- 2011. november 15., 08:00
A 3D már lerágott csont, idén az alkalmazások kapják a főszerepet. Kipróbáltuk, mit tudnak az LG okostévéi.

A tévégyártók évről évre előrukkolnak valami újdonsággal, amelytől azt remélik, képes a felhasználókat tömegesen megmozgatni. Idén az LG több vasat is tart a tűzbe, a polarizációs (passzív) 3D mellett a koreai gyártó az okostévé platformját és a hozzá kapcsolódó alkalmazásboltot is 2011-ben mutatta be.

A tévék fejlődési iránya cseppet sem meglepő, az elmúlt két-három évben egy sor olyan funkció került a készülékekbe, amelyek túlmutatnak a hagyományos funkciókon. Egy tévé ma már nemcsak arra alkalmas, hogy a kábelen érkező adást vagy a DVD/Blu-ray lejátszóról érkező filmet megmutassa, a közép- és felsőkategóriás készülékekkel az internetre kapcsolódva online videókat nézhetünk, híreket olvashatunk vagy akár cseveghetünk is a Facebook segítségével. Első körben még csak néhány, direkt az adott tévére megírt alkalmazás közül lehetett választani, ma viszont már egy komplett platformot biztosít az LG az alkalmazásoknak, amelyek száma (hazai viszonylatban) 150 körüli, és a kínálat folyamatosan bővül.

Annak érdekében, hogy az okostévé funkciókat kényelmesen használhassuk, az LG a 2011-es tévék menürendszerét alaposan átalakította. A változtatások közül a legfontosabb újdonság a Home Screen, amely egy könnyen átlátható, központi felület, amelyről a tévé valamennyi okos funkciója villámgyorsan elérhető. (Sőt, valójában még ennél is több, hiszen az EPG, a felvevő vagy a médialejátszó is indítható innen.) Az LG szakított tehát a hagyományos szemlélettel, és az unalmas menüpontokat a látványos és gyakran használt funkciók ikonjai váltották fel.

Az okostelefonok korában az okostévék lényegét szerencsére ma már nem igazán kell senkinek elmagyarázni, hiszen a két platform ugyanolyan elven működik; a készülékek tudása az internetről letöltött alkalmazások segítségével tetszőlegesen bővíthető. A letölthető alkalmazásokat az LG két kategóriába sorolja: vannak prémium tartalmak illetve e mellett ott van az LG Apps alkalmazásbolt „általános” kínálata is. A prémium alkalmazások használata és a programok letöltése egy gyors regisztrációhoz és bejelentkezéshez kötött – de később a tévé megjegyzi az azonosítónkat, így a felhasználói névvel nem kell minden alkalommal bajlódni.

A Home Screen (kezdőképernyő) három részre osztható fel: balra fent a tévé élőképe (hogy ne maradjunk le a gólokról), jobbra, két oszlopban az okostévé funkciók, lent pedig a legnépszerűbb alkalmazások listája láthatók.

Magyar alkalmazások az LG okostévéin

A prémium kategóriában jelenleg 17 alkalmazás található, amelyek között nemcsak nemzetközi widgetek, hanem hazai vonatkozásúak is találhatók. Ezek száma pillanatnyilag négy: magyar tartalmat az origo, a startlapTV, a PORT.hu és az MTV VideóTÁR segítségével nézhetünk, böngészhetünk.

Az origo widgettel a népszerű hírportál legfrissebb cikkeit olvashatjuk el. A szoftver kétféle nézetben is használható, a normál szöveges mellett van egy látványos, multimédiás (de szerintünk nem igazán jól használható) multimédiás UI is. A hírek tematikus csoportokba kerültek, amelyek az origo rovatstruktúráját követik.


A PORT.hu igazán azoknak jöhet jól, akik nem digitális tévéadást néznek, hiszen remekül képes pótolni az EPG-t. Az app összesen akár 30 csatorna műsorát is képes mutatni egy jól áttekinthető felületen keresztül. Az alkalmazás nagy előnye, hogy a port.hu weboldalon megadott felhasználói azonosítóval is bejelentkezhetünk, és így a weben megadott sorrendben láthatjuk kedvenc csatornáinkat.

A StartlapTV és az MTV VideóTÁR segítségével online videókat nézhetünk. Az MTV VideóTÁR exkluzív, jelen pillanatnyilag csak az LG tévéin található meg. A widget segítségével az aktuális hírműsorok, sportműsorok és az időjárás-jelentés mellett az archívumban lévő filmekhez és mesékhez is hozzáférhetünk. Az archívum egészen nagy, bár ez elsőre nem látszik rajta – a kereső használatával azonban rengeteg találatot kapunk, akár az Indul a bakterházhat is megnézhetjük. A StartlapTV közélet, bulvár, életmód és autó témakörökben hozza el a legfrissebb információkat.


Az LG természetesen elkötelezett a hazai vonatkozású tartalmak bővítésében; tárgyalások folynak több szolgáltatóval is, amelyek eredményeképpen hamarosan több új alkalmazás lesz elérhető. Információink szerint az LG tárgyal az index.hu-val, de várható a Videa és az HBO Go megjelenése is az okostévé platformon.

