- 2011. augusztus 11., 12:00
Leteszteltük a Popcorn Hour legújabb, A-210-es modelljét – vajon képes-e felvenni a versenyt a konkurensekkel?

Előző tesztünk óta több, mint egy év telt el, ennyi idő alatt pedig sok változás történhet a médialejátszók piacán. Ha visszaemlékszünk, az első tesztelt Popcorn Hour készülék, az A-110 kapcsán még szuperlatívuszokban nyilatkoztunk az akkor kiválónak tűnő formátumtámogatásról és szolgáltatáslistáról – ekkor 2009-et írtunk. Egy évre rá érkezett az A-200, amivel szintén elégedettek voltunk, de már nem éreztük úgy, hogy a Popcorn toronymagasan kiemelkedne a többi hálózati médialejátszó közül. Most eltelt újabb egy év, a versenytársak (különösen a HDI) tovább erősödtek, így kíváncsiak vártuk, mi újat tud hozni az A-210.

Szigorúan véve az A-210 egyetlen dologban különbözik az előd A-200-tól, ez pedig a burkolat: az olcsó műanyagot szálhúzott alumínium váltotta fel. Ennek előnye a sokkal profibb kinézett mellett az, hogy a burkolat jobban vezeti a hőt, így nincs többé szükség az A-200 zajos hűtőventilátorára. Ez azt jelenti, hogy lejátszónk teljesen néma maradhat – legfeljebb a HDD halk morajlását kell csak eltűrnünk. A belső hardver nem változott (ez a típusjelzésből is látszik), az újdonságokat inkább csak a firmware-ben és a mögötte álló netes alkalmazásboltban találhatjuk meg. Ezek persze olyan újdonságok, amelyek az A-200-ra is feltelepíthetők, tesztünk így nemcsak az A-210-et mutatja be, hanem azt is, mire lehet megtanítani az A-200-at a vezérlőszoftver frissítésével.

Külső

Ahogy a bevezetőben említettük, az A-210 újdonsága a szálhúzott alumíniumburkolat, amelynek profi kinézetét tovább erősítik az oldalsó összefogó csavarok. Az előlap szintén alumíniumból készült, ez enyhén domború, bal oldalán pedig egy mélyedés találunk, amelyben egy USB port, a két visszajelző LED és a Reset gomb található.


A készülék teteje és rövidebb oldalai ugyanabból a vastag lemezből készültek, ezeket oldalt és alul rengeteg csavar rögzíti a burkolat többi eleméhez, az egész eredményeképpen pedig egy meglepően nehéz és masszív kis dobozt kapunk, amiről sugárzik a minőségi összeszerelés.

A készüléket alul négy hegyes gumiláb támasztja meg: az A-210-et így csak fekvő helyzetben tudjuk használni, oldalra döntve alapvetően nem javasolt az elhelyezése. Az A-210 tervezésekor a Popcorn Hour egyébként annyira minimalista volt, hogy egyetlen gombot sem tett a lejátszóra, teljesen kikapcsolni tehát csak a tápcsatlakozó kihúzásával tudjuk a készüléket.

A már említett előlapi USB-t leszámítva valamennyi csatlakozó a hátoldalra került. Balról jobbra haladva először a komponens, majd a kompozit videokimenet következik, ezután pedig az analóg (sztereo) hangcsatlakozók jönnek. Tovább haladva kétféle digitális hangkimenet (koax és optikai), S-Video, két USB, HDMI, Ethernet port következnek, végül pedig a tápegység bemenete zárja a sort. A két USB port közül az egyik egy USB-s eszköz (például külső BD- vagy DVD-meghajtó) csatlakoztatására szolgál, a másik pedig arra való, hogy a lejátszót külső háttértárként számítógépre kössük. Ennek akkor van értelme, ha sok filmet szeretnénk egyszerre átmásolni a belső merevlemezre, mivel ilyenkor a 100 Mbites hálózati kapcsolat lassúnak bizonyulhat – ugyanakkor készüljünk fel arra, hogy az A-210 által formázott HDD ext3 fájlrendszert kap, tehát Windows alól csak a megfelelő driver telepítése után tudjuk majd kezelni.

Az említett HDD beszerelésére a Popcorn Hour egy elég bonyolult rendszer talált ki: először is, ki kell csavarnunk a készülék alján látható műanyag lemezt rögzítő négy csavart, majd kicsit oldalra csúsztatva azt, ki kell emelnünk a lejátszóból. Ekkor egy két részből álló műanyag egységet fogunk a kezünkben tartani, amiből a tulajdonképpeni merevlemez-keretet a lemez közepén található csavar kioldásával tudjuk kivenni. Ez a keret 3,5”-os és 2,5”-os HDD-k fogadására is képes. A szerelés maga gyorsan elvégezhető, ráadásul a gyártó egy, a folyamatot lépésről lépésre bemutató kézikönyvet is mellékelt a lejátszóhoz.

A rendszerrel egyetlen baj van, ez pedig a melegedés: mivel ventilátor most már nincs a készülékben, a ház pedig teljesen zárt, a HDD hűtéséről semmi sem gondoskodik (a gép alján lévő nyílások semmit sem érnek, hiszen a meleg felfelé száll). Ennek megfelelően mi 2,5”-os, vagy kifejezetten energiatakarékos 3,5”-os merevlemezek beépítését javasoljuk – az adatátviteli sebességnek itt amúgy sincs sok jelentősége. A készülék egyébként HDD nélkül is működik, de ekkor több szolgáltatásról (Bittorrent, különféle appok, FTP, stb.) le kell mondanunk.

Az A-210 egyetlen kezelőszerve a mellékelt távirányító, ami megegyezik az A-200-asnál látott példánnyal, és ahhoz hasonlóan sötétben bármely gombját megnyomva világít, kényelmessé téve a használatot.

Ez is érdekelhet
2020. március 13., 07:00
2017. február 22., 11:00
Hozzászólások