- 2011. április 20., 10:00
Kipróbáltuk a netbookok és a táblagépek tulajdonságait ötvöző forgatható kijelzős Dell Inspiron Duo készüléket.

A tabletek ellen felhozott érvek között előkelő helyen szokott szerepelni, hogy fizikai billentyűzet hiányában elég nehéz velük olyan munkát végezni, ami hosszabb szövegek begépelését igényli. Ezt igazolja az is, hogy az általunk látogatott kiállításokon szinte minden iPad-tulajdonos külön billentyűzettel használta táblagépét – senki sem vállalja a cikkek virtuális klaviatúrán való begépelését.

A Dell alighanem erre a problémára szeretett volna választ adni, amikor nekilátott az Inspiron Duo kifejlesztésének, amely azonban semmiképpen sem nevezhető valami korszakalkotó újdonságnak, sokkal inkább egy újszerű, ötletes dizájnnal bíró táblaPC-ről van szó, amelyet gyártója netbook-alapokra helyezett. Ilyen masinával már többször találkozhattunk az utóbbi években, például az Eee PC T91MT és T101MT képében, illetve még korábbról biztos sokan ismerik a HP TC1100-ast és a Fujitsu-Siemens LifeBook T1010-et is. Érdekes módon ezen gépek egyike sem ért el jelentős sikert, megjelenésükkor a felhasználók nagy tömegeit nem vonzotta a táblaPC. A Dell azonban abban joggal reménykedhet, hogy a tabletek sikerének hatására ezúttal a rájuk hasonló gépekre is lesz kereslet.

Külső

Az Inspiron Duo egy elég drága gép (különösen ha még azt is figyelembe vesszük, hogy hardverét tekintve egy netbookot kapunk), így örömmel tapasztaltuk, hogy a kivitele első osztályú. Az egész masina rendkívül jól van összerakva, masszív, bárhol is fogjuk meg, olyan érzést kelt, mintha egyetlen tömbből lenne, nincs recsegés, lötyögés. A készülék legérdekesebb része természetesen a kijelző, amely külső keretében átforgatható – így kapunk a netbookból egy vaskos táblagépet.

Bár a megoldás nagyon igényes, van vele egy kis gond: az alapvetően 11-12”-os képernyőnek megfelelő felületen mi csak egy 10,1”-os kijelzőt kapunk, igaz, magas, 1366×768 pixeles felbontással. A kijelző másik oldalán egy fényes lakkal borított, halványan mintázott acélszürke felületet alakítottak ki a tervezők, ennek közepére került a Dell logó.

A forgatást lehetővé tevő mechanizmus masszív, a két végállásban határozottan pattan be (mágnesek tartják ebben a helyzetben), nem lötyög és nem is fordul el véletlenül. Hasonlóan strapabírónak tűnik a kijelzőt tartó zsanér is, amelynek feladata az egész gép csukott állapotban tartása, mind netbook, mind tablet állásban.

A gép alsó része egyezik egy hagyományos notebookéval, összerakása szintén igényes. A szálhúzott alumíniumburkolatban kialakított „chiclet” billentyűzet a méretek miatt kicsit nagyobb, mint egy 10 colos netbooké általában. Kiosztása elég közel van a hagyományos asztali gépekéhez, így igazából nem is nehéz átszokni rá. Külön numerikus részt persze nem kapunk, de maguk a gombok kényelmesek, és elég távol is vannak egymástól. Egyetlen problémájuk, hogy „útjuk” elég rövid, és ettől keménynek érződik a billentyűzet.

Extra funkciógombok hiányában a plusz feladatok ellátása az Fn+funkcióbillentyűk párosaira hárult: az F1-gyel az energiagazdálkodáson állíthatunk, az F2-vel a vezeték nélküli adaptereket kapcsolhatjuk ki- és be, az F3 a tapipadot tiltja le, az F4-F5 gombok pedig a kijelző fényerejét módosítják. Az F7-F12 sor a médialejátszóhoz tartozik, itt lehet a hangerőt állítani és például a WinAMP-ban a számok között lépkedni.

A kényelmes, viszont nem túl nagy tapipadot alul, a középvonaltól enyhén jobbra találjuk. Két különálló gombja van, kialakítását tekintve pedig a keretbe süllyesztett megoldásról van szó; a tapipad és a keret ugyanabból az anyagból készült, de a peremek miatt a hátárok rendesen érezhetők. A tapipad érzékenysége teljesen rendben van, összességében a méreteihez képest jól használható.

Ha megfordítjuk a gépet, akkor a szokásos szürke műanyag tárul elénk. Középen egy szellőzőnyílást, alatta a dokkoló csatlakozóját, kétoldalt pedig a JBL-lel együttműködésben készült hangszórókat találjuk. Egyszerű bővíthetőségről az Inspiron Duo esetében nem igazán beszélhetünk, a belsejéhez csak a teljes hátlap leszerelése után férünk hozzá. A gép mérete 285×194×27 mm, tömege pedig 1,36 kg – ezzel közelebb érezhetjük a gépet a 11,6”-os CULV-s noteszekhez, mint a netbookokhoz.

Címkék
Hozzászólások