- 2011. július 25., 12:00
Kipróbáltuk a HTC alumíniumból készült, különleges táblagépét, az Android 2.3 OS-t futtató Flyert.

Már februárban is, amikor Barcelonában először láttuk a Flyert, különlegesnek találtuk a HTC hozzáállását, hiszen a gyártó ahelyett, hogy a Honeycomb operációs rendszert választotta volna, ragaszkodva saját Sense felületéhez, maradt a Gingerbreadnél. Persze nyilvánvaló, hogy muszáj volt kompromisszumot kötni: a HTC két lehetősége közül az egyik az volt, hogy elveszíti a gyakorlatilag a cég „védjegyévé” vált Sense-et, és használja a tabletekre optimalizált Honeycombot, a másik pedig az, hogy egyelőre megmarad a telefonos Android 2.3-nál, amelyet a Sense segítségével tesz táblaképessé.

Tekintettel arra, hogy az első Honeycombot még a 10,1”-es kijelzőkre optimalizálták, a radikálisan új kezelőfelület megváltoztatásáról pedig a Google egyelőre hallani sem akar, a Gingerbread kiválasztása jó lépésnek tűnik. A HTC azonban más szempontból is különleges készüléket alkotott: a kétmagos CPU-k divatjának ellenállva egymagos, viszont 1,5 GHz-es processzort épített a Flyerbe, a kapacitív érintőképernyő mellé pedig egy speciális tollat is mellékelt. Lássuk, hogy mindezen érdekességeknek köszönhetően milyen készüléket kapunk.

Külső

Az utóbbi időben a HTC eléggé rászokott az alumínium unibody kialakítás használatához, már ami a csúcsmodelleket illeti. A Flyer egyértelműen ezek közé tartozik, a készülékház tehát a Legendhez hasonlóan egyetlen alumínium idomból áll, amelyet alul és felül két műanyag fedél zár le. Elöl a 7”-os, 1024×600 pixeles LCD kijelzőt találjuk, amelyet a karcoktól az alumíniumház két végén felfelé hajló keret véd. A kijelző körül minden oldalon meglehetősen vastag a keret, ennek oka egyszerűen az, hogy minden oldalra került valami plusz: gombok, előlapi kamera és logó. Az unibody felépítésének köszönhetően a Flyer rendkívül masszív hatást kelt, sehol egy rés, recsegő összeillesztés vagy kilazuló fedél. A mattfehér műanyagok és a selyemfényű alumínium az ujjlenyomatokra egyáltalán nem érzékeny, azok csak a kijelzőn tapadnak meg. A táblagépek átlagához mérten a Flyer kifejezetten jól hordozható: mérete 196×121×11 mm, tömege pedig 422 gramm.

Mivel a táblagépet álló és fekvő helyzetben is használhatjuk, a HTC az előlapi gombokat megduplázta, és a kijelző peremének egyik rövidebb és egyik hosszabb oldalára is tett belőlük négyet-négyet. Ezek érintésérzékenyek, és attól függően kapcsolnak be, hogy éppen milyen helyzetben van a táblagép. A gombok közül három egymáshoz közelebb helyezkedik el, ezek közül a bal szélső a Home, a középső a helyi menü, a jobb szélső pedig a visszalépés. Amennyiben az elsőt hosszasabban nyomva tartjuk, a legutóbb elindított alkalmazások listájához jutunk. A negyedik gomb több szempontból is különbözik az előbbiektől: egyrészt zöld színű, másrészt ujjunkra nem is reagál – ez ugyanis a tollhoz tartozik, és azzal megérintve a rajzolós alkalmazás, a Scribe menüjét kapcsolhatjuk be.

Fizikai gombból kettőt találunk a Flyeren: álló helyzetben a felső él jobb szélén van a ki- és bekapcsoló gomb, amely rejtetten tartalmazza a visszajelző LED-et is, a jobb él felső részére pedig a hangerőállító került.


A bekapcsoló gomb mellett található a 3,5 mm-es jack aljzat is, az alsó élen pedig a speciálisnak tűnő, de microUSB-vel kompatibilis port van. A Flyerhez tartozó töltő speciális csatlakozóval rendelkezik, tehát azzal más készüléket nem tudunk tölteni, viszont szabványos microUSB kábelt is használhatunk, ha szükséges, akár töltésre, akár adatátvitelre. Jobb oldalon alul és felül két apró lyukat láthatunk, ezek a mikrofonhoz tartoznak; amennyiben videotelefonálásra használjuk a készüléket, akkor ezek pont felülre kerülnek. Velük átellenben, a készülék hátán helyezkedik el a sztereó hangrendszer két nyílása.


Ha már a hátoldalnál tartunk, akkor itt igazi levehető burkolat a unibody kialakítás miatt nincs, ehelyett a felső, kamerát is „tartalmazó” műanyag részt tolhatjuk ki hüvelyujjunkkal. Ez alatt találjuk a SIM kártya és a microSD helyét, az akkuhoz viszont nem férünk hozzá, az ugyanis beépített, házi módszerekkel nem cserélhető.


A dobozban található tartozékok között a szokásos USB-kábel, töltő és headset mellett egy fehér színű, mágneses zárral rendelkező bőr hordtáskát és a már említett tollat találjuk. Ez utóbbi a Flyerhez hasonlóan matt alumíniumból készült és egy AAA méretű elemmel működik.

Hegye szürke műanyag és két gomb található rajta, az egyik szokás szerint a kijelölésre, a másik a Radír aktiválására való. A tollról és a hozzá tartozó Scribe programról később részletesen is írunk, most csak annyit jegyeznénk meg, hogy aki emiatt választaná a Flyert, az felejtse el: inkább csak játékszer a szoftver, semmint komoly alkalmazás.

Címkék
Hozzászólások