- 2012. március 2., 12:00
A jelenlegi legerősebb tablet járt nálunk: a Transformer Prime-ban már Tegra 3 van és az ICS sem maradt el.

Tavaly az ASUS merőben újat tudott mutatni Transformer névre keresztelt tabletjével, amelyet billentyűzetes dokkolóval egy netbookká alakíthatunk. Ezzel üde színfoltot hozott a piacra a tajvani gyártó, a gépet pedig valóban az iPad konkurenciájának tekinthettük, sőt olyan funkciókra is képes volt, amelyre az Apple terméke nem feltétlenül alkalmas. Nem kellett egy év a gyártónak, hogy elkészítse az utódot, amely több szempontból is első volt: a Transformer Prime volt az első táblagép, amely hivatalosan is megkapta az Android 4.0-t, illetve ebben a készülékben debütált az NVIDIA új SoC-je, a Kal-El néven fejlesztett Tegra 3 is, amely 4+1 processzormaggal rendelkezik. Ahogyan a TF101-es első generációnál, úgy a TF201-es Transformer Prime esetében is a dokkolós változatot vettük elő tesztelésre. Lássuk, mit tud a legerősebb hardverrel rendelkező táblagép!

Külső – tablet

Az újabb 10”-os ASUS táblagép előlapi kialakítása nem sokat változott az elődhöz képest, egyetlen igazán szembeötlő módosítást vehetünk észre: a két oldalról eltűnt a barna fémkeret. Ennek ellenére sajnos nem mondhatjuk, hogy a gép vékony lenne, a 10,1”-os IPS+ kijelzőt egy ujjnyinál is vastagabb fekete keret fogja közre, van tehát mibe kapaszkodni. Az előlapot teljes egészében a Corning által gyártott Gorilla Glass fedi be, amely védelmet nyújt a karcolásokkal szemben (persze csak bizonyos mértékig). A kijelzőtől eltekintve ingerszegény az előlap, hiszen már nincs szükség fizikai vezérlő gombokra, így ilyen nem is került a kijelző környékére. A fekete keretet a bal felső sarokban az ASUS logó töri csak meg, illetve ezzel nagyjából egy síkban, nem teljesen középen található meg az előlapi kamera valamint a fényérzékelő szenzor.

Az oldalakat tekintve a legnagyobb változás a TF101-hez képest, hogy jelentősen vékonyabb lett a ház, és a szögletesség helyett a mérnökök az iPad 2-hez hasonlóan lecsapták az oldalakat. A vékony kialakítás miatt az csatlakozókínálat is szegényesebb, így például teljes méretű USB csatlakozó nem is került a tabletre. A jobb oldalon csak egy 3,5 mm-es audio be- és kimenet helyezkedik el. A bal oldalra már több minden jutott, itt van lehetőségünk microSD kártyát helyezni a készülékbe, valamint a microHDMI csatlakozóval akár nagyképernyős tévére is köthetjük a Transformer Prime-ot. Utóbbi fölé került a hangerőszabályzó gomb is.

Felül a jobb oldalon a bekapcsoló gombot találjuk, amin egy pici visszajelző LED is helyet kapott. Maga a gomb nem túl nagy, valamint az oldalsó él dőlése sem tesz jót a komfortnak: szokni kell a gomb nyomáspontját. Az előlapi fényérzékelővel egy vonalban helyezkedik el felül a készülék mikrofonja. Alulra a speciális rendszercsatlakozó került, ennek két oldalán pedig két széles mélyedés van, amely a dokkolóba való csatlakoztatáskor stabilitást biztosít a tabletnek.

