- 2011. május 23., 10:00
A Samsung idei nyolc LED-es LCD-tévé sorozatából hat okostévé széria; a legkisebb, D5500-as változatot teszteltük.

Ami 2010-ben a 3D volt a Samsung számára, az 2011-ben az okostévé: a koreai gyártó ebben az évben erre a termékkategóriára helyezi a legnagyobb hangsúlyt az LCD-tévéken belül. A kínálatban jelenleg a D5500-as sorozat a legkisebb okostévé; a széria 32 colos tagját, az UE32D5500-at teszteltük.

Külső

A Samsung már korábban is híres volt arról, hogy a tévéket apró dobozba csomagolja, és ez így volt mostani tesztünk alanya, a D5500 esetében is. A tévé doboza 12 cm vastagságú volt csupán, ami azzal együtt is figyelemre méltó, hogy ezúttal a széria legkisebb, 32 colos tagja vendégeskedett szerkesztőségünkben.

A Samsung a CES-en megmutatta, hogy dizájnos és vékony kávát egyaránt tud tervezni, a D5500-asok esetében azonban e két szempont közül csak a dizájnos vonal érvényesült. Tulajdonképpen a tévé külseje semmilyen szempontból nem új, a fényes fekete és sötét bordó színű, kissé ívelt felületű káva több tavalyi (vagy még régebbi) modellnél szerepelt már, ahogyan a káva szélén végigfutó, áttetsző sáv sem számít újdonságnak. Azonban a D5500-as ezzel együtt sem tűnik elavult konstrukciónak, bármilyen nappaliban el tudjuk képzelni. (Egyedül a 32 colos képméret volt picit furcsa, de csak azért, mert a tesztlaborban ennél nagyobb képátlóhoz vagyunk szokva.)

A káva fényes, így gyűjti az ujjlenyomatokat. Ennél nagyobb gond, hogy maga a panel is fényes, ami rontja a láthatóságot világos szobában – de azért annyira természetesen nem rossz a helyzet, mintha egy plazmatévével lenne dolgunk.

A káva formavilága alapvetően szögletes, és a talp alapterülete is téglalap alakú – egyedül a nyak az, ami hengeres formát ölt. Az állvány ezen része egyébként teljesen átlátszó is. A gombok a koreai gyártótól megszokott módon a jobb alsó sarokba kerültek, és érintésre reagálnak. A bemenetválasztó és a menü gombok mellett a hangerő szabályozásához és a csatornaválasztáshoz kapunk gombokat, valamint vagy egy ki-bekapcsoló is.

A D5500 vastagága 30 mm. A falra szerelést megkönnyítendő, a csatlakozók természetesen oldalra vagy lefelé néznek. Érdekesség, hogy a Samsung ezúttal a tévé jobb oldalára helyezte el a bemeneteket és kimeneteket (a gyakorlati használhatóság szempontjából ennek azonban nincs sok jelentősége). Annak viszont igen, hogy a 32 colos képméret miatt a CI foglalat a normál módon már nem fért be a kávába, a Conax kártyák behelyezéséhez egy külön csatlakoztatható „papucsot” kapunk. Nem a legelegánsabb megoldás, de még mindig jobb, mintha teljesen lemaradt volna ez az interfész.

A csatlakozókínálat teljes: 4 HDMI, 2 USB port, D-Sub és komponens bemenet, AV csatlakozók és SCART is rendelkezésre áll, valamint van optikai hangkimenet és fülhallgató kimenet is. Ezek némelyike csak adapterrel használható, de természetesen maga az adapter is részét képezi a csomagolásnak. Mivel a D5500-as széria okostévé, természetesen található rajta Ethernet port is.

Ami a tunereket illeti, a Samsung teljesíti a kötelezőt: az analóg mellett a középkategóriában és feljebb ma már elvárt, a DVB-T és a DVB-C adások vételéhez szükséges chipeket is tartalmazza.

Címkék
Hozzászólások