- 2011. augusztus 8., 10:00
A Samsung az idei tévéknél saját bevallása szerint rengeteget javított a 3D élményen. Megnéztük, tényleg így van-e.

Miután tavaly az LCD-gyártók közül gyakorlatilag egyedül a Sharp tudott „jó” 3D élményt nyújtani a technológia segítségével, idén az LG előállt a passzív FPR megoldással, amely már vetekszik a plazmák képminőségével 3D-ben (is). De nemcsak az LG fejlesztett, hanem a Samsung is, akinek ezúttal az 55 colos, D8000-es sorozatba tartozó típusa, jelenleg a gyártó zászlóshajója, vendégeskedett nálunk.

A Samsung idén gyakorlatilag teljesen feladta a CCFL háttérvilágítású tévék piacát, már csak mutatóban van néhány típusa a termékpalettán. Ez alapján nem meglepő, hogy az aktuális csúcsmodellt is a LED-es készülékek között kell keresnünk. Bár a gyártó termékpalettáján a 9-es széria a legerősebb, ez a termékvonal az utóbbi években mindig csak ősszel mutatkozott be, így az év nagyobbik részében a 8-as sorozat tévéi töltik be a csúcsmodell szerepét. Az UE55D8000 esetében nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogyan teljesít az okostévé platform, hanem megnéztük azt is, hogy a tavalyi 3D-vel kapcsolatos hibákat sikerült-e kijavítania a gyártónak.

Szerkesztőségünkben az 55 colos UE55D8000 járt, azonban az alkalmazott elektronika és a panel technológiája a 40 colos UE40D8000, a 46 colos UE46D8000 illetve a 60 colos UE60D8000 esetében is azonos, ezért a cikkünkben leírtak ezekre a típusokra is érvényesek – a képméretből adódó sajátosságok miatt azonban kisebb eltérések lehetségesek.

Külső

Bár a Samsung valamennyi 2011-es modelljét, beleértve mostani tesztalanyunkat, az UE55D8000-est is, láttuk már élőben a CES-en, januárban, Las Vegasban, majd idehaza is az európai premieren, a kicsomagolás után sokkoló volt a látvány. A Samsungnak sikerült az, amit előtte már sokan megpróbáltak: majdnem teljesen eltűntette a tévé keretét. Trükkök nélkül. Szemből gyakorlatilag csak kb. 6 milliméternyi látszik belőle, noha a valóságban azért szélesebb kicsit a keret (1 cm-es), amelynek kialakítása olyan, hogy optikailag teszi láthatatlanná a maradék kb. 4 mm-t. Ez a formaterv a One Design nevet kapta egyébként, és nemcsak a 8-as, hanem a 7-es és 6-os széria esetében is visszaköszön. Csak érdekességképpen: a káva minden oldalon 1-1 collal lett kisebb a tavalyihoz képest, így az 55 colos D8000-es szélessége éppen 5 cm-re kisebb, mint a tavalyi C8000-esé volt.

A D8000-es széria kialakítása cseppet sem hétköznapi, a Samsung elszakadt a korábbi évek tévéire jellemző (egyébkén szintén nem csúnya) fényes fekete dizájntól, és a 2011-es tévék esetében valami egészen újat sikerült alkotni a dizájnereknek. A káva ugyan műanyagból készült, de igényes megmunkálású, elölről szinte teljesen olyan, mintha alumíniumból lenne. A tévére biztosan nem lehet rásütni, hogy beleszürkül az idei mezőnybe.

A keret fényes, de ennek ellenére nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Akinek esetleg a szín nem jönne be, annak ajánljuk a 7000-es tévéket, azok feketék. A káva nemcsak oldalt és felül, hanem lent is vékony, kivéve persze a középső részt, amely a nyakat tartalmazza. A keret a stabil tartás mellett itt azért is vastagabb kicsit, mert ide került a Samsung fehér színnel világító logója is. Fénye nem túl erős, de kikapcsolható (vagy akár azt is beállíthatjuk, hogy a felirat ne csak bekapcsolt, hanem kikapcsolt állapotban is világítson). A logó tulajdonképpen az egyetlen díszítőelem, részben talán azért is, mert a kávára semmilyen más felirat nem fért el. A távirányító érzékelője jobb oldalra, alulra került, a gomboknak viszont már csak oldalt jutott hely. Fizikai felirat nem tartozik hozzájuk, azonban ha a kezünket a gombok mellé helyezzük, akkor a panelen automatikusan megjelennek a funkciók, így nem kell vaktában kotorásznunk.

Nemcsak a káva, hanem a tévé is hihetetlenül vékony, mindössze 29 mm-es. Némi optikai tuning itt is szerepet kapott, a finoman ívelt felületek miatt a vastagság még ennyinek sem tűnik. Amilyen jól mutat a káva, annyira csapnivaló viszont a talp kialakítása: a szintén műanyag borítású, X-et formázó talp egyáltalán nem illik a tévé szögletes formavilágához, ráadásul a panellel ellentétben erről az egységről lerí, hogy műanyagból készült.

A csatlakozók – a Samsung jó szokása szerint – lefelé és oldalra néznek. Összekötési lehetőségből akad szép számmal, persze van néhány csatlakozó, amit csak adapterrel tudunk használni, de ezek a gyári csomag részét képezik. HDMI-ből összesen négyet kapunk, USB-ből pedig három csatlakozó várja az eszközöket, ez a 7 dugasz mind oldalra néz.

A Szokásos analóg bemenetek (komponens, D-Sub, SCART, AV) mellett fülhallgató kimenet, optikai hangkimenet, Ethernet és CI adapterhely került a D8000-esre, így biztos, hogy az összes otthoni kütyüt rá tudjuk csatlakoztatni. Nem látszik, de a borítás WiFi adaptert is rejt. A tévé tunere az analóg adások mellett az összes digitális formátumot is kezeli (DVB-T/C/S2).

Címkék
Hozzászólások