- 2012. február 24., 07:00
Kipróbáltuk a HP vezeték nélküli egerét, amely Bluetooth helyett WiFi-n keresztül kapcsolódik a számítógéphez.
Hirdetés


some text

A HP tavaly nyáron mutatta be a világ első olyan egerét, amely WiFi-n keresztül képes csatlakozni a számítógéphez. Akkor még csak beszámolni tudtunk erről a tényről, most azonban ki is próbáltuk a HP Wi-Fi Directet.

A készülék kartonba és műanyagba zárva érkezett, amelyet tépnünk kellett, hogy felbontsuk. A kis méretű csomagolásba az egér mellé a HP belezsúfolt még egy driver CD-t és egy vaskos leírást is. A driver CD-re mindenképpen szükségünk lesz, ugyanis az egér csak a segédprogram telepítése után működik (és csak és kizárólag Windows 7 alatt).

Az egér 9,9×5,8×3,5 cm-es kiterjedésével átlagos méretűnek mondható, elsősorban notebookok mellé tervezték. A felső része ívelt, bronzszínű műanyag, amely elegáns szálcsiszolt mintázatot kapott. A görgőt ezüstszínű csík övezi, a kerék pedig fehér színű LED-es visszajelzést ad számunkra. A görgő görgetésen kívül kattintható, valamint jobbra és balra is dönthető. Ezekhez az eseményekhez többféle funkciót rendelhetünk a HP által mellékelt szoftver segítségével.

A Wi-Fi Directet jobb- és balkezesek egyaránt használhatják, ugyanis szimmetrikus kialakítású. Mind a két oldalán található egy gomb, amihez szintén további funkciókat tudunk kapcsolni, mint például a másolás és beillesztés. A talphoz közel redős gumírozott borítást találunk, amely kényelmes fogást biztosít.

Az egér alján középen található a lézeres érzékelő, amely a hagyományos optikai egerekkel ellentétben természetesen nem világít. Az érzékelő alatt kék színű gomb foglal helyet, ezzel lehet a számítógéphez csatlakoztatnunk az egeret. A kék gomb mellett a ki-be kapcsoló gomb található, valamint van itt még egy zár is, amelynek eltolásával a készülék tetején található bronz színű műanyag lapot tudjuk eltávolítani. Erre akkucsere esetén lehet szükségünk. A HP állítása szerint az alacsony fogyasztásnak köszönhetően egy elemmel akár 9 hónapig is használhatjuk a beviteli eszközt napi rendszerességgel.

Az egér és a számítógép a szükséges driver feltelepítése után párosítható. Ehhez a készülék alján lévő kapcsolót ON állásba kell tenni, majd megnyomni a Connect gombot. Ha minden rendben, akkor a HP Mouse Controll Center programban megjelenik az egér azonosítója és egy gombnyomással már csatlakoztathatjuk is a notebookhoz, PC-hez. Néhány másodpercig tart, amíg a Windows 7 is felismeri, hogy pontosan milyen eszközről is van szó. Amint ez megtörtént, a görgőben található fehér LED villogása megszűnik. Természetesen ezt a procedúrát nem szükséges minden alkalommal megismételni, legközelebb már azonnal csatlakozik a számítógéphez az egér.

A HP MCC programon belül a középső Configure, azaz konfigurálás gomb lehet érdekes. Erre kattintva négy fület kapunk; az elsőn, a Buttons panelen van lehetőségünk kiválasztani a csatlakoztatott eszközt (ha esetleg több egér is a géphez lenne kötve), majd beállítani azt, hogy az egyes gomboknak milyen funkciót szánunk.

A Wheel fülön a görgő beállításait tudjuk személyre szabni, azaz hogy görgetésnél egyszerre hány sort ugorjon az oldal, és, hogy milyen gyors legyen ennek a sebessége. A Mouse fülön van lehetőségünk beállítani a lézeres érzékelő felbontását egészen 1600 DPI értékig, illetve a kurzor mozgásának sebességét is. A jobb alsó sarokban tájékozódhatunk arról is, hogy az egér belsejében elhelyezett két akkumulátor milyen töltöttségi szinttel rendelkezik. Az About fülön az egér típusát láthatjuk, valamint a HP oldalára kattinthatunk át.

Használat közben kifejezetten kényelmesnek találtuk az egerezést, a HP első WiFi-s egere tehát összességében jól teljesített. Bár elsősorban notebookhoz ajánlja a gyártó, asztali gép mellett is remekül helytáll. A görgő nem kattog scrollozás közben, az egérgomboknak viszont van egy jól hallható, de nem zavaró kattogása.

Összegzés

Nagyon megtetszett nekünk a HP WiFi Direct vezeték nélküli egér: könnyű telepíteni, használata pedig kényelmes. Van persze egy hátránya is, mégpedig az, hogy csak Windows 7 operációs rendszerrel használható – sokaknak ezért egy sima bluetoothos egér jobb választás lehet.

Értékelés:

A HP WiFi Direct-et a mobilx biztosította a teszt erejéig, ára kb. 8 ezer forint.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. július 18., 12:00
2009. november 11., 08:00
2010. május 18., 08:00
Hozzászólások