- 2011. július 20., 12:00
Közel tíz éve kapható, némelyik trükkje a mai napig egyedülálló. A robotporszívók Rolls Royce-át teszteltük.

A Kärcher hazánkban, sőt talán a nagyvilágban is, elsősorban magasnyomású takarító eszközeiről ismert, de a cég jelen van a háztartási és ipari takarítás összes többi szegmensében is. Amikor a kilencvenes évek elején több nagynevű gyártó is belevágott a robotizált háztartási gépek gyártásába, a Kärcher is lépéskényszerbe került, így az ezredforduló környékén megjelent az RoboVac 2000 nevű modellel. Ez a készülék olyan szinten a feledés homályába veszett, hogy a neten is csak említés szinten találni nyomát.

Az első típust hamar, 2002 végén követte az utód, RC 3000 néven. A kis sárga korong a maga idejében a középmezőnybe tartozott, legalábbis ami az árát illeti. Több, háztartási robotot ma már nem gyártó, cég kínált jóval drágábban robotporszívókat, de azok többnyire első és legtöbbször utolsó próbálkozásnak számítottak. A Kärcher RC 3000 azonban maradt, nyolc évvel a bemutatása után még mindig kapható, és sok tekintetben még ma sem akad kihívója.

A Kärcher megoldás

A lakás robotizált takarításának problémáiról már több cikk elején is írtunk, ezt most nem fogjuk megismételni, aki erre kíváncsi, bátran olvasson vissza. Az ismétlést annál is inkább mellőzzük, hogy azokra a problémákra ma már az összes robot többé-kevésbé megnyugtató megoldást biztosít. Van viszont egy tényező, amivel a Kärchert leszámítva egy gyártó sem foglalkozik, ez pedig a portartály ürítése. Egy gyorsan koszolódó környezetben a robotporszívók 3-6 decis portartálya 1-2 nap alatt megtelik, így a tulajdonosnak ilyen gyakorisággal ürítenie kell(ene) azt (persze egy tiszta levegőjű környezetben lévő lakásban akár egy hétig is elmennek a porszívók tartályürítés nélkül). A Kärcher RC 3000 az egyetlen robotporszívó, amelyik nem csak felporszívóz, hanem a saját portartályát is kiüríti. Így a robothoz koszos környezetben is elég havonta egyszer hozzányúlni.

Címkék