- 2011. augusztus 31., 15:00
Nemcsak a tévéknél hódít a 3D: mostani tesztünk alanya a világ első 3D-s kijelzővel szerelt okostelefonja.

Igaz ugyan, hogy az utóbbi időben nem kedvezett az LG mobil üzletágának a szerencse, de a koreai gyártó nem adja fel, és egyre szélesebb termékskálával igyekszik meghódítani a piacot. A készülékek között nemcsak a tömegpiacra gyártott eszközöket találhatjuk meg, hanem pár különlegességet is – ezek egyike a világ első 3D-s okostelefonjának megtisztelő címét viselő Optimus 3D. A telefon közeli rokona nálunk is járt Optimus 2X-nek, amellyel együtt februárban, a barcelonai MWC-en mutatkozott be. A készülék 3D-s funkcióiban két alkatrész játszik oroszlánszerepet: az egyik a kijelző, amely autosztereszkópikus, azaz nem szükséges hozzá szemüveg, a másik pedig a dupla kameramodul, amivel 3D-s filmeket és fotókat készíthetünk.

Külső

Tesztünk alanya – ahogy már mondtuk – a világ első 3D-s okostelefonja. Ennek következtében talán kicsit több mindent megbocsájtunk neki, mint tennénk egy közönséges mobil esetében. Így például elfogadjuk, hogy a közvetlen konkurensekhez képest kicsit bumfordinak és nehéznek érződik (129×68×12 mm, 168 gramm). Azért sem fogunk panaszkodni, hogy mindezek ellenére teljes egészében műanyagból készült, még a kijelző alatt és felett látható, szálcsiszolt fémnek kinéző betétek is ebből vannak. Szerencsére összerakását tekintve már nincs egyetlen probléma sem, az Optimus 3D kifejezetten masszív, nem recseg, nem ropog, olyan, mintha egyetlen tömbből állna.

Ami a formatervet illeti, ez a lehető legegyszerűbb, sehol egy különleges ív vagy forma. Díszítés is alig van: egy fémből készült elem a hátoldalon, oldalt pedig egy vékony, fényes sáv. Az előlapot természetes a hatalmas, 4,3”-os WVGA felbontású autosztereoszkópikus kijelző foglalja el, amely alatt egy vékony fekete sávon helyezkednek el a kapacitív érintőgombok.

Ezek az Androidnál megszokott funkciókkal rendelkeznek: a bal szélső az aktuális képernyőhöz vagy programhoz tartozó menüt hívja elő, a következő a fő kezdőképernyőre visz (hosszan nyomva pedig az utoljára használt 8 program listáját látjuk), az utána következő gombok pedig a „vissza” és a keresés funkciót kapták.

A kijelző feletti perem közepén a márkajelzés, ettől jobbra a VGA felbontású előlapi kamera található. A kettő között halványan felfedezhetők a szokásos érzékelők, a hangszóró rácsa pedig ezek felett, középen található. További gombok kerültek a jobb oldalra és a felső élre – az előbbiek közül a felső pár a hangerő állítására szolgál, míg az alsó a 3D-s interfészt indítja el. Számunkra egy cseppet zavaró volt, hogy ez pontosan ott van, ahol a kamera expozíciós gombját keresnénk.A készülék tetején a ki- és bekapcsolásra való billentyű van (a 3,5 mm-es jack aljzattal együtt), és itt található a második mikrofon is, amire a sztereo hangfelvétel miatt van szükség. Bal oldalon, felül két kihajtható fedél mögött a microHDMI és microUSB portokat helyezték el, a telefon alsó élén középen pedig a „rendes” mikrofon nyílását találjuk. Alatta a hátlap levételét megkönnyítő bemélyedés van.

A telefont megfordítva láthatjuk a 3D-s „lét” másik fontos elemét, a dupla kameramodult. A két, egyenként 5 Mpixeles egység között egy LED-es segédfény bújik meg. Ha leszedjük a műanyag hátlapot, az 1500 mAh-ás akku mellett a SIM kártya foglalatát és a microSD kártya helyét találjuk, ez utóbb az akku eltávolítása nélkül is cserélhető.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00