- 2011. november 4., 12:00
A Samsung papíron legjobb ár/érték arányú, D6530-as szériájából próbáltuk ki a 46 colos változatot.

Ha egy tévé tudását a külső alapján kellene megítélnünk, akkor a Samsung termékei bizonyosan az elsők lennének, legalábbis 2011-ben, az idei termékpaletta dizájnját ugyanis nagyon eltalálták a gyártó mérnökei. A Samsung ráadásul már nemcsak a csúcskategória kiváltságaként alkalmazza az újonnan bevetett ötleteket, például a vékony kávát, hanem a középkategóriában is. Ennek megfelelően a 6-os széria is elegáns megjelenést kapott, amihez ha hozzávesszük azt is, hogy a korábban nálunk járt 8-as sorozathoz képest funkcionalitásban jelentős mínusz nincs, máris egy kiváló ár/érték arányú tévét kapunk. Megnéztük, így van-e ez a gyakorlatban is.

Szerkesztőségünkben a 46 colos UE40D6530 járt, azonban az alkalmazott panel és az elektronika azonossága miatt a cikkünkben elmondottak (kisebb módosításokkal) a 32 colos UE32D6530-ra illetve a 40 colos UE40D6530-ra is érvényesek. A képminőséggel és a szolgáltatásokkal kapcsolatban leírtak érvényesek továbbá a D6000-es, D6100-as, D6500-as és D6510-es típusjelzésű termékekre is, de természetesen csakis annak figyelembe vételével, hogy az adott termékek esetében milyen extrák állnak rendelkezésre; pl. a D6000-es szériában nincs SmartTV, a D6100-as évékben nincs 2D-3D átalakítás, stb.

Külső

A Samsung UE46D6530 esetében már a tévé kicsomagolása előtt tudtuk, hogy mire számítsunk, hiszen a tévé kávája gyakorlatilag azonos a korábban nálunk is megfordult 8-as széria kávájával, a legfontosabb különbség a két széria között annyi, hogy a 6-os jelzésű termékvonal készülékei nem ezüstszínű, hanem fekete borítást kaptak.

Bár mostani tesztünk alanyánál nincs optikai tuning, hogy a keret még vékonyabban látsszon, ez igazából semmit sem ront a külső megjelenésen. A borítás színvilága az uralkodó trendet idézi, de szerencsére csak annyiban, hogy a fémhatású, de műanyagból készült káva fekete színű. A fényes bevonatot mellőzte a Samsung, így a tévé nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Már-már elmaradhatatlan része a tévéknek a kávát körbefutó, vékony, átlátszó csík – amely a D6530-as széria esetében annyiból egyedi, hogy lent középen, a márkajelzésnél enyhén ívelt vonalvezetést kapott.

A márkajelzésen kívül más díszítőelem nem került a tévére, a vonalvezetést még a gombok sem törik meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy a kezelőszervek hiányoznának, csupán elrejtette őket a Samsung a kíváncsi szemek elől: jobb oldalra, a hátlapra kerültek.

Összesen hét gombot kapunk, a szokásos elosztásban: menü, forrás, csatornaváltás +/-, hangerő +/- és bekapcsoló gombok sorakoznak egymás alatt. Valódi, nem pedig érintésérzékeny gombokról van szó, a funkciókat pedig, ha megnyomjuk valamelyiküket, az LCD-n is láthatjuk.

A 6530-as oldalról is kitűnően mutat, köszönhetően annak, hogy nemcsak a káva keskeny, hanem maga a készülék is vékony. Láttunk már vékonyabb tévéket persze, de a legvastagabb pontján is csupán 30 mm-es készülék így is szemrevaló. A 8-as és 6-os sorozat formatervezése a legjobban a talp esetében tér el: a Samsung a csúcskategória esetében a villás megoldásra szavazott, míg tesztünk alanya „telitalpas”. Az igazság az, hogy nekünk ez a forma sokkal jobban bejön, de a képek alapján mindenki döntsön maga.

