- 2011. április 13., 08:00
Megnéztük, mint tud a SkyDigital HDMI bemenettel felszerelt digitalizálója, a SkyHD Capture X HDMI.

A digitális videokamerák megjelenésével a hagyományos videodigitalizálókra már nem igazán van szükség, hiszen a felvételeket a kameráról azonnal számítógépre tölthetjük. Azonban vannak olyan esetek, amikor egy digitális bemenettel ellátott digitalizáló nagyon is jól jöhet – például akkor, ha rögzíteni szeretnénk, ahogyan játékkonzollal játszunk.

Hardver

A SkyHD Capture X egy PCI Express csatolófelületre illeszkedő kártya, gyakorlatilag bármilyen asztali számítógépbe könnyűszerrel beépíthető. A hardver a Trident TM6200 - Analog Devices AD9983A - Silicon Image SiI9185ACTU trióra épül. Előbbi a kép és hang feldolgozásáért felel, utóbbi kettő pedig az analóg valamint a HDMI bemeneteket kezelik. Bár a Silicon Image lapkája többre lenne képes, a TM6200 és így maga a kártya is legfeljebb a 1080i felbontású videókat kezeli.

A hang PCM, AC3 illetve DTS kódolású lehet. A kártya előnye, hogy nemcsak a HDMI és az analóg bemeneten keresztül képes fogadni a hangot, hanem került ár egy optikai csatlakozó is.

A SkyHD Capture X HDMI bemenete 1.3-as szabványú mellett egy optikai hangbemenetet is tartalmaz, valamint egy speciális csatlakozót, ami az analóg forrásokhoz használható: a mellékelt adapterrel kompozit, S-Video és komponens videobemeneteket illetve egy sztereo RCA hangbemenetet kapunk.

Szoftver

A kártya beszerelése után telepíteni kell az illesztőprogramot, ami néhány kattintás csupán. A driver WDM, így a kártya nem csak a mellékelt programmal használható – ennek később még jelentősége lesz. A driver (és a szoftver) 32 és 64 bites Windows 7/Vista/XP alá egyaránt telepíthető.

A videodigitalizálókhoz a gyártók általában egy relatív nagy tudású szerkesztőprogramot mellékelnek, a SkyDigital azonban más utat választott: a Capture X HDMI mellé egy alaptudású tévénézőke jár – ugyanaz a program, mint ami a gyártó tévékártyái mellé is jár. Erre ékes bizonyíték, hogy a menü tele van olyan opciókkal, amelyeknek egy digitalizáló esetében nem vesszük hasznát, viszont egy tunernél nagyon is jól jönnek: van például timeshift, felvételi időzítő, EPG és csatornaváltó gomb is. Emellett a szoftver felépítése is éppen olyan, mint egy klasszikus tévénézőke felépítése, a program egy főablakból és egy vezérlőpanelből áll.

A furcsa hardver-szoftver párosításból adódóan a digitalizáló funkcionalitásban nem tud sokat felmutatni, nincs mód például még arra sem, hogy a felvett videókat megvágjuk. A fájlokba a mellékelt alkalmazással utólag semmilyen módon nem tudunk belenyúlni, és nincsenek különleges effektusok sem. Cserébe a felvételek készítése nagyon egyszerű, csak a bemeneteket kell kiválasztani és a felvételi formátumot kell konfigurálni.

E két dolog közül a bemenetek beállítása az egyszerűbb: mind a video- mind a hangforrás közvetlenül állítható ugyanis a vezérlőpanelből. A kép forrása a HDMI mellett, ahogyan a bemenetekből is látszik, lehet kompozit, S-Video és komponens, a hang pedig érkezhet a HDMI csatlakozón vagy S/PDIF bemeneten keresztül, illetve analóg formában is.

A beállítási lehetőségek között egy kicsit nehéz tájékozódni, egyrészt azért, mert a program nem tud magyarul, másrészt pedig azért is, mert sok olyan beállítási lehetőség van, ami egy digitalizáló esetében nem igazán releváns. Ezt jól jelzi, hogy bár a fejlesztők összesen nyolc csoportba osztották a különféle opciókat, igazából csak a Video Screen és Record Option fülekre lesz szükség.

A Video Screen fülön állíthatjuk be a különféle bemenetek felbontását: a komponens és HDMI bemeneteknél SD, 720p és 1080i választható, a kompozit és S-Video bemenetek esetében pedig 320×240, 640×480 és 720×576 pixeles részletesség. Emellett érdekes és főleg az analóg bemeneteknél hasznos funkció, hogy a kép széleit pixelpontosan levághatjuk, így eltűntethetők a fekete csíkok és a képhibák is. A Record Option csoportban a legfontosabb paraméterek kaptak helyet, itt állíthatjuk be a felvételhez használatos mappát és a felvételi formátumokat. A többes szám azért indokolt, mert a kompozit/S-Video illetve a HDMI/komponens bemenetekre teljesen külön beállításokat adhatunk meg, ami lényegében azt jelenti, hogy az SD és HD tartalmakhoz másféle beállítást használhatunk.

Hozzászólások