- 2012. január 30., 12:00
A Silicon Power SATA 6 Gbit/s-os csúcs SSD-je járt nálunk; notebookokba és asztali számítógépekbe is jó választás.
Hirdetés


some text

A kedvező árú Silicon Power Velox V20-as tesztje után nem sokkal érkezett szerkesztőségünkbe a Silicon Power V30-as szériájának második legnagyobb kapacitású, 240 Gbájtos modellje. Korábbi tesztünkből már kiderült, hogy ha elsősorban a jó ár/érték arány számít, akkor a Silicon Power jó választás, most megnézzük, mi a helyzet akkor, ha az elérhető legnagyobb teljesítményre hajtunk.

Külső

Korábbi tesztünkben elmondtuk, így most csak ismételni tudjuk magunkat, miszerint az SSD-k esetében a külső nem igazán számít – leszámítva azt a néhány esetet, amikor valaki mondjuk plexi oldalú házba szereli a konfigurációt. A Silicon Power ennek megfelelően nem is igazán variált az egyes termékvonalak esetében a különböző arculat kialakításával, ami eltér a termékcsaládok esetében, az egyedül az a matrica, ami a teljesen egyszerű, fekete alumíniumból készült tokra kerül. A V20-ashoz képest a V30-as meghajtók élénkebb színű címkét kaptak, amelyen a vörös szín utal arra, hogy itt, legalábbis a teljesítmény szempontjából, prémium termékkel van dolgunk.

A kiszerelésen mindez már nem látszik meg, a meghajtó dobozában ugyanis csak az SSD, néhány csavar és egy beépítő keret kapott helyet. Utóbbit akkor kell használnunk, ha az adattárolót 3,5 colos helyre szeretnénk beépíteni (azaz asztali gépbe). Mivel a 240 Gbájtos kapacitás bőven elég arra, hogy az operációs rendszer mellett minden egyéb adatunk elférje rajta (a filmekkel nagyvonalúan most nem számoltunk), az SSD-t bátran ajánljuk notebookokba is. A meghajtó minden házba beszerelhető, hiszen éppen akkora (100×70×9,4 mm-es), mint a 2,5 colos HDD-k.

Az SSD tömege 70 gramm, könnyebb tehát a hagyományos merevlemezeknél. Ez persze csak akkor érdekes, ha notebookba építenénk be, viszont ebben az esetben legalább tudjuk, hogy nem kell aggódnunk amiatt, hogy a cserével a megnövekedett sebesség mellett nagyobb össztömeg is jár.

Belső

A Silicon Power V30-as széria – többek között – a Kingston HyperX SSD-knek állít konkurenciát, tagjai papíron az egyik leggyorsabbak a jelenleg kapható termékek között. A Silcon Power árazásban ugyanakkor ebben a kategóriában egyelőre nem annyira agresszív, vélhetően azért, mert most időben érkezett a piacra.

A meghajtó belsejében a SandForce SF-2281-es lapka és 16 darab 16 Gbájtos Intel (IMFT) MLC szinkron működésű flash dolgozik (amelyek 25 nm-es csíkszélességgel készültek), éppen úgy, mint a 240 Gbájtos Kingston HyperX esetében. A teljes kapacitás 256 Gbájt, ebből azonban csak 240 Gbájt a hasznos, a maradék 16 Gbájt a cellák elhasználódásból eredő tárhelycsökkenés későbbi kompenzálására van fenntartva.

A Silcon Power legalább 5 év élettartamot ad meg a V30-as meghajtók esetében, ami tarthatónak tűnik, lévén, hogy a memóriacellákat az Intel legalább 5 ezer alkalommal mondja újraírhatónak. Nyilván sok múlik azon is persze, hogy az egyes gyártók hogyan írják meg a firmware-t, amelynek egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogyan kezeli a TRIM-et illetve miként kerül megvalósításra a garbage collection/wear leveling. Az SF-2281 ezek mellett AES titkosításra is képes, és támogatja a DuraWrite technológiát is, azaz a vezérlőchip úgy próbálja növelni a meghajtó élettartamát, hogy tömöríti az adatokat, valamint folyamatosan deduplikációt végez (kétszer nem írja fel ugyanazt az adatot).

A Silicon Power esetében csak remélni tudjuk, hogy a firmware-rel kapcsolatban minden klappol, mert a gyártó honlapjáról nem lehet firmware-t letölteni. Bizakodásara adhat okot, hogy az SP-nek sikerült elsőre elérnie azt a sebességet, amit a Kingston csak firmware frissítéssel tudott megoldani, de akkor is nyugodtabbak lennénk, ha egy 120-130 ezer forint körüli áron kapható meghajtóhoz lenne rendes terméktámogatás.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. június 20., 12:00
2009. augusztus 7., 08:00
2012. november 16., 12:00
2009. október 30., 08:00
Hozzászólások