- 2012. január 23., 08:00
Gyönyörű külső, elképesztő karcsúság, erős hardver – megnéztük, milyen összességében az ASUS UX21.

Az ASUS valami miatt nem szimpatizál az Intel által kitalált Ultrabook névvel, így a Zenbook nevet használja erre a kategóriára – de minket ez ne zavarjon össze, az UX21E-KX008V egy valódi ultrabook, ráadásul a legjobbak közül való. Egyértelmű, hogy a tajvani gyártó a MacBook Air ellen indítja harcba a gépet, elég csak ránézni az alumíniumházra és a specifikációkra (na meg az árra). Lássuk tehát, miként sikerül ez neki!

Külső

Nem akarjuk bő lére ereszteni a dolgot, az UX21 egyszerűen fantasztikusan néz ki. Senki, aki látta, nem volt képes megállni valami dicsérő megjegyezés nélkül, ami az esetek nagy részében a külalaknak, kisebb részben pedig a méretnek szólt. Azok számára, akiknek nem jelent újdonságot a teljes egészében alumíniumból készült ház, természetesen az utóbbi az igazán érdekes, a gép ugyanis 300×196×17 mm-es és mindössze 1,15 kg tömegű. Ráadásul a lábakkal együtt mérhető 17 mm-es vastagság csak a noteszgép hátsó felére érvényes, elöl még ennél is vékonyabb a masina, itt mindössze 5 mm-es.


Ami a kivitelt illeti, a gép rendkívül merev. Bár nem igazi unibody kialakításról van szó (az alja például lecsavarozható), sehol sem tapasztaltunk hajlékonyságot vagy benyomható, gyenge felületet. A ház alsó része igazi „alumíniumszínű”, szálhúzott felülettel. A billentyűzetnek egy külön mélyedést alakítottak ki, amiben egy sötétszürke alumíniumlemez ül, ebből emelkednek ki a chiclet kialakítású klaviatúra gombjai. A kijelző burkolata szintén sötétebb színt kapott, hátul körkörös csiszolással, amit fényes ASUS felirat díszít. A monitor körüli káva szintén sötétszürke és selyemfényű.

A gépet a monitor kávája és a széles csuklótámasz alá rejtett mágnesek tartják zárt állapotban, és a kávából enyhén kiemelkedő gumírozott perem akadályozza meg, hogy bármilyen idegen tárgy a billentyűzet és a képernyő közé kerüljön.

Nagyon profin sikerült a hűtőrendszer kivezetése, ezt ugyanis a hosszú zsanér alá rejtették. A zsanér felénk eső felületén az UX21 Series Ultra Slim felirat olvasható, a „lyukak” viszont csak optikai tuning formájában kerültek rá, a Bang&Olufsen ICEpower rendszerrel meghajtott hangszórók ugyanis a gép alján találhatóak.

A már említett szigetes billentyűzet kiosztását tekintve a jobbak közé tartozik. Kifejezetten tetszett a különálló kurzorbillentyűs rész a jobb Shift alatt. Ekkora méretben extra gombokra nem számíthatunk, a különféle funkciók az Fn+funkciógombok segítségével érhetőek el (például Fn+F2 a vezeték nélküli adaptereket kapcsolja ki és be). A Power gomb a jobb szélen legfelül kapott helyet, ezek egy apró fehér LED is található, ami bekapcsolt állapotban világít, alvó üzemmódban pedig pár másodpercenként felvillan. Ilyen visszajelző LED van egyébként az F2-n is, ami pedig a WLAN állapotáról tudósít bennünket.

A billentyűzet alatt található a meglepően nagyméretű tapipad is, ami egész felületében benyomható – ilyenkor egy sima kattintást végzünk, de ezen kívül a megszokott módon alul is van rajta két gomb. Az érintésérzékeny felület nagyon enyhén érdes, jól csúszik és precíz.

Amennyiben megfordítjuk a masinát, az apró Torx csavarokkal rögzített alumínium hátlaphoz jutunk. Ennek kinyitása alapvetően felesleges, mivel házi eszközökkel a memória és az SSD sem igazán cserélhető – az előbbi azért, mert az alaplapra van forrasztva, az utóbbi pedig azért, mert az UX21-ben nem egy szabványos SATA meghajtót találunk, hanem egy mSATA csatlakozós ADATA XM11-et.

»1 - Bevezetés, külső
Címkék