- 2011. március 28., 13:00
Szépen felhizlalta a Samsung az androidos Galaxy sorozatot, amelynek most a legkisebb modelljét próbáltuk ki.

Egy rövid időt már a barcelonai Mobile World Congressen is eltöltöttünk a Galaxy Minivel és rokonaival, az Ace-szel, a Gioval és a Fittel; a Samsung szeretné minél jobban kihasználni a jól csengő márkanévben rejlő lehetőségeket, ezért egy egész termékcsaládot épített a brand köré. A família legkisebb és egyben legolcsóbb tagja a Mini, amivel a Samsung a belépő szintű telefonok kategóriáját igyekszik megcélozni.

Külső

Mininek hívják, és a hivatalos nevén S5570-es névre hallgató készülék valóban a kisebb telefonok közé tartozik: mérete 110×59×14 mm, tömege pedig a műanyagok használatának köszönhetően mindössze 105 gramm. A készülék olcsósága ellenére a Samsung nem spórolt a kivitelen, a Mini az árához képest (is) szuperül néz ki, nemcsak az összerakása elsőosztályú, hanem a felhasznált műanyagok is igényesek. A mobil formaterve átlagos, kivéve a hátlap alsó részének kidomborodása, amivel már több Galaxy telefonon találkozhattunk. Az általunk kipróbált készülék metálzöld-sötétszürke színösszeállításban pompázik.

Az előlapon a szokatlan képarányú (4:3-as – hiába, szemünk már nagyon hozzászokott a szélesvásznú kijelzőkhöz), 3,14”-os kapacitív érintőképernyőé a főszerep, amely a készülék leggyengébb része, ugyanis csak 320×240 pixeles felbontású. Teszteltünk már hasonló felbontású kijelzővel szerelt androidos készüléket (Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro és HTC Wildfire), és már azoknál is kijött, hogy az Androidot nem erre a felbontásra optimalizálta a Google. A képek pixelesek, a betűk nehezen olvashatóak és a Marketről sem minden programot telepíthetünk fel, ha a telefon kijelzője 320×240 pixeles. Ezen hátrányok mellett azonban tény, hogy a kijelző maga amúgy nem rossz, színvisszaadása és kontrasztja is jó, a kapacitív érzékelésnek köszönhetően pedig a telefon jól kezelhető. A spórolás tetten érhető a külső fényérzékelő hiányán is – így a képernyő fényerejét manuálisan kell beállítanunk. A kijelző maximális fényereje nem rossz, napfényben is látható marad vele a képernyő.

A kijelző körüli fekete keret felül a Samsung feliratok kívül a hangszóró rácsát foglalja magába, alul pedig egészen a három gombból álló kezelőpanelig ér. Ez utóbbi kicsit trükkös, a középső gomb ugyanis többirányú padnek tűnik, de valójában nem az, csak közepe nyomható be – ez valójában a Home gombnak felel meg. Tőle balra a Menü, jobbra pedig a Vissza gombot találjuk. A billentyűk kivitele jó, könnyen megnyomhatóak, de nem túl puhák.


Pár további kezelőszervet találhatunk a telefon oldalain: bal oldalon a hangerőállító gombokat, jobb oldalon fent pedig a ki- és bekapcsoló billentyűt helyezték el a mérnökök, ugyanitt lent pedig a microSD kártya helyét találjuk egy kihajtható fedél mögött. A töltésre és adatátvitelre szolgáló, szintén fedél alá került, microUSB port a 3,5 mm-es (és elegáns ezüst karikával szegélyezett) fülhallgatóaljzattal együtt a mobil felső élére került. A telefon alsó éle szinte teljesen üres, csak a mikrofon apró nyílása került ide (a jobb oldalra).


A készüléket megfordítva egy meglepően elegáns, rücskös hátlapot találunk, amely egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Felül, középen egy ezüstszínű keretben a fix fókuszos, 3,15 Mpixeles kamerát láthatjuk, amelyhez nem tartozik vaku, így sötétben elég korlátozott teljesítményre képes. Lent a két vízszintes nyílás a hangszórót takarja, ha pedig leszedjük a hátlapot, az 1200 mAh-ás akkut láthatjuk.

Címkék
Hozzászólások