- 2011. október 21., 12:00
A D-Link belépő szintű, otthoni IP-kameráját teszteltük, amelynek képét akár mobiltelefonról is követhetjük.

Az utóbbi évek egyik meghatározó trendje volt az otthoni felhasználóknak szánt IP-kamerák térnyerése, amelyek egyik legfontosabb funkciója, hogy a képet nemcsak az otthoni hálózaton keresztül nézhetjük meg, hanem a világon bárhol, ahol van internetelérés. Legutóbb az idén nyáron 25 éves D-Link lépett be a piacra, két otthoni kamerával és egy olyan új szolgáltatással, amely segítségével különösebb konfiguráció nélkül, nagyon egyszerűen lehet megosztani a kamera képét az interneten.

Külső

Az, hogy a D-Link DCS-930L az otthoni felhasználóknak készül, gyakorlatilag rögtön, a készülék kicsomagolása után kiderült, ugyanis a kamera a megszokotthoz képest sokkal kisebb készülékházban kapott helyet, és a lehetőségekhez képest még szépnek is mondható. Ez otthoni környezetben nagyon fontos, hiszen sok vásárlónak a dizájn a kütyük esetében is legalább annyira számít, mint az, hogy mit tud az adott termék. A kamera borítása fehér színű műanyagból készült, amely fényes ugyan, de a tükröződés nem annyira zavaró, mint a jellemzően sötét kávájú tévéknél.

A kamerához természetesen jár egy talp is, amellyel a DCS-930L alapesetben az asztalra állítható, de kialakítása olyan, hogy akár a falra is fel lehet vele szerelni a kamerát. Az állvány rúdján lévő, manuálisan forgatható és rögzíthető csukló biztosítja, hogy a készülékházat bármilyen irányba tudjuk pozícionálni.

A kamera előlapja az „objektívet” és a mikrofon nyílását tartalmazza, valamint találunk itt egy visszajelző LED-et is, ami a kamera aktív állapotában folyamatosan világít. Fókuszállító gyűrű nincsen, amiből már sejthető, hogy az objektív fix fókuszú – de erről később. Az előlapról az infra LED-ek is hiányoznak, így a DCS-930L tökéletesen sötétben nem használható. (Akinek ez a funkció hiányzik, annak a DCS-932L-t ajánljuk helyette).

Hátra a tápcsatlakozó és az Ethernet csatlakozó kerültek, illetve itt találjuk a reset és WPS gombokat (utóbbihoz egy visszajelző LED is tartozik), valamint néhány matricát, amelyek a kamera fontos adatait, így például a MAC-címet és a mydlink azonosítót tartalmazzák.

Belső

Mint minden kamera esetében, úgy a DCS-930L esetében is a felbontás az egyik legfontosabb tulajdonság. A D-Link nem igazán kényeztetett el minket, de a 640×480 pixeles felbontás azért nem annyira kevés – főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a látottakat a feltöltési sebesség terén erősen korlátos netkapcsolaton keresztül kell majd a kamerának továbbítania. Nemcsak a felbontás, hanem a képráta is alacsonyabb az átlagosnál, bár a 20 fps-es képsebességgel a látottak már majdnem folyamatosnak mondhatók. A kamera tud azért nagyobb képfrissítést is, de 30 fps-t csak 320×240-es vagy 160×120 pixeles részletesség mellett kérhetünk.

A kamera elhelyezésénél érdemes figyelembe venni, hogy nincs zoom, a fókusztávolság fix (5 cm+), a minimális fényigény 1 lux, az objektív látószöge pedig kb. 45 fok horizontálisan. Ez utóbbi sajnos nem túl nagy, az teljesen biztos, hogy egy szobát példán nem igazán lehet lefedni vele. A LAN port 100 Mbites, de ehelyett szerencsére vezeték nélküli összeköttetést is használhatunk. A kamera n-es hálózatokra is képes csatlakozni, így viszonylag messze is elhelyezhetjük a routertől, még akkor is marad elég sebesség. Az egyedüli korlátozó tényezőt az jelenti, hogy a tápkábelt mindenképpen csatlakoztatni kell, tehát egy konnektornak mindenképpen lennie kell a közelben.

A kamera saját operációs rendszert futtat, hogy pontosan milyet, azt nem sikerült kiderítenünk. Ennek ugyanakkor a használat szempontjából túl nagy jelentősége nincsen (valószínűleg egyébként egy lecsupaszított, optimalizált Linux verzióról van szó).

Címkék
Hozzászólások