- 2011. október 19., 08:00
A billentyűzetes dokkolóval szerelt 3G-s windowsos Acer táblagép, a Iconia Tab W501 járt nálunk.

Hogy az Acer mennyire komolyan gondolja a tablet piacot, azt jól mutatja a gyártó megannyi próbálkozása. Az Acer tabletjei közül az Iconia Tab A500-at már teszteltük, a gép tetszett is, kisebb verziója, az A100 pedig éppen tesztelés alatt van. Most azonban másabb vizekre eveztünk, hiszen a windowsos Acer Iconia Tab W501-et próbáltuk ki, amely kapott egy billentyűzetes dokkolót is, hogy akár netbooká is átalakíthassuk.

Tablet

A készülék előlapját, ahogy ez az összes tablet esetén lenni szokott, a kijelző tölti be. A W501 esetében a standard, 10,1"-os méretet választotta az Acer. A kijelző védelmét ez esetben is a Corning által gyártott Gorilla Glass edzett üveglap szolgálja, amely ellenáll a karcolásoknak is. A kijelző köré kifejezetten vastag keret került, ami nem mutat valami szépen – talán nem is találkoztunk még ekkora szélességgel ilyen készülékek esetében. A keret közepén felül helyezkedik el egy 1,3 Mpixeles webkamera, felette pedig egy mélyedés, amelyre akkor van szükségünk, ha a készüléket a dokkolójával használjuk és összecsuknánk. Ezektől balra a beépített mikrofon nyílása található. Alul a bal oldalon találunk egy windowsos gombot, ez a billentyűzeten megszokott Start gombnak felel meg. Figyelembe véve, hogy felette a betöltött operációs rendszerben is ott figyel az eredeti gomb, nem feltétlenül lenne rá szükség, még akkor sem, ha tud kéken és pirosan is világítani. A két alsó sarokban egy-egy kis kört találunk, amelyek mögött mágnes van; ebből könnyen kitalálható, hogy ezek felelnek azért, hogy a tablet és a billentyűzet összecsukott állapotban ne váljanak szét.

A tablet jobb oldalán, felül egy 3,5 mm-es audio csatlakozó található, közvetlenül mellette pedig egy akkumulátorhoz tartozó LED, ami pirosan villog, amikor már csatlakoztatnunk kellene a töltőt. Tovább haladva ezüstszínű gombok következnek, egy bekapcsoló gomb, illetve egy két tagból álló hangerőszabályzó. Középen hosszan elnyúlik a vékony szellőzőnyílás, amely sajnos szinte kötelező egy x86-os processzorral szerelt készülékre. A tablet alján teljes méretű HDMI csatlakozó található, mellette pedig egy kis ajtó mögött a memóriakártya-olvasó helyezkedik el. A W501 bal oldalán mindösszesen csak a hálózati töltő csatlakozója található. A készülék vastagsága nem győzött meg minket, korábban más gyártók készítettek már vékonyabb windowsos táblagépet is, de az iPad 2, valamint a Galaxy Tab 10.1 vékony dizájnja mellett tűnik igazán vaskosnak a W501.

A készülék felső része szintén üres, leszámítva a szellőzőt, amely a bal oldalra került. A W501 alsó részén két USB 2.0 csatlakozót találunk, és itt van a képernyő elfordulását zároló kapcsoló is. A bal oldalon egy nehezen nyitható kis ajtó mögött helyezkedik el az, ami megkülönbözteti a W501-et a W500-tól, azaz a SIM kártya foglalata, amellyel 3G képessé válik a készülék. A középső USB port két oldalán egy-egy kerek lyuk található, ebbe csatlakozik a dokkoló két foga, illetve ezek tartják meg a készüléket, ha éppen netbookként használjuk.

A hátlap egyszerű, szürke színű, műanyag borítású. Középen felül találjuk a hátsó kamerát, ami a kijelző felett elhelyezkedő érzékelővel azonos felbontású, 1,3 Mpixeles – ez bizony nem túl sok. A hátlap alsó része a Dolby minősítésű hangszórókat rejti. Díszítő elem, az Acer logót és a Windows 7 matricát leszámítva, nem került a tablet hátuljára.

Dokkoló

A W501 dokkolójának koncepciója rendkívül hasonlít az ASUS által megálmodott Eee Pad Transformer kreációjára, azonban a kivitelezés közel sem sikerült olyan jól. Amíg az ASUS vékony dokkolójába került plusz akkumulátor, illetve egy touchpad is megjelent rajta, az Acer megoldása semmi ilyet nem tartalmaz. Ráadásul a dokkoló a tablethez hasonlóan nem mondható túl vékonynak.

Ami abszolút pozitívum, az a teljesen magyar nyelvű billentyűzetkiosztás, amelynek köszönhetően nem kell lemondanunk az ékezetes betűk könnyű használatáról sem. A gombok száma megegyezik a szinte bármelyik netbook klaviatúráján megtalálható gombok számával. A billentyűk halk járásúak, jó nyomogatni őket. Ahogyan említettük, a touchpad kimaradt a kiegészítőből, az egér szerepét az érintőképernyő mellett a G, H és B gombok közép beszorított pöcökegér látja el, amely ismerős lehet a ThinkPad készülékekről. A space gomb alatt helyezkedik el a hozzá tartozó két gomb is. Aki eddig normális egeret, vagy touchpadet használt, annak egy kis időbe beletelik majd, mire átszokik a pöcökegérre, de a régi IBM-es felhasználóknak ismerős lesz az élmény.

A gombok felett található kettő csapó ajtó is, amelyek közül a nagyobbikat szükséges kézzel felnyitnunk, ha a tabletet dokkolni szeretnénk. A középre helyezett USB port a dokkoló csatlakozójaként adatátvitelre szolgál. Az Acer W501-et dokkolva netbookként használhatjuk, viszont a konstrukció egyáltalán nem számít masszívnak. A függőlegeshez közel álló tablet elég nagy holtjátékkal lebeg, felemelve pedig akár le is válhat a billentyűzetről. Ha össze akarjuk csukni, akkor azt nem tehetjük meg azzal, hogy egyszerűen lehajtuk a képernyőt, mint egy netbook esetében. A tabletet előbb ki kell vennünk, lecsuknunk a reteszt, majd így ráhelyeznünk a tabletet. A táblagép alján a két mágnes tartja egyben a kijelzőt és a dokkolót, míg felül a két egérgomb közötti retesszel rögzíthetjük őket egymáshoz.

A dokkoló csatlakoztatásával a tablet alján található két USB port kiesik, helyette viszont kapunk néhány csatlakozót a billentyűzet két oldalán. A bal felére egy USB és egy RJ45-ös hálózati csatlakozó került, jobbra pedig egy USB port – túlzottan tehát nem halmozott el minket az Acer. Tegyük hozzá azért, hogy a netbookok esetében sem kapunk ennél több csatlakozást. Sajnos az amúgy nem túl vékony dokkolóba nem került kiegészítő akkumulátor, amely plusz üzemidőt adhatna a W501-nek. A táblagépbe került akkumulátor a gyártó adatai alapján 6 órás üzemidőt képes teljesíteni, a teszt alatt WiFi-s internetezéssel ezt nagyjából képes volt teljesíteni is, ami kellemes meglepetés volt.

A nagyméretű doboz a W501 mellett dokkolót, hálózati töltőt és leírásokat tartalmaz, semmi extra kiegészítőt nem találtunk benne.

»1 - Előszó, külső
Címkék
Hozzászólások