Csatlakozók tekintetében ezúttal sem szenvedünk hiányt. A legfontosabb, hogy HDMI-ből négy várakozik bevetésre készen, ezek valamennyien oldalra néznek. Természetesen a régebbi, csak analóg átvitelt támogató eszközökről sem kell lemondanunk, ugyanis minden szokásos analóg bemenet rendelkezésre áll, így van komponens, SCART és kompozit csatlakozó is – ezekhez adapter szükséges, ami része a csomagnak.

A további portok között D-Sub, USB (3×) és LAN portokat, CI adapter foglalatot valamint optikai és fülhallgató hangkimenetet találunk. Antennabemenetből kettő van, mert a tévé az analóg, DVB-T és DVB-C adások mellett DVB-S szolgáltatás vételére is alkalmas.

Belső

A bevezetőben már említettük, hogy a D6530-as sorozat lényeges funkciók terén nem különbözik jelentősen a zászlóshajót jelentő D8000-esektől. A specifikációt böngészve az egyik legfontosabb különbséget az jelenti, hogy a 800 Hz-es képfrissítés helyett az elektronika csak 400 kép megjelenítésére képes másodpercenként (200 Hz + scanning backlight); bátran mondhatjuk, hogy a kétféle képfrissítési gyakoriság között a legtöbb felhasználó akkor sem tud különbséget tenni, ha azokat egymás mellett hasonlíthatja össze.

Az UE46D6530 S-PVA panelt és LED-es háttérvilágítást kapott (local dimming nélkül). A panelek esetében elvileg biztosak lehetünk benne, hogy a Samsung gyártósoráról érkeznek. Fényerő és kontrasztarány adatokat, azon kívül, hogy a dinamikus kontraszt „Mega”, szokás szerint ezúttal sem találunk a specifikációban, szerencsére ezek az adatok mára gyakorlatilag teljesen jelentőségüket vesztették. Természetesen a Full HD felbontás adott, a 6-os széria 2011-ben pedig már 3D megjelenítésre is képes – a tévébe emellett pedig még okostévé funkciók is kerültek.


Film, kiemelt, normál és természetes módok

A tesztelést ezúttal is a gyári beállítások vizsgálatával kezdtük. A Samsungtól korábban megszokott színprofilokat találtuk meg az U46D6530 esetében is – és a beállítás pontossága is kísértetiesen emlékeztet a korai gyártó korábban nálunk járt tévéire. Az optimális(nak mondott) képhez legjobban ezúttal is a mozi színprofil értékei közelítenek, azonban ennél jobbat is el lehet érni, ha sokat bogarászunk a menüben. Kicsit előre szaladva elmondhatjuk, hogy az elektronika papíron csak alig tud kevesebbet a 8-as széria elektronikájánál, azonban a vezérlés a gyakorlatban nem annyira jó, így az optimális beállításokat elég nehéz volt megtalálni. Ezzel együtt is, a mozi színprofillal jó értékeket kapunk, egyedül a fényerő az, amin érdemes csökkenteni, mert az alapértelmezett 215 cd/m²-es fényerő – főleg sötét szobában – túl sok.

Kalibrálva

Az optimális beállításokat a műszeres mérések és szubjektív véleményünk alapján a következő értékek jelentik: háttérfény 18 (vagy kikapcsolt LED mozgásjavítással 6), kontraszt 100, fényerő 56, képélesség 0-12, szín 53, árnyalat P50/Z50, fekete tónus ki, dinamikus kontraszt ki, árnyék részletesség 2, gamma 1, RGB: 11/11/16, bőrszín 0, éljavítás ki, fényerő mozgáshoz ki, LED mozgásjavítás (scanning backlight) be, színtónus 2. meleg, zajszűrés ki, HDMI feketeszint normál. Ezekkel az értékekkel 116 cd/m²-es fényerőt, 0,08 cd/m²-es feketét, 1531:1-es kontrasztot, 6400K-s színhőmérsékletet és 2,1-es gammát kaptunk.

A tévé fogyasztása az optimális beállításokkal 2D-ben 76, 3D-ben 86 watt volt, kikapcsolt állapotban pedig 0,1 wattot mértünk.

Címkék
Hozzászólások