- 2011. július 28., 10:00
Az egyik legtöbb extra szolgáltatást nyújtó mikroprojektort, a 3M MP180-at teszteltük.

A mikroprojektorok piacán eddig főleg tajvani gyártók próbáltak szerencsét, de a versenybe azért néhány nagyobb név is beszállt már. Közülük az egyik a 3M, amelynek MP180 típusú modelljét láttuk vendégül. A gyártó jelenlegi zászlóshajója nagy fényerővel és egy sor extrával, köztük WiFi eléréssel is rendelkezik, főleg az üzleti felhasználók számára készült.

Külső

Bár elég apró dobozban érkezett, a 3M csúcsmodellje a mikroprojektorok között elég nagynak számít – ez rögtön a kicsomagolás után kiderült. A 150×65×33 mm-es kütyü főleg vastagságával tűnik ki a mezőnyből, persze megfogva érezni, hogy tömege is van: 338 grammjával több, mint kétszer olyan nehéz, mint az Mpro120, hogy a 3M termékeinél maradjunk. A méret és a tömeg ezzel együtt mégsem mondható nagynak, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a 3M ezt a készüléket arra tervezte, hogy amikor üzleti prezentációra készülünk, ne csak a nagyobb helyet foglaló pico projektort, hanem a laptopot is otthon hagyhassuk.

Az MP180 fekete színű, kellemes tapintású, nem csúszós műanyagból készült, formája pedig alapvetően téglalap, de a két hosszabbik oldala ívelt formát kapott. A projektoron több érdekességet is felfedezhetünk, egy sor olyan dolog került fel rá, ami egy ilyen eszköz esetében nem megszokott.
De kezdjük a legtriviálisabbal: az objektívet a mérnökök az egyik rövidebb oldalra helyezték el, mellette az élességállítót illetve egy ventilátort találunk.

A légkavaró nagyon apró, és sajnos szinte folyamatosan működik. És elég hangos is; bár egy prezentációt biztosan nem zavar majd a zúgása, filmet nézni legfeljebb zárt fülhallgatóban lehet mellette. Hátrafelé haladva, a készülék oldalain egy-egy hangszórót találunk, ezeknek multimédiás fájlok lejátszásakor vehetjük hasznát. Kétszer 0,75 wattnyi a teljesítményük, ez alapján, valamint a hangkeltők apró méretéből sejteni lehet, hogy mire számíthatunk – de arra alkalmasak azért a hangszórók, hogy egy rövidebb videót vagy esetleg egy rövidebb hangfelvételt meghallgassunk rajtuk.

Tovább haladva hátrafelé, a jobb oldalon a bekapcsoló gombot és egy microSD-kártya foglalatot, valamint egy sztereo hangkimenetet találunk. Igazából a microSD helyett egy SD-kártyaolvasónak jobban örültünk volna, hiszen a legtöbb fényképezőgép ilyen memóriakártyát használ, könnyebb lenne a fotók nézegetése – persze ezt a problémát át lehet hidalni akkor, ha a fényképezőben adapterrel használjuk a microSD-t.

A bekapcsoló gombbal egy magasságban a projektor tetején egy 2,4 colos LCD kijelző helyezkedik el, amely rezisztív technológiával az érintésünket is érzékeli. A panelt használhatjuk a projektor irányítására, de opcionálisan az MP180-hoz távirányító is beszerezhető; a tesztkészülék mellé azonban mi nem kaptunk. Az objektívvel szembeni oldalon a tápcsatlakozót, a videobemenet és a microUSB portot találjuk, utóbbi csak adatátvitelre szolgál. A videobemenetre csak analóg forrás köthető rá, de a csatlakozó nemcsak a képet, hanem a hangot is fogadja. A csomagolásban VGA és kompozit adaptert találunk (előbbihez jack, utóbbihoz RCA hangcsatlakozók tartoznak), külön azonban lehet vásárolni komponens kábelt illetve olyan összekötőt is, amelynek másik vége az Apple hordozható kütyüihez csatlakozik. A konnektorok elhelyezése miatt plusz pont jár a 3M-nek, mert a hátrafelé menő kábelek segítségével a projektor stabilabban áll a mellékelt állványon (amelyet egyébként még így is relatív sokat kell hajtogatni ahhoz, hogy megbízható, stabil helyzetet kapjunk).

A projektor alsó részén az állványhoz való rögzítést segítő csatlakozó kapott helyet, illetve ide került a hatalmas, nagyjából a tömeg felét adó akkumulátor is. Ennek kapacitása 2860 mAh, és 120 percig képes ellátni energiával a mini vetítőt.

A doboz a néhány sorral feljebb említett kábelek valamint a projektor mellett hálózati töltőt, három RCA hosszabbító adaptert, USB-kábelt, egy háromlábú miniállványt, egy tokot és a kézikönyvet tartalmazza, külön pedig akár még autós töltőt is vásárolhatunk a projektorhoz.

Belső

Az MP180 a 3M valamennyi jelenleg kapható mikroprojektorához hasonlóan LED-es fényforrást kapott, ám fényereje 30 lumen, ami ebben a kategóriában nagynak számít. A 3M specifikációja alapján ez a fényerő akár 80 col, azaz 2 méter képátlójú képhez is elegendő fényt biztosít, valamint a kütyü világosban is használható, de a gyakorlatban jobb, ha 60 col, azaz 150 cm körüli képátló alatt maradunk, és a helyiségben, ahol a projektort használjuk, a lehetőségekhez képest besötétítünk. Minimális vetítési távolság gyakorlatilag nincsen, már 20 cm-ről is éles képet tudunk beállítani.

A LED élettartama a 3M szerint 20 ezer óra, azaz a fényforrást nem kell cserélni. A színeket az MP180 LCoS technológiával állítja elő, ami azt eredményezi, hogy 50-60 cm-es képátló alatt enyhe vibráció figyelhető meg, nagyobb képátló esetén pedig az arra érzékenyek számára a szivárvány effektus lehet zavaró. A projektor képaránya 4:3-as, az üzleti felhasználóknak készült eszközöknél ez megszokott, natív felbontása pedig 800×600 pixel. Az elektronika más formátumú jelet is képes fogadni; 640×480, 1024×768 és 1280×800 pixeles részletességet is beállíthatunk a forrásnál.

A képminőség sajnos csak átlagos, de elsősorban nem a fényerő miatt, a 30 lumen ugyanis arra tényleg elég, hogy táblázatokat világosban vagy akár lámpafény mellett is nézegessünk. Gondunk elsősorban a színekkel volt, amelyek nem eléggé teltek, ráadásul kissé zöldes árnyalatúak. Az MP180 kontrasztarány terén is legfeljebb csak átlagos, a fekete területeket is eléggé világosan jeleníti meg. Persze ez a két dolog inkább csak akkor lenne kritikus tényező, ha a projektoron filmet akarunk nézni, az MP180 azonban nem erre való. Nem mellesleg az ilyen jellegű felhasználásra találunk 16:9-es képarányú, így szükségszerűen jobban használható mikroprojektorokat is. A geometria közel tökéletes, bár nagyon kis képátló esetén (50 cm alatt) a szélek nagyon enyhén elmosódnak.

A hardvert illetően a 4 Gbájtos belső memóriát, a Bluetooth illetve a WiFi csatlakozást érdemes még kiemelni, amelyek segítségével akár online akár offline tartalmakat is megjeleníthetünk a projektor segítségével úgy, hogy notebookra sincs ehhez szükség.

Hozzászólások