- 2012. február 10., 12:00
Kitakarít, feltölti magát, és még ki is takarítja a saját portartályát. A D76 a létező három ilyen robot egyike.

Bevezetés

Az Ecovacs Deepoo D76 a jelenleg öt termékből álló Deepoo termékvonal legkomolyabb modellje. A modellcsalád legegyszerűbb tagja a kisebb lakásokba szánt, de dokkolóval így is rendelkező Deepoo D54, a további modellek lépésről lépésre több tudást, és bővebb tartozéklistát kínálnak.

A Deepoo D76-ban minden benne van, amit az Ecovacs ma egy porszívó robotba be tud építeni: időzítés, porszívóval felszerelt dokkoló, távirányító, virtuális fal, mágneses csík és kiegészítők, amivel a dokkoló porszívója önállóan is használható kézi porszívóvá alakítható. Igazán lenyűgöző lista, de ajánlani csak akkor tudjuk, ha valóban teljesíti is azt, amit ígérnek.

Kétségtelenül a robot portartályát automatikusan ürítő dokkoló a D76 legkülönlegesebb és legdivatosabb jellemzője. Az Ecovacs a dokkolóba épített porszívó helyett dokkolóra csatlakoztatható porszívót tervezett, ami a robot minden egyes dokkolása után átszívja a robot portartályából a port és a szemetet a külső porszívó nagyobb tartályába. Az ötlet egyáltalán nem új, eredetileg közel tíz éve találta ki a német Kärcher és alkalmazta az azóta is kapható Kärcher RC3000 porszívóban. Az a készülék 20-30 percet takarított egyben, majd ürítette a portartályát és feltöltötte az akkumulátorát, hogy a megadott ideig folytathassa a munkát. A német robot remek koncepciója ellenére sem a Kärcher sem pedig más gyártó nem látott fantáziát a technológia további használatára. Legalábbis 2011-ig nem.

2011 elején azonban az Ecovacs új robotporszívó sorozatot mutatott be, aminek a legdrágább tagja ugyanilyen dokkolót kapott. Ugyanebben az évben a Samsung is előrukkolt egy nagyon hasonló megoldással, de a Kärcher is piacra dobta az eredeti modell átfestett és átnevezett változatát.

Miért olyan különleges, hogy a dokkoló át tudja szívni a robot tartályából a koszt a dokkolóban lévő tartályba? Akinek még nincs robot porszívója, az jó ha tudja, hogy a robotokba épített kicsi tartály (0,3-0,8 liter) nagyon gyorsan megtelik, amit minden takarítás után (vagy néhány takarításonként) célszerű kiüríteni. Ez persze még mindig sokkal könnyebb, mint a robot helyett megcsinálni az egész takarítást, de szerintünk a robot legyen annyira önálló, amennyire csak lehet. A legjobb az, ha hetekig, vagy akár hónapokig nem kell vele foglalkozni, csak teszi a dolgát. Bár a valóság ettől még elég messze áll, az automatikus tartályürítéssel felvértezett robotok, ha nem akadnak el, akkor néhány hétig képesek önállóan takarítani.

A doboz tartalma

Az eddigi porszívó robotok csomagolásához képest a Deepoo D76 doboza gigantikus. Mintha egy méretesebb hagyományos porszívó, vagy egy közepes fűnyíró robot doboza lenne. 2-3 iRobot Roomba doboza nyilván elférne benne.

A doboz a következőket tartalmazza:

 • Deepoo D76 robot
 • dokkoló
 • külső porszívó
 • kiegészítőtartó koffer
  • külső porszívó kiegészítői
  • flexibilis cső fogantyúval
  • teleszkópos cső
  • porszívó fejek (3×)
  • virtuális fal (1×) elemekkel
  • távirányító elemekkel
  • mágneses térelválasztó csík
  • mágnesező eszköz
  • tisztító eszközök
  • vállszíj a külső porszívóhoz

Igazán mutatós lista. Külön elismerést érdemel az Ecovacs, hogy az olyan filléres kellékkel, mint az elemek sem spóroltak. Láttunk már rá példát, hogy a közel kétszáz ezer forintos árba két ceruzaelem már nem fért bele.

Nézzük a fentieket kicsit részletesebben a következő oldalakon.

Címkék
Hozzászólások