A hátlap az ASUS UltraBookjának, a ZenBooknak a dizájnjára emlékeztet, azaz a fémet körkörös szálcsiszolás mintázza, aminek a közepére fényes ASUS logó került. Az ASUS, mondhatni, elkövette ugyanazt a hibát, mint az Apple; a hátlapon csak egyetlen hangszóró található, az is oldalt, ezzel teljes egészében lehetetlenné téve a térhangzás lehetőségét. Az általunk már tesztelt UX21-től egyedül a felül, középen elhelyezkedő hátlapi kamera és vaku különbözteti meg a Prime-ot. Az alumínium lap alatt egy 25 Wh-ás akkumulátor helyezkedik el. Az ASUS hivatalosan 12 óra 720p-s videó lejátszását ígéri ezzel, energiatakarékos módban, fülhallgatóval.

A fém hátlap valóban nagyon szép és minőségi fogást is biztosít, azonban a GPS-t és a WiFi-t részben le is árnyékolja – valószínűleg ezért is kapott az utód, a TF700T, műanyag hátlapot.

Dokkoló

Bár lehet dokkoló nélkül is venni Transformer Prime-ot, ez nem igazán ajánlott, hiszen pont a billentyűzetes dokkoló az, ami egy kis pluszt, egy kis egyediséget ad a konkurens termékekkel szemben. A billentyűzet kialakítása hasonló, mint az első generációs készülék dokkolója esetében; ez esetben is fém borítja a felszínt, illetve ezúttal már az alját is. A legnagyobb előrelépés azonban kétségtelenül az, hogy a TF201-es Prime dokkolója már magyar lokalizációval jelent meg, tehát gépelésnél teljes értékű magyar billentyűzetként használhatjuk úgy, hogy helyén van az összes ékezetes betű. Ezért nagy piros pont jár az ASUS-nak!

A billentyűk elrendezése nem igazán változott, a formák, méretek, elhelyezések ugyanazok, mint az elődnél. A TF101 dokkolójánál a Caps Lock gomb mellett a fémben volt egy pici LED, ami jelezte azt, ha aktiválva van a nagybetűs mód, most viszont ez, sok notebookhoz hasonlóan, magára a gombra került. A touchpad mérete sokat nem változott, azonban a két két gomb beleolvadt az érintőfelületbe és csak egy vonal jelzi a határokat.

A csatlakozás mechanikája nagyjából szintén ugyanaz, mint az elődnél volt, a csukló mérete viszont kisebb lett picivel. A sínbe illesztet tabletbe belemélyed a két fémcsap, majd a retesz lezárja azokat, ezzel rögzítve úgy a tabletet a billentyűzethez, hogy az nem esik ketté, ha felemeljük a tabletnél megfogva az együttest. A zárat a csukló bal oldalán található toló kapcsolóval tudjuk kioldani, ezt elhúzva kiemelhetjük a tabletet a dokkolóból.

A csatlakozók is hasonlóak a TF101 dokkolójának a kialakításához, a bal oldalon felül található a rendszercsatlakozó, amivel egyszerre a tabletet és a dokkolót is lehet tölteni. Természetesen a dokkolóba ezúttal is került akkumulátor, az ASUS adatai alapján 22 Wh-s Li-Polimer egység.

A jobb oldalon kapunk egy teljes méretű USB csatlakozót pendrive, HDD, esetleg egér csatlakoztatásához – de egyébként olyan vékony a dokkoló, hogy itt is éppen csak, hogy elfér ez a port. Alulra normál SD kártya hely került, amibe maximum 32 Gbájtos SDHC kártyát helyezhetünk.

Az ASUS Transformer Prime fekete dobozban érkezett hozzánk, éppen úgy, ahogyan megvásárláskor is találkozhatnánk vele (sok esetben gyártás előtti, úgynevezett fehér dobozos példányt kapunk tesztelésre). A doboz egy sor leíráson kívül tartozék gyanánt egy USB adaptert tartalmaz, amelynek EU szabványú dugója levehető, ezen kívül egy töltésre is szolgáló adatkábelt. Sajnos egyéb kiegészítő nem kapott helyet az alapcsomagban, pedig egy jobb minőségű fülhallgatónak örültünk volna, valamint természetesen egy toknak is.

Címkék
Hozzászólások