- 2011. július 8., 10:00
Rövid látogatást tett nálunk a Samsung 10,1 colos táblagépének első változata – gyorsan le is teszteltük, mit tud.

Ez a készülék azért lehet érdekes számunkra, mert alig pár hónapig volt hivatalosan a Samsung új táblagépe. Története még februárban kezdődött, hivatalos bemutatóján mi is ott voltunk Barcelonában. Jött azonban az Apple, és az iPad 2-vel egy olyan tabletet dobott piacra, amely mellett ez a P7100 nevet viselő mobil eszköz nagyon rosszul szerepelt volna, így a Samsung gyakorlatilag egy hónapon belül stratégiájának átgondolására kényszerült, majd a CTIA nevű kiállításon már egy átdolgozott Galaxy Tab 10.1-et és egy kisebb, 8,9”-os tabletet is bemutatott.
Mindennek eredményeképpen tesztalanyunk (polgári nevén a GT-P7100) a két 10,1 colos táblagép gyengébb változatának tekinthető, amit az elsősorban külsőségekben és szoftverben – azon már Android 3.1 fut majd –különböző új változat (a 10.1 3G) megérkezése rögtön elavulttá fog változtatni. Ettől függetlenül érdemes kipróbálni a készüléket, hogy lássuk: mire képes egy csúcskategóriás Android 3.0-ra épülő táblagép.

Külső

Bár az iPad 2-höz viszonyítva tényleg túl vaskosnak tűnik, önmagában nézve a legnagyobb Galaxy Tab igencsak jól néz ki. Burkolata ugyanakkor alapvetően műanyagból készült, még a keretet alkotó sötétszürke csík sem fém, bármennyire is úgy tűnik a képek alapján. Az összerakás ettől még nagyon jó, de nincs meg az a szilárdság-érzet, ami az alumíniumból készült iPad 2-t jellemzi. Az előlapon pont középen helyezkedik el a 10,1 colos, 1280×800 pixel felbontású érintőképernyő, amely körül semmiféle külön gombot nem találunk. Ez a Honeycombnak köszönhető, amely teljes mértékben leszámolt a dedikált billentyűkkel, ehelyett a képernyőkön fixen elhelyezett virtuális gombokat használ.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a Tabon ne lennének gombok, az oldalakon többet is találunk: balra fent például ott a ki-és bekapcsoló gomb, ami a telefonokon megszokott funkciókkal rendelkezik, a felső él bal szélén pedig a hangerőállítót találjuk.
Ezeken kívül a bal oldalra került még a 3,5 mm-es audiocsatlakozó, illetve a sztereo hangszórók közül az egyik. A másik természetesen a jobb oldalra került, felette pedig a SIM kártya nyílása helyezkedik el, egy kihajtható fedéllel takarva. A felső oldalon találjuk a mikrofon nyílását, a kijelző keretének felső részén pedig az előlapi kamerát.

Töltésre és adatátvitelre a Samsung az első, 7”-os Galaxy Tabon már megismert speciális csatlakozót használja, ami azért bosszantó csak, mert így nem használhatunk bármilyen microUSB-s kábelt vagy töltőt, ehelyett muszáj a Samsung által adott kábelt magunkkal hordoznunk.

A Galaxy Tab P7100 hátoldala a Galaxy S II-n is használt, hálós mintát kapta, így egyrészt nem koszolódik, másrészt nem is csúszik, ami egy ekkora eszköznél azért elég hasznos. A hátlap közepén egy díszen olvashatjuk a Samsung feliratot, felette pedig a LED-es vakuval kiegészített 8 Mpixeles kameramodul van. Magát a hátlapot eltávolítani nem lehet, így házilag az akku sem cserélhető.

Hordozhatóság szempontjából a készülék közepesnek mondható, mérete miatt (248×172×11 mm) zsebre semmiképpen sem fogjuk tudni vágni, mindenképpen valami táskába kell bepakolnunk. Tömege 593 gramm, ez elég nagy ahhoz, hogy egy kézben tartva a gépet, rövid időn belül elfáradjon a csuklónk. A 10,1”-os kijelző ugyanakkor lehetetlenné teszi, hogy fekvő állásban két kézben tartva használjuk a billentyűzetet, a végeredmény tehát az, hogy gépeléshez vagy egy kézzel kell fognunk a tabot amíg csak bírjuk, vagy le kell raknunk valahova.

Címkék
Hozzászólások