- 2011. június 10., 12:00
Idén tavasszal frissült a Husqvarna Automower kínálat. A legújabb modellt a világon elsők között teszteltük.
Read this Husqvarna Automower 305 review in English

A Husqvarna ugyan gyártott kisebb kertekbe is robotot a második generációban, de az dokkoló híján nem biztosított automatizált megoldást a gyep nyírására. Minden alkalommal ki kellett tenni a fűre, figyelni kellett, hogy mikor végez, majd meg kellett keresni és fel kellett tenni a töltőre. A Husqvarna Automower robotok harmadik generációjának első és valószínűleg legkisebb tagja nemcsak új dizájnt, hanem egy dokkolót is kapott.

A Husqvarna Automower robotok története

A Husqvarna Automower családja a második generációtól kezdődően nagyon világos elnevezési struktúrát kapott. A modellszám első számjegye a generációt jelöli, míg az utolsó kettő a robot által kezelni képes terület méretére utal. Az Automower 305 tehát egy harmadik generációs robot és 500 m²-es (05×100) gyepfelület folyamatos karbantartására képes. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Husqvarna el fogja hagyni a nevekben korábban használt betűs jelöléseket, amelyek a dokkoló sztenderd tartozékká válásával már nem is annyira fontosak.

Az Automower történet 16 évvel ezelőtt indult a Husqvarna tulajdonosánál az Electroluxnál. Az eredeti Auto Mower 2003-ig, a második generációs robotok megjelenéséig volt a piacon. Ebben a frissítésben jelent meg a vezető szál és a dokkoló megtalálását segítő rádiófrekvenciás adó. Az évek során a második generáció egy teljes termékcsaláddá nőtte ki magát, amiben az 500-tól 6000 m² kapacitásig négyféle robot található, de létezik napelemes verzió is. A harmadik generáció idei megjelenése radikálisan új dizájnt, kisebb méretet (legalábbis a legkisebb kapacitású modellnél) és lítium-ion technológiát hozott, miközben a bevált megoldásokon, mint például a nyírási technológián 16 év után sem változtattak a cég tervezői.

A robotizált fűnyírás problémái

Nem könnyű olyan fűnyírót gyártani, ami automatikusan lenyírja a füvet. Első és legfontosabb feltétel, hogy a robotnak különbséget kell tudnia tenni a nyírható és a nem nyírható területek között. Fel kell készíteni a legkülönfélébb akadályokra, a legbonyolultabb kertformákra, és kellően biztonságosnak kell lennie ahhoz, hogy bárki, különösebb felkészülés nélkül üzemeltethesse. A robot nem csúszhat meg a nedves füvön, és nem akadhat el a kert trükkös részeiben sem. Mint ahogyan más robotoknál is, elvárás; ha lemerült, akkor menjen vissza a dokkolóra és töltse fel magát. Emellett pedig, a robotnak anélkül kell lenyírnia a füvet, hogy azt a folyamatos mászkálással letaposná. A házban használt robotok faltól-falig, bútortól bútorig pattognak, de a kert egy tejesen más terület. A gyepet legtöbbször nem veszik körbe magas, kemény akadályok, és nyilván nem akarhatjuk, hogy a robot a medencében vagy a virágágyásban kössön ki. A robot életét gyakran vakondtúrások és egyéb egyenetlenségek is keserítik.

A legtöbb robot a felsorolt problémákat határoló kábellel, érzékelőkkel, illetve az azok jelét értelmező kifinomult szoftverrel oldja meg. A kábelt a gyep, illetve a védett területek szélétől 10-30 cm-re lefektetve, a robot a kívánt területen belül tartható.

Husqvarna megoldások

A legtöbb robothoz hasonlóan a Husqvarna Automower 305 is határoló kábelt használ a gyepfelület meghatározásához. A robot pontosan tudja, hogy a kábelen belül vagy kívül van, így nagyon biztonságosan üzemeltethető. Az előd modellekhez hasonlóan ennek a modellnek is a teljes külső burkolata egyben az ütközés érzékelő is. Ha a négy irányban szabadon mozgó külső héj elmozdul a fő egységen, akkor a robot azonnal tudja, hogy a robotnak melyik része ütközött. A dokkoló állomás megtalálásához a robot vezető kábelt használ. A robot mozgása nem szisztematikus, látszólag véletlenszerűen irányokat választva mászkál oda vissza a határoló kábel különböző részei, illetve az akadályok között. Jelenleg nincs olyan fűnyíró robot, ami az emberi fűnyíráshoz hasonlóan, párhuzamos csíkokban lenne képes lenyírni a füvet.

Címkék
Hozzászólások