- 2011. december 30., 12:00
Leteszteltük az itthon még viszonylag ismeretlen, de ígéretesnek tűnő Xtreamer SideWinder2 médialejátszót.

A kulcsszó jelen esetben a lehetne – az ilyen viszonylag ismeretlen eszközöknél ugyanis mindig az a fő kérdés, hogy a specifikációk mögött álló tudás valóban hasonló élményt nyújt-e, mint a nagyobb gyakorlattal rendelkező gyártók modelljei. Jelen esetben az alapok kiválóak, a szoftver az, amin a koreai cégnek még dolgoznia kellene.

Külső

A külsejét illetően nincs gond az Xtreamer SideWinder2-vel, sőt. A lejátszó nagy részét egy alumínium hűtőborda alkotja, amit körbe egy fényes műanyag lemez határol. Ennek a műanyagnak az elülső részén találjuk a nagyméretű bekapcsoló gombot, míg jobbra a 2,5”-os HDD beépítését lehetővé tevő keretet. Balra az adatforgalomhoz szükséges portok kerültek.

A hátlapon a ma már szabványnak tekinthető hang- és videocsatlakozókat valamint az Ethernet portot helyezték el a mérnökök, illetve itt van a külső tápcsatlakozó és a beépített WLAN-adapter antennája is. Ez utóbbi egyébként szerelhető le, de használaton kívül (például akkor, amikor csak vezetékes LAN-ra csatlakozunk) nyugodtan oldalra hajtható.

Ami a csatlakozókínálatot illeti, a kínálat teljesnek mondható: a hangot digitális koaxiális és optikai kimeneten, HDMI-n és analóg sztereo RCA konnektorokon át is az erősítőbe juttathatjuk, míg a video számára a HDMI mellett analóg komponens is rendelkezésre áll.

Igazán profinak mondható az adatkapcsolatok köre: először is, a külső adattárolók felé két USB 2.0 és egy SD-kártyahely áll rendelkezésre, másodszor pedig a beépített Ethernet adapter gigabites sebességre képes. (Akinek számít: a WLAN n-es szabványú). Magát a SideWinder2-t USB 3.0-s kapcsolattal köthetjük össze számítógépünkkel, tehát a belső merevlemez adatokkal való feltöltése igen gyors lehet – ráadásul ehhez még kábelt is mellékel a gyártó a készülék dobozában.

Belső tárolóként a készülék 2,5”-os SATA merevlemezeket tud fogadni. Ezek, mivel alapvetően noteszgépekbe készülnek, halkak, keveset fogyasztanak és viszonylag lassúak is – persze ez utóbbi tulajdonság egy médialejátszó esetében nem igazán számít. Az viszont már sokkal kellemetlenebb, hogy a 2,5 colos HDD-k viszonylag drágák is (főleg most); egy Samsung Spinpoint M8 1TB-os kapacitással úgy 27-28 ezer forintba kerülhet a megbízhatóbb boltokban. A HDD beszerelése nem egyszerű – azaz elvileg egyszerű, hiszen csak ki kell pattintani a bal oldali lemezt, felcsavarozni a merevlemezre, és visszacsúsztatni a házba, de a mi készülékünknél a SATA csatlakozó kis mértékben el volt csúszva, így csak nagyobb nehézségek árán tudtuk bepréselni a HDD-t a készülékbe. Jó pont a SideWinder2 számára, hogy a notebookvinyó és a hűtőbordaként funkcionáló hátlap együttesen szinte tökéletesen némává teszi működését.

Ahogy a képeken is látszik, a lejátszón nincsenek gombok, használatához tehát mindenképpen szükségünk lesz a távirányítóra is. A kontroller egy igen impozáns darab, rengeteg gomb van rajta, és láthatóan nemcsak a SideWinder2-t, hanem a többi Xtreamer terméket is képes irányítani. Sajnos a sok apró gomb viszont nem tesz jót az ergonómiának, kényelmetlennek éreztük a nyomkodásuk.

Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
Hozzászólások