- 2012. május 4., 13:00
14"-os kijelzőjével és vékony kialakításával az aktatáskákba való üzleti modellt próbáltunk ki a 8481G személyében.

A tavalyi év sok változást hozott a notebookok formavilágában, hiszen az Intel által életre keltett UltraBook kategória arra ösztönözte a gyártókat, hogy a notebookok is egyre vékonyabbak legyenek. Ezt a hullámot lovagolta meg az Acer a TravelMate családba tartozó 8481G-vel, amely elsősorban az üzleti felhasználást helyezi előtérbe.

Külső

Az Acer TravelMate 8481G formavilága letisztult. A gép oldalait apró lekerekítések zárják, ezen kívül a formavilág nem tartalmaz semmilyen felesleges díszítőelemet. A notebook fedlapja alumíniumból illetve magnéziumötvözetéből készült. A fekete, matt felület középen átívelő halványított csík töri meg diszkréten, ha a fény megfelelő szögben esik rá. A borítás anyaga kellemes tapintású és, mivel nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem igényel sok tisztítást sem. A monitor hátsó részén fém téglalapba foglalva helyezkedik el az Acer Logo, a jobb felső sarokban.

A 8481G széria egyik érdekessége a kijelzőben rejlik, hiszen a ház 13”-os méretű, mégis 14”-os kijelző került bele, a rendkívül vékony kávának köszönhetően. Első ránézésre úgy tűnik, hogy alig pár milliméter a kijelző körül körbefutó keret; bekapcsolva azért látszik, hogy a panel nem tölti ki teljesen a rendelkezésre álló helyet, de a káva ennek ellenére is vékonynak számít. A gépbe egy 1,3 Mpixeles webkamera is került, ez a káva alatti matt felületbe próbál beleolvadni.

A kijelző teljesen hagyományos módon, két ponton kapcsolódik a notebook alsó részéhez. A fémből készült zsanérok strapabírónak tűnnek, a kijelzőt pedig kb. 135 fokos szögben engedik hátrahajtani.

A kijelző mellett a klaviatúra is a fontosabb komponensek közé tartozik. A gombok mérete abszolút kézre álló, jó nyomásponttal is rendelkeznek, ami kényelmessé teszi a gépelést. Negatívum, hogy a gombok lenyomásakor az adott gomb körül elhelyezkedő terület is lenyomódik kissé – ami persze inkább esztétikai gond, mintsem funkcionalitásbeli. A magyar kiosztású klaviatúrára nem került numerikus pad, ami ebben a méretosztályban természetesnek mondható. A jobb felső részen azonban, a bekapcsoló gomb mellett, helyet kapott négy gyorsgomb is. Ezek közül az egyiket saját igényeink szerint programozhatjuk be.

A touchpad nem középre, hanem kicsit balra tolva helyezkedik el a csuklótámaszon, viszont elég nagy felületet fogad el. A két egérgomb hagyományos megoldással nyomógombos, apró hátrány, hogy ezek működés elég hangos. A két gomb között egy ujjlenyomat-olvasót is találunk.

A Travelmate 8481G alsó részén az akkumulátor alig emelkedik ki, ami leginkább annak köszönhető, hogy mindösszesen csak 4 cellás, 3000 mAh-es telep került a készülékbe. Ha a gép megvétele után a későbbiekben akár a memóriát, akár a merevlemezt bővíteni szeretnénk, nem lesz nehéz dolgunk: az Acer alján két-két csavar rögzíti azokat a műanyag ajtókat amely alatt megtalálható a 2,5”-os merevlemez és a két darab memóriamodul.

Címkék
Hozzászólások