Nemzetközi prémium tartalom

Természetesen a magyar appok mellett az olyan klasszikus programok is megtalálhatók a kínálatban, mint a YouTube és a Facebook, ezért unatkozni akkor sem fogunk, ha éppen semmi érdekes nincs a tévében. A YouTube esetében érdemes megemlíteni, hogy a kezelőfelület teljesen leegyszerűsödött, a keresés villámgyorssá vált. A prémium alkalmazások teljes listája tartalmazza továbbá a Google Maps, a Picasa, a DailyMotion, az AccuWeather, a vTuner, az iConcerts, az AUPEO!, a twitter, az I-play TV, a funspot, és az MLB.TV programokat.

(A prémium tartalmak kínálata előzetes bejelentés nélkül változhat.)

LG Apps

Az LG Apps alkalmazásboltból további szoftverek letöltésére is van lehetőség. A tévé 323 Mbájt memóriával rendelkezik. A programok átlagos mérete csupán néhány megabájt – így a tárhelyből biztosan nem fogyunk majd ki. Az LG Apps jelenleg nagyjából 160 programot tartalmaz, ezeket az LG játék, szórakozás, élet, ismeretterjesztő és hírek/infó kategóriába rendezte. A kategóriákon belül a friss, az új és az összes csoportok mellett találunk top fizetős és top ingyenes válogatást is (bár a top fizetős egyelőre üres, lévén, hogy fizetős app a hazai kínálatban nincsen).

A játékok között olyan klasszikusokat is találunk, mint a Mahjong vagy a Sudoku. Akadnak emellett olyan programok is, amelyek a prémium listában lévőknél adott esetben jobbak: a SharpEYE például egy olyan online képnézegető, amely nemcsak a Picasa, hanem FlickR, Facebook és orkut fiókunkhoz is képes hozzáférni.A további érdekesebb appok között jógaoktató és a nyakkendő tucatnyi megkötési módjára megtanító is van, de virtuális tábla segítségével látásunkat is tesztelhetjük, akár színvakságra is. Személyes kedvencünk a The 101 Best Inventions Ever, amely az ókortól napjainkig tartó időszak 101 legkiválóbb, az életünket leginkább meghatározó találmányait gyűjti egy csokorba.

Böngésző

Ha úgy tartja kedvünk, a tévé böngészőjével, amely teljes értékű, bármilyen weboldalt megnyithatunk. Bár a lehetőség adott, és az oldalak megjelenítése is szép, olvasható, azt tudnunk kell, hogy a szoftver nem a leggyorsabb, és görgetni is nehézkes kicsit: híreket olvasni az origo.hu widgetet ajánljuk inkább.

Ötletes megoldás az LG-től, hogy a webcímek begépelésére szolgáló sávot keresésre is használhatjuk: ha a begépelt kifejezés nem mutat weboldalra, akkor a szoftver automatikusan a Google-ből jövő találatokat mutatja meg.

Háromféle távirányító

Az okostévé platformok térnyerése érdekes kihívás elé állította a gyártókat, hiszen a klasszikus távirányítókat nem arra találták ki, hogy játékokat vezéreljünk segítségükkel, webcímeket gépeljünk be vagy éppen az egeret helyettesítsük velük. Az irányítás oly annyira központi kérdés, hogy talán még a tartalmi kínálatnál is fontosabb; ha ez ugyanis nehézkes, kényelmetlen és lassú a navigáció, így senkinek nem lesz kedve az online tartalmak között keresgélni.

Az LG okostévéit a normál távirányító mellett éppen ezért két másik eszközzel is vezérelhetjük. Az egyik szintén egy távirányító, amely a Magic Motion Remote Controller Unit névre hallgat, és tulajdonképpen egy egeret helyettesít. Picit szokni kell, de ha ráérzünk az „ízére”, akkor kényelmes vele a kattintgatás (a távirányítót külön kell megvásárolni.) A másik alternatív az okostelefonok tulajdonosainak kedvez: androidos és iOS-t használó eszközökre tölthető le az LG Remote Controllere, amely a normál távirányító virtuális mása mellett egy játékokhoz optimalizált felületet és egy touchpadként működő képernyőt is tartalmaz.

Összegzés

Az LG okostévé platformja már most remekül teljesít, a várhatóan hamarosan bekövetkező bővítéssel pedig további népszerű hazai tartalmak költöznek a nappaliba a gyártó tévéinek segítségével. Köztük lesz olyan is, amely minden bizonnyal egy darabig egyedi lesz a hazai kínálatban. A kapcsolódó alkalmazásbolt kínálata is sokszínű – persze bővítésre itt is lehet majd számítani, idővel pedig megjelenhetnek a prémium (fizetős) tartalmak is. Az okostévé funkciókat a böngésző teszi teljessé. Az LG a vezérlést is jól oldotta meg: okostelefonos alkalmazása más gyártóknak is van, de az egérként viselkedő Magic Remote egyedi és hasznos fejlesztés.

Hozzászólások