- 2011. június 21., 12:00
Hardveres titkosítást használ adataink megvédésére a SkyDigital LockDown.

A külső merevlemezek között kevés olyan akad, amelyik valami egyedi szolgáltatást tud felmutatni, egy HDD tok esetében pedig ez a megállapítás még inkább igaz. Ez utóbbi kategóriában mégis sikerült egy érdekességre bukkannunk, a SkyDigital EZSave LockDown személyében, amely az adatok jelszavas védelmével elsősorban a sokat utazó, érzékeny adatokat szállító felhasználóknak lehet hasznos.

Külső

A LockDownról első pillantásra látszik, hogy nem egy hétköznapi termékről van szó, a szokásosnál valamivel nagyobb méretű tok előlapja ugyanis érintésérzékeny számgombokat és egy kijelzőt is tartalmaz. A számgombok mellett egy Menu és egy Enter gomb is látszik még a fényes fekete előlapon, ezek lesznek segítségünkre a titkosításhoz használatos kód beírásakor.

A LockDown hátlapja fémből készült, két csavar tartja a helyén. A csatlakozók a HDD „felső” élére kerültek, a microUSB port pedig árulkodik arról, hogy az elektronika az USB 3.0 szabvánnyal is kompatibilis. Az USB mellé egy tápcsatlakozót is szerelt a SkyDigital, gondolva a nagyobb fogyasztású 2,5 colos meghajtókra és azokra a felhasználókra, akik a tokot USB 2.0 interfészen szeretnék használni – a teszt során aztán kiderült, hogy erre valószínűleg nem nagyon lesz szükség, legalábbis a LockDown a kétlemezes, 500 Gbájtos tesztmerevlemezünkkel (WDC-WD5000BEVT) gond nélkül működött USB 2.0 portról is kiegészítő táp nélkül.

A HDD-re külön visszajelző LED nem került, a szükséges információkkal az apró méretű monokróm OLED kijelző látja el a felhasználót.

A csomagolás a merevlemeztok mellett egy USB 3.0 kábelt és egy USB-táp kábelt tartalmaz, valamint jár hozzá csavarhúzó és egy mikroszálas törlőkendő is. Ez utóbbi nagyon fontos kellék, mert a fényes fekete bevonat kiválóan gyűjti az ujjlenyomatokat, ami lopás esetén segíthet a kód megfejtésében – de lehet, hogy kényelmesebb megoldás, ha nemcsak a kódban szereplő számokat tapicskoljuk végig, hanem nullától kilencig az összeset.

Belső

Egy külső merevlemeztok belső felépítéséről nem túl hálás feladat írni, és ez nincsen másképp a LockDown esetében sem. Merthogy nem igazán van mit. Az elektronika alig foglal többet néhány négyzetcentiméternyi helynél többet, annak ellenére, hogy egy hardveres titkosító egységet is rejt. Az elektronika további különlegessége, hogy az USB 3.0 szabvánnyal is kompatibilis; ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy amennyiben számítógépünkben vagy notebookunkban is van ilyen adapter, akkor a beépített HDD teljesítményét a tok szinte egyáltalán nem fogja korlátozni.

Hogy ez a teljesítmény mekkora, az nagyban függ attól is, hogy milyen merevlemezt szerelünk a LockDownba, egy 7200 rpm-es meghajtó nyilván gyorsabb lesz, mint egy 5400-as fordulatszámon pörgő. Természetesen végeztünk teljesítménytesztet is, ám itt nem elsősorban nem a nyers eredmény a lényeg, hanem az, hogy az átalakító és a titkosítás mennyit von le a teljesítményből – amint az ábrán is látszik, gyakorlatilag semmit, az sem derülne ki, ha a két mérés eredményét felcserélnénk. Csak a teljesség kedvéért, USB 2.0 csatlakozóval a szokásos 30-32 MB/s körüli tempót kapjuk.

Címkék
Hozzászólások