbps-os sebességre is képes, ami nagy fájlok másolásakor (pl. MKV fájlok) különösen jól jöhet.

Külső

A Linksys volt az első olyan gyártó, aki komolyabban foglalkozott a routerek külsejével, és ez a filozófia természetesen a Cisco érkezésével sem változott meg. Jó példa erre a gyártó WRT szériája is, ami annak ellenére, hogy többéves termékcsaládról van szó, külseje alapján ma is a legjobbak között említhető. (Mellesleg a WRT sorozat formavilágát örökölte például az E3000-res modell is.)

A Linksys E4200 is követi a trendeket, a külső alapján egyértelműen dizájntermékről beszélhetünk. A tervezési filozófia azonban alapjaiban változott meg, mostani tesztünk alanyánál mérnökök, amennyire csak lehet, az egyszerűségre törekedtek. A router formavilága téglatestre emlékeztet, a dobozon minden irányba túlnyúló felső lap azonban ívelt, sarkai pedig lekerekítettek. A borítás (szerencsére) nem fényes fekete, így a router nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A fedőlapot középen egy relatív vastag, világosszürke elem díszíti – az összhatás nekünk kifejezetten bejött, szerintünk még talán jobb is a külső, mint a már sokat emlegetett WRT160/320-as termékek esetében.

Kissé szokatlan viszont, hogy a Cisco a Linksys E4200-ra nagyon kevés visszajelző LED-et telepített. Konkrétan kettőt, ha a hátsó, LAN portok mellett lévő fényforrásokat nem számoljuk. És ezek sem a szó szoros értelmében vett jelzőfények: a CISCO felirat és a cég logója mögött helyezkednek el ugyanis. A router működését folyamatos, nem túl erős fehér fény kíséri, az eseményeket pedig (például a boot folyamatát) villogás jelzi.

A csatlakozók ezúttal is a router hátoldalára kerültek: négy gigabites LAN port, egy WAN csatlakozó, a WPS (titkosítást segítő) gomb, egy USB 2.0 port, a reset gomb, a tápcsatlakozó és egy bekapcsoló gomb követik egymást, szépen sorban. A képeken is jól látszik, hogy a felsorolásból az antennacsatlakozókat nem kifelejtettük, hanem azok a készülékről hiányoznak – ebből máris kitalálható, hogy az antennák belülre kerültek. Összesen hat van egyébként, kettő-kettő a router bal és jobb oldalán valamint elöl.

A router készülékháza – a fedőlapot leszámítva – lyukacsos, ami egyrészt a szellőzést hivatott biztosítani, másrészt pedig a vétel minőségét is javítja. A megoldás mindkét esetben hatékonyan működik, a teszt során az E4200 egyszer sem melegedett fel annyira, hogy kézzel ne tudtuk volna megfogni, a kapcsolat pedig végig tökéletesen stabil volt.

A router csomagolása kicsit nagyobb, mint azt maga a hardver vagy akár a kiegészítők indokolnák, a doboz belsejében ugyanis egy 5 cm széles üres járat is végigfut, teljesen körben. A doboz felszereltsége teljesen átlagos: a routeren és a telepítő CD-n kívül a tápegységet és egy LAN kábelt valamint a gyorstelepítési útmutatót tartalmazza.

Belső

A Cisco – mondhatni természetesen – Broadcom chipeket használ az E4200-ban. Egészen pontosan a BCM4331, a BCM4718 és a BCM53115 lapkák teljesítenek szolgálatot, 64 Mbájt RAM és 16 Mbájt flash memória társaságában.

A BCM4331 a kétsávos vezérlésért felelős, ez a lapka 802.11n-es WiFi-t támogat 5 GHz-es frekvencián akár 450 Mbps-os elméleti sebességgel is. A BCM4781 a CPU szerepét tölti be, míg a BCM53115 a gigabites LAN csatlakozókat kezeli. A BCM4331 3×3 MIMO konfigurációt támogat, emellett képes arra, hogy az adattovábbításhoz három s csatornát párhuzamosan is használjon – ebből adódik a 450 Mbps-os maximális elméleti sebesség (150 Mbps × 3). Fontos, hogy ez felállás csak 5 GHz-es működési frekvencián lehetséges, 2,4 GHz-en a router legfeljebb két csatornát használ párhuzamosan.

Ez is érdekelhet
2020. március 13., 07:00
2018. június 7., 12:00
Hozzászólások