- 2012. április 27., 12:00
Az 5. generáció minden eddig látottnál vékonyabb, és egyben a leghalkabb is a piacon. Elég ennyi a sikerhez?

A Samsung 2004-ben a Crubo nevű robottal lépett be a piacra, de a dél-koreai vállalat robotikai fejlesztéseiről a világ szinte semmit sem hallott a Furot 2 nevű modell három évvel ezelőtti olaszországi bevezetése előtt. A tavaly bemutatott ötödik generációs modellek közül a Navibot S SR8950 az egyik legolcsóbb változat, de ennek ellenére dokkolóval, virtuális fallal és megfelelő időzítési lehetőséggel rendelkezik. Az eredeti Crubo robot magassága még 17,5 cm volt, de ezt az értéket generációról generációra faragva kevesebb, mint a felére csökkentették a mérnökök, elérve a jelenleg rekordnak számító 8 cm-t.

Samsung robot generációk a 2011-es IFA kiállításon Berlinben

A Navibot robotcsalád (ideértve az előző generációt is) tagjai térképező robotok, amelyek virtuális térképet készítenek a lakásról, majd azt szisztematikusan végigjárva takarítanak ki. Többé-kevésbé úgy, ahogy mi emberek tennénk. A szisztematikus takarítás lehetővé teszi, hogy a robot hamarabb végezzen a takarítással, illetve, hogy nagyobb lakások esetén az akkumulátor lemerülése és újratöltése után a robot ott folytassa a takarítást, ahol abbahagyta.

Samsung Navibot S SR8950

A harmadik említésre méltó jellemzője a legújabb Navibot robotoknak az alacsony működési zajszint. A gyártó szerint ez az érték takarítás közben 48 dB, amivel a robot az egyik leghalkabb a piacon, egyedül a szintén koreai LG Roboking / Hom-bot robotok veszik fel velük a versenyt azonos zajszinttel.

A doboz tartalma

A tesztre kapott készülék majdnem teljesen új volt, de nem volt bontatlan. A Samsung Navibot S SR8950 doboza a következőket tartalmazza.

  • Samsung Navibot S SR8950 robot
  • dokkoló
  • távirányító (AAA méretű elemekkel)
  • virtuális falak (2×)
  • kefetisztító eszköz
  • tartalék HEPA szűrő
  • használati útmutató + gyors áttekintés (egyelőre mindkettő idegen nyelveken, de a forgalmazás kezdetéig nyilván elkészül a magyar verzió is)

A Samsung Navibot S SR8950 kicsomagolása

Mivel ez a készülék nem kimondottan újságírói, hanem kereskedői mintapéldány volt, a dobozba bekerült egy zöld és egy rózsaszín előlap is. Ezeket egy még olcsóbb kivitelű modellen alkalmazzák, de ezek Magyarországon valószínűleg nem lesznek kaphatók. A rózsaszín előlap egyébként nagyon hasonló az Ecovacs Deepoo D56 porszívó robot színéhez, ami szintén nálunk dolgozott az elmúlt hetekben. Dicséretes, hogy az olcsóbb előlap ellenére a Samsung azokon a modelleken is megtartotta az érintésérzékeny kezelőfelületet.

A rózsaszín változat nagyon hasonlít az Ecovacs nálunk vendégeskedő Deepoo D56-os modelljéneke a színére
Címkék
Hozzászólások