- 2011. június 8., 12:00
A mobil hotspot új verziója számos hasznos funkciót kapott amivel továbbra is az utazó netezők jóbarátja.

Egyre több eszköz rendelkezik már WiFi csatlakozási lehetőséggel, legyen az notebook, telefon, tablet, tévé, vagy akár képkeret. Amennyiben az otthonunkban használjuk ezeket az eszközöket, úgy egy átlagos WiFi router tökéletesen képes kiszolgálni ezeket internet hozzáféréssel, azonban amint kimozdulunk a zárt közegből, jelentősen lecsökkenhet az internethez való hozzáférés lehetősége. Szabad vezeték nélküli hálózatokra nem támaszkodhatunk, hiszen az nem terem minden bokorban, telefonunk pedig, ha meg is tudjuk osztani vele a mobilinternetet, hamar lemerül, utána pedig még telefonálni sem tudunk. Ezen problémák kiküszöbölésére hozta létre bő másfél évvel ezelőtt a francia Novatel cég a MiFi névre keresztelt hordozható mobil routerét, amivel a szolgáltatótól kapott SIM kártyát használva körülbelül 4 órán keresztül tudjuk megosztani a netet WiFi-n keresztül, egyszerre akár öt eszközzel is.

Az eddigi 2352-es jelzésű MiFi-t váltotta az idei évben a 3352-es, ami külsőleg ugyanolyan, mint az elődje, sőt hardveres tulajdonságai is teljesen megegyeznek, azonban szoftveresen nagyot változott, mivel a Novatel elkészítette rá a MiFi OS nevű operációs rendszert.

Külső

A MiFi alapterülete alig nagyobb egy bankkártyánál, így igazán könnyen elrejthető egy táskában, zsebben, hiszen nem foglal sok helyet. A készülék tetején található egy bekapcsoló gomb, amelyen kívül több kezelőszerv nem is található a hotspoton. A gomb belsején lévő LED több színben képes világítani, ezzel a különböző állapotokat jelzi ki. A gombot egy krómozott sáv veszi körül, mely végigfut a 3352 oldalán is. A színválaszték kimerül a fekete és fehér árnyalatokban.

Az egyik hosszabb oldalon található egy micro USB csatlakozó, amin keresztül a készüléket tölteni és a számítógéphez csatlakoztatni lehet. Mellette helyezkedik el a microSD kártya foglalata. A MiFi alján található egy reset gomb is, vész esetére, illetve ide került az akkumulátor fedele is. Az akku amúgy 1530 mAh kapacitású, amit sok mai okostelefon is megirigyelhetne, és alatta található a SIM kártya foglalata. Amíg a készülék oldala és felső része fényes felületű, addig az alja matt, és csúszásgátló anyagból készült, valamint található négy apró láb is rajta, hogy mindig stabilan álljon.

A CD tok méretű doboz a Novatel MiFi-n kívül tartozéknak egy rövid adatkábelt valamint egy töltő adaptert tartalmaz, amihez több fej is tartozik, hogy a világ legtöbb pontján használható legyen.

Üzembe helyezés

A MiFi-t kivéve a dobozból, először bele kell helyezni a SIM kártyát. Ha ez megtörtént, első használatkor a hozzá kapott micro USB kábel segítségével a számítógéphez kell kötni, majd célszerű a segédprogramot telepíteni hozzá. A gyors konfiguráláshoz ajánlott az adott számítógépet minden más vezetékes és vezeték nélküli hálózatról leválasztani, mert így a segédprogram telepítése után a MiFi lesz az egyetlen hálózati kapcsolat a gép számára.

Első lépésként a böngészőt megnyitva, annak címsorába a 192.168.1.1 számsort kell beütni. Ha a MiFi csatlakoztatva van, akkor már láthatjuk is a kezdőképernyőt, vendég felhasználóként. A felső sorban található Log in menüpontra kattintva a felugró szövegdobozba tudjuk beírni a jelszót a belépéshez, ami alapértelmezettként az admin szó. Ha beléptünk, akkor először a SIM kártya Pin kódját fogja kérni a szoftver, feltéve, hogy az be van állítva.

Alapértelmezésben nem feltétlenül töltődik be automatikusan az APN, ilyen esetben azt nekünk kell hozzáadni. Ezt az Edit Internet Profile gombra kattintva tehetjük meg, amit az Internet -> Profiles menüből érhetünk el. A profil nevet magunk választhatjuk ki, a többi adatot azonban a szolgáltatónktól kell megtudnunk. Az általunk használt Telenor kártyával egyszerű dolgunk volt, mert az APN mezőbe csak a net szócskát kell beírni; ezt követően az Apply gombbal elfogadtuk az adatok és már kész is volt a beállítás.

Ha az APN hozzáadása megtörtént, akkor a jobb felső sarokban lévő Connect gombbal lehet csatlakozni a mobilinternethez. Az itt található ikonokból rögtön látszik az akkumulátorunk töltöttségi szintje, a térerő és az is, hogy melyik szolgáltatóhoz kapcsolódunk. Ezt követően célszerű az Internet -> Settings menü pontban kipipálni az Auto-connect enable négyzetet, így a MiFi bekapcsoláskor automatikusan kapcsolódik majd.

Első használatkor további fontos teendő a mobilinternetünkből létrehozott WiFi hálózat levédése. Ehhez a Wi-Fi -> Profiles menüpontban kell a profil szerkesztésére mennünk. Itt tudjuk megadni a hálózatunk nevét (SSID), a WiFi szabványát, a használt csatorna számát és a titkosítás típusát, a hozzá tartozó jelszóval együtt.

A legfontosabb beállításokkal ezennel meg is vagyunk, működőképessé és biztonságossá tettük a mobil hálózatunkat. Ezen kívül lehetőség van még beállítani azt, hogy, ha nincs csatlakoztatva a MiFi, akkor mennyi idő után kapcsoljon ki, vagy éppen a hálózathoz való hozzáférést korlátozhatjuk MAC cím alapján is.

»1 - Külső, üzembe helyezés
Címkék