- 2011. november 25., 12:00
Apró, bárhol elfér, akkuról is működik és akár 2 m-es képet is tud vetíteni: a Philips mikroprojektorát teszteltük.
Hirdetés

Rengeteg oka lehet annak, ha valaki a nyaralásra vagy éppen egy üzleti útra projektort is magával szeretne vinni, ezeket most nem is részletezzük. A leginkább helytakarékos megoldást a mikroprojektorok jelentik, közülük próbáltunk most ki egyet, a Philips PicoPix 1430 személyében.

Külső

A Philips mikroprojektora a formaterv alapján mindenképpen különbözik a versenytársak modelljeitől, mert a holland gyártó nem téglalap alapú, hanem négyzet alapú készülékházat tervezett a PicoPix széria valamennyi modelljének. A vonalvezetést feldobja, hogy a fedlap és az alsó rész felülete ívelt, az oldalak találkozásánál pedig lekerekített a felület. A 10×10×3,2 cm-es kivetítő felső és alsó lapja fényes fekete színű, az oldalak pedig világosszürkék, a színösszeállítás tökéletesen illeszkedik tehát a mai trendekbe. A sorozat három tagból áll, közülük a legnagyobb tudású 1430-as jelzésű változat járt nálunk, amely a 1230-assal azonos külsőt kapott, de kicsivel több rajta a csatlakozó.

A PicoPix 1430 előlapja csak az objektívet tartalmazza. A projektor jobb oldalán a bekapcsoló gombot, bal oldalán pedig a fülhallgató kimenetet találjuk. E két oldal nagyobbik részét szellőzőrácsok foglalják el. A fontosabb aljzatok mind hátra kerültek, így itt találjuk a VGA/komponens, az AV és az USB csatlakozókat valamint az SD-kártyaolvasó nyílását is. Felül a fókuszállító gyűrű, a négyirányú D-pad és az OK gomb valamint a vissza gomb foglalnak helyet. A kivetítő alsó részére a szokásosnak mondható állványelőkészítés került, illetve találunk itt még egy kihajtható lábat is, amivel a projektor elejét emelhetjük meg. Ez elsőre hasznosnak tűnik, azonban az elektronika nem képes trapézkorrekcióra, így a dőlést nem lehet kompenzálni.

A kivetítő tömege mindössze 290 gramm, annak ellenére, hogy a készülékház egy akkumulátort is rejt, hogy ne csak hálózati áramforrás közelében tudjuk a PPX-1430-at használni. Az ilyen kisméretű projektorok esetén sztenderd felszerelés a ventilátor, ami a Philips projektoráról sem maradhatott le. A légkavaró apró mérete miatt kevés levegőt képes szállítani, így gyakorlatilag folyamatosan üzemel – szerencsére nem túl nagy, de azért egyértelműen hallható hangerővel.


A termék csomagolása a projektor mellett egy távirányítót, egy tokot, egy háromlábú állványt, USB kábeleket és kompozit videókábelt rejt.

Az mindenképpen csalódás, hogy a D-Sub kábelt nekünk kell megvásárolni, ha szükségünk lenne rá. Ezen kívül opcionálisan iPhone/iPad kábel illetve komponens kábel vásárolható még a készülékhez.

Belső

A Philips PicoPix a mikroprojektorok többségéhez hasonlóan LED-es (RGB) fényforrást kapott, amelynek 30 lumenes fényereje a kategóriában nagyon jónak számít. Persze abszolút értékben 30 lumen nem túl sok, azt nem lehet elvárni egy ilyen eszköztől, hogy fényes nappal is jól látható képet vetítsen. A Philips a gyári specifikációban maximum 80 colban, azaz két méterben adja meg a képátlót, de ekkora méretben a fényerő az élvezhető képhez már kevésnek bizonyul. 120-130 cm az a képméret, ahol még éppen elég a fény, akár mozizáshoz is – feltéve persze hogy a helyiségben (majdnem) teljesen besötétítünk.

Az objektív természetesen tökéletesen torzításmentes képet ad, azonban a vetítési távolság relatív nagy, legalábbis a korábban nálunk járt 3M MP180-hoz képest messzebb kellett mennünk a faltól, ha ugyanazt a vetítési méretet akartuk megkapni – ebből adódik az, hogy a Philips projektoránál az optimális képméret is kisebb valamivel. A fókusztávolság kb. 20 cm-től indul, az állítása pedig manuális módon, az objektív feletti tekerő segítségével történik. A mélységélesség nem igazán nagy, ezért pontos beállításra van szükség, hogy a kép mindenhol éles legyen.

Az alkalmazott technológia LCoS, így kis képméretnél számítanunk kell arra, hogy a kép nagyon enyhén vibrálni fog – 1 méteres képátló felett ez már egyáltalán nem látszik. A natív felbontás 800×600 pixel, a képarány pedig – ebből adódóan – 4:3-as, ami inkább üzleti prezentációknál és fényképek nézegetésénél optimális, filmekhez nem annyira. A projektor természetesen használható filmnézésre is, de 16:9-es illetve 2,35:1-es képarány esetén nagy felület marad kihasználatlanul.

Hozzászólások