- 2012. március 6., 20:00
Megérkezett a Windows 8 bétája, a Consumer Preview, megnéztük, hogyan teljesít a rendszer élesben.
Hirdetés

2012. február 29. Végre eljött a nap, amikor a Microsoft elérhetővé tette a Windows 8 bétaverzióját – amely ezúttal nem béta név alatt fut, hanem a Consumer Preview utótagot kapta. A tervek szerint ezt a kiadást néhány hónapon belül egy RC változat követi, majd egyből a végleges változat érkezik. Pontos ütemterv egyelőre nincsen, de minden jel arra mutat, hogy a piaci megjelenésre valamikor az év utolsó negyedében kerülhet sor, tehát a Windows 8 pontosan három évvel a Windows 7 megjelenése után fog érkezni.

A béta verzió, amely a 6.2.8250-es verziószámot viseli, a szokásoknak megfelelően ezúttal is azt jelenti, hogy az operációs rendszerben lévő funkciók listája nem végleges, programok, szolgáltatások éppúgy kerülhetnek még be a választékba, mint ki onnan, és persze az is könnyen előfordulhat, hogy egyes alkalmazások, vagy az OS egyes részeinek működése megváltozik. Habár a néhány napos tapasztalat alapján a Windows 8 CP meglehetősen stabil, vegyük figyelembe, hogy béta állapotú OS-ről van szó, amelyet kritikus feladatokat ellátó PC esetében semmiképpen sem ajánlott használni!

A Microsoft mérnökeinek három év áll(t) a rendelkezésére ahhoz, hogy elkészítsék az új OS-t. Az informatikában három év rettenetesen sok idő, ennél jóval kevesebb is elég volt az Apple-nek például ahhoz, hogy a táblagépeket feltámassza poraiból. Nem véletlen, hogy éppen ezt a példát hoztuk fel: a Microsoft számára ugyanis létkérdés, hogy a Windows 8 képében egy olyan operációs rendszert adjon a felhasználók (és a gyártók) kezébe, amely nemcsak asztali számítógépeken és notebookokon, hanem táblagépeken is remekül fut. Praktikusan ez azt jelenti, hogy gombok nélkül, pusztán az ujjainkkal is nagyon könnyen kezelhető legyen, de emellett további cél természetesen az is, hogy a „képernyők”, amelyek a felhasználók eszközein megjelennek, minél inkább egységesebbek legyenek. A Windows 7 egy remekül sikerült OS, azonban az érintésvezérlés szempontja alapján csúnyán elvérzett; a feladat így nem volt könnyű hiszen biztos, hogy a felhasználói felület radikális megváltoztatására volt szükség. A Microsoft ilyet legutóbb 17 éve, a Windows 95 bejelentésével tett, azóta a Desktop gyakorlatilag nem változott (még a Windows 7 esetében is vissza lehet állítani a témát úgy, hogy a puritán, dizájnoktól mentes, Windows 95-ös felület köszönjön vissza).

Telepítés, előkészületek

A Windows 8 telepítője bárki számára letölthető a Microsoft weboldaláról, sőt, a Windows 8 telepítését akár közvetlenül a weboldalról is indíthatjuk. Ebben az esetben egy minialkalmazás kerül a gépre, amely ellenőrzi a meglévő alkalmazások kompatibilitását, majd néhány kérdést tesz fel (például azt, hogy a meglévő OS helyett vagy mellett szeretnénk a Windows 8-at használni), és a válaszok alapján segédkezik a telepítésben. Mostani cikkünkben azonban erre nem térünk ki, mint ahogyan arra sem, hogyan kell az ISO fájlból a telepítő DVD-t vagy USB sticket manuálisan elkészíteni, sőt, ezúttal azt is csak futólag nézzük meg, hogyan zajlik a telepítés folyamata. Ezekről a dolgokról később lesz majd részletes cikk is, most azonban nem a telepítés és annak körülményei a legfontosabbak.Annál is inkább, mert ahogyan az a képekből is látszik, a procedúra nagyjából azonos a Windows 7 esetében megismert folyamattal. Az egyetlen lényeges különbséget az jelenti, hogy a telepítés végén felhasználói név helyett megadhatjuk Windows Live ID azonosítónkat is – ennek szerepére később visszatérünk.


Ami még fontos lehet: a béta változat célja a tesztelés, ezért van néhány olyan funkció, amit egyelőre nem lehet kikapcsolni. A Windows 8 CP használatával mindenképpen részt veszünk például a Customer Experience Improvement Programban, az esetleges rendszer- és alkalmazásösszeomlásokról készült hibanaplót pedig a Windows 8 mindig elküldi a Microsoft részére.

A bétával kapcsolatban azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a Microsoft (egyelőre) csak x86/x64-es rendszeren futó telepítőt adott ki, nincsen ARM processzoron futó változat. A teszteléshez egy teljesen átlagos notebookon valamint egy érintőképernyővel szerelt, de erős hardverrel bíró slate-et használtunk, mindkettőben Intel Core i3/i5 processzor, integrált VGA, 4 Gbájt RAM és SSD volt.

Címkék
Hozzászólások