- 2012. április 12., 12:00
A Freecom otthoni felhasználóknak készített, távolról is elérhető hálózati adattárolóját próbáltuk ki.

A Freecom régi motorosnak számít az adattárolók piacán, és a márkát ismerők tudják, hogy a gyártó termékeire egy dolgot biztosan nem lehet ráfogni, mégpedig azt, hogy nem jók – ugyanakkor a leendő tulajdonosoknak rendszerint mélyen a zsebükbe kell nyúlni, mert a márka termékei éppen olcsónak sem mondhatók.

Külső

A Freecom termékpalettáján rengeteg extravagáns dizájnnal megáldott termék van, a Silver Store termékcsalád viszont nem tartozik ezek közé, a NAS külsőre igazából semmi különlegeset nem nyújt – az anyagválasztás és az összeszerelés minősége azonban, mint minden Freecom terméknél, most is kifogástalan. A készülék kategóriájában nem számít nagynak (a Freecom korábbi, azonos kategóriát képviselő modelljeivel összehasonlítva pedig egyenesen kicsi), amint az a képeken is látszik, a ház nem sokkal nagyobb, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a két merevlemez egymás mellé beférjen. Az elő- és a hátlap műanyagból készült, az NAS oldala viszont fémből van – és nem mellesleg ezüstszínű is, ami egy Macintos mellett sem mutat rosszul.

A merevlemezekhez a Silver Store 2-Drive NAS esetében elölről lehet hozzáférni, a tároló rekeszek két lehajtható ajtó mögött helyezkednek el. Mivel a NAS SATA merevlemezeket fogad, elvileg 2,5 colos meghajtókat is lehetne benne használni, viszont ebben az esetben nem tudjuk a HDD-ket rögzíteni, így mégis maradnunk kell a 3,5 colos formátumnál – ami persze nem baj, ha 5400 rpm-es merevlemezekből választunk, akkor sem a fogyasztás, sem a zajszint nem lesz nagy, és a 2,5 colos meghajtókkal összevetve olcsóbban kapunk nagyobb tárkapacitást.

A szereléshez mindkét HDD esetén egy kis fiókot használhatunk, amelyek csavar alkalmazása nélkül tartják a helyükön a merevlemezeket. A rekeszeket nem lehet lezárni, ami persze otthoni környezetben nem is hiányzik, de kisirodai alkalmazásnál jól jönne.

A NAS-ra természetesen gigabites Ethernet port került, WiFi vezérlőt viszont nem épített bele a Freecom. Ennél sokkal fontosabb, hogy USB portból kettőt kapunk, egyet elöl, egyet pedig hátul – az előlapi pedig a 3.0 szabványnak is megfelel. Ha tehát van egy gyors merevlemezünk, akkor arról pillanatok alatt feltölthetjük a NAS-t, legalábbis sokkal gyorsabban, mintha az adatokat hálózaton keresztül másolnánk fel.

A működésről összesen négy LED tudósít minket: kettő a HDD-k állapotát mutatja, egy a NAS készenléti állapotában világít, egy pedig a diagnosztikában segít.

Korábban már említettük, hogy a ház oldalai fémből készültek, ami elvileg jót tesz a hőelvezetésnek. Bár ez a gyakorlatban is így van (működés közben szépen felmelegszik a NAS), a Freecom nem bízta pusztán a fizikára a HDD-k hűvösen tartását, a mérnökök hátra egy nagyméretű légkavarót is beépítettek. Ez szerencsére nagyon halk, így a NAS akkor sem lesz zavaró, ha folyamatosan működik. Ha nincs adatforgalom, akkor a HDD-k működése néhány perc után leáll.

A Freecom többféle méretben dobja piacra a Silver Store termékcsaládba tartozó NAS-t, létezik 2, 4 és 6 Tbájtos változatban, valamint készül belőle egy Drive In Kit verzió is, amiben nincsen merevlemez – mi ez utóbbi kaptuk meg, így saját HDD-ket használtunk a NAS próbájához. Az eszköz alaplapján egy 1 GHz-es SoC (Marvell ARMADA 88F6283) teljesít szolgálatot, amely 128 Mbájt memóriával gazdálkodhat; a rendszerchip órajele a sebesség szempontjából szép reményekkel kecsegtet, azonban a RAM mérete otthoni viszonylatban sem számít valami soknak. A vezérlő a RAID 1, RAID 0 és JBOD módokat támogatja – amellett persze, hogy a HDD-ket külön egységként is használhatjuk.

Címkék
Hozzászólások