- 2011. július 18., 12:00
Két nagyon gyorsnak ígérkező külső meghajtót kaptunk tesztelésre a Western Digitaltól.
Hirdetés

A Western Digital jól csengő név a merevlemezek piacán, a gyártó termékpalettáján rengeteg belső és külső HDD-t találunk, mindenféle kategóriában. A külső HDD-k között vannak USB-re és hálózatra köthető verziók is; ezek közül néztünk most meg egyet-egyet. A My Passport Essential SE és a My Book Live közös érdekessége, hogy kategóriájukban mindketten gyorsnak ígérkeznek.

Western Digital My Passport Essential SE

A 2,5 colos merevlemezt használó külső meghajtók között a My Passport Essential SE különleges helyet foglal el, lévén, hogy 1 Tbájtos kapacitást kínál. A Western Digital régóta gyárt 2,5 colos méretű merevlemezt ekkora kapacitással, azonban a drive hátránya, hogy a szokásos 9,5 mm helyett vastagsága 12 mm, így notebookokba nem igazán lehet beépíteni. A plusz 2,5 mm-re azért van szükség, mert a WD nem kettő, hanem három adattároló tányérral oldotta meg a rekordkapacitást.

A szokásostól eltérő méret meglátszik magán a meghajtón is, amely sokkal ducibb az átlagosnál. Nagynak persze még így sem mondható, és a WD a lekerekített szélekkel optikai tuningot is alkalmaz annak érdekében, hogy mindenki kicsinek lássa a My Passport Essential SE-t. A nálunk járt változat bordó színű volt, de a WD más árnyalatokban is forgalmazza a terméket – például feketében is, ami az üzleti felhasználóknak biztosan jobban tetszik majd.

A HDD-re egyetlen csatlakozó került csupán, mégpedig az USB 3.0 foglalat, amely jó szokás szerint microUSB formátumú. Ezen keresztül a HDD nemcsak az adatokat kapja és továbbítja, hanem a működéshez szükséges energiát is képes felvenni. A WD ügyelt arra, hogy a merevlemez akkor is működjék, ha nem USB 3.0 csatlakozóval használjuk – persze sebessége ilyenkor a szokásos 30-32 MB/s körüli tempóra csökken. A visszajelző LED egészen apró, kb. 1 mm átmérőjű, a készülék bekapcsolt állapotában fehér színnel világít, adatmozgatás esetén pedig villog.

A készülékház különösebb extra védelmet nem nyújt a HDD-nek (és a rajta található adatoknak), de a My Passport Essential SE beleillik a WD Nomad merevlemeztokba, így némi felárért cserébe strapabíróvá varázsolható. Szellőzőnyílások nincsenek, de a tapasztalatok és a S.M.A.R.T. adatok alapján a meghajtó hosszabb használat során sem melegedett. Az elektronika egyébként alapesetben 10 perc üresjárat után leállítja a HDD-t – az időpont a mellékelt SmartWare alkalmazással megváltoztatható.

A WD My Passport Essential SE csomagolása a HDD mellett egy USB 3.0 kábelt és néhány dokumentumot tartalmaz. Az extra szoftverek magára az NTFS fájlrendszerrel formázott a HDD-re kerültek.

Teljesítmény

A WD, ahogyan korábban már említettük, saját merevlemezt épített a My Passportba. Teljesítményére nem lehet panaszunk, hiszen olvasásnál a lemez elején 100 MB/s feletti tempót, átlagosan pedig 70 MB/s-os sebességet mértünk, de a HDD írásnál is tudja tartani a 60 MB/s-ot, ami nagyon jó értéknek számít.

Az elérési idő 18,5 ms, ez nem túl kevés, de a kategóriában még mindig jónak mondható, így a WD meghajtója kevesebbet veszít tempójából akkor, ha nem nagyméretű fájlokkal, hanem sok kis állománnyal dolgozunk. USB 2.0 interfészre csatlakoztatva a HDD-t, sebessége a várakozásainknak megfelelően, 31 MB/s körül alakult, olvasás és írás esetén egyaránt.

»1 - Western Digital My Passport Essential SE
Hozzászólások