- 2012. május 21., 12:00
Április végétől végre Európában is meg lehet vásárolni a 4. generációs Kindle e-bookokat. Kipróbáltuk őket.

Bár az Amazon eddig egyetlen egyszer sem tette közzé, hogy összesen hány Kindle-t értékesített, ne legyenek kétségeink afelől, hogy a „világ legnépszerűbb könyvolvasója” címet jogosan használja a vállalat; tavaly év végén becslések szerint hetente több, mint 1 millió Kindle-t értékesített az Amazon. Ez persze az összes verziót együtt jelenti, beleértve a legolcsóbb, 79 dolláros változatot vagy éppen az Amazon táblagépét, a Kindle Fire-t is.

Az e-book népszerűségét legfőképpen annak köszönheti, hogy az Amazon olcsón (áron alul) adja – a Kindle-re nem termékként gondol, hanem egy olyan eszközre, amely segítségével a felhasználók egyéb szolgáltatásokat érhetnek el, jelen esetben könyvet vásárolhatnak.

Korábban teszteltük már a Kindle harmadik generációjából a WiFi-s verziót (ami még mindig kapható, most Kindle Keyboard 3G néven fut), a könyvolvasó azóta azonban a negyedik generációt tapossa – egyébként már tavaly ősz óta. Mostani tesztünk apropóját nem a Kindle 4/Touch bejelentése adja tehát, hanem az, hogy 2012. április 27-étől megkezdődött ezek európai értékesítése is.

A Kindle Fire-t és a hirdetésekkel megtámogatott (Amerikában éppen ezért néhány dollárral olcsóbban adott) Kindle verziókat nem számolva jelenleg öt modell van a piacon: a „sima” Kindle-be csak WiFi vezérlő került, a Kindle Touchból már van sima és 3G-s verzió is, ezek mellett pedig kapható még a harmadik generációs, billentyűzetes e-book is, Kindle Keyboard 3G néven, valamint a 9,7 colos kijelzővel szerelt, szintén nem mai darabnak számító Kindle DX is. A negyedik generációt a Kindle és a Kindle Touch képviseli – utóbbi az első érintőképernyős e-book az Amazon kínálatában. Mostani tesztünkben e két típus csak WiFi adapterrel szerelt változatait próbáltuk ki.

Kindle 4

Az e-book olvasók már elég régen piacon vannak ahhoz, hogy a Kindle a külső megjelenésével ne tudjon igazán meglepetést okozni – legfeljebb csak az előző Kindle generációhoz képest, amelynél az új verzió sokkal kisebb és sokkal könnyebb lett. A legfontosabb változás – és legnagyobb részben ebből adódik a méretbeli csökkenés is – az, hogy a Kindle 4-ről eltűnt a fizikai billentyűzet, helyette csak lapozó gombok, négyirányú D-Pad valamint néhány további funkciógomb maradt a kijelző alatt.

A Kindle 4 kerete vékonyabb lett, amelynek köszönhetően, csakúgy, mint egy táblagép vagy egy mobiltelefon esetében, csaknem a teljes előlapot a kijelző foglalja el. A keret korábbi grafitszürke árnyalatát az Amazon világosabb szürkére cserélte – szerencsére nem a fényes fajtából, így az e-book az ujjlenyomatokat egyáltalán nem gyűjti. Az e-bookot valamivel sötétebb, de szintén szürke színű keretet foglalja körbe, amely hátrafelé rányúlik valamennyire a hátlapra – a borítás legnagyobb része azonban hátul is éppen olyan szürke színű, mint elöl. Lényeges különbség, hogy a Kindle oldala és hátlapja valamivel puhább műanyagból készült, mint az előlap, így nehezebben karcolódik – ennek ellenére tok nélkül nem ajánlott a használata.A kijelzőhöz gyakorlatilag nem nyúlt az Amazon, a Kindle 4-ben ugyanúgy 6 colos, E Ink (Pearl) panel dolgozik, mint a korábbi generációkban. Képaránya 4:3, felbontása pedig 600×800 pixel – ami, bár nem tűnik soknak, a betűk finom megjelenítéséhez tökéletesen elegendő.

A Kindle-t természetesen nem maga az Amazon gyártja, de nyilván a tervezésbe erősen beleszól, így az e-bookot mindig a fogyasztók igényeihez tudja alakítani. A Kindle 4 a korábbi verziókhoz hasonlóan Ázsiában készül, és gyártásakor jól láthatóan nem volt szempont az, hogy a végeredmény egy minden szempontból tökéletes termék legyen. Túl nagy gond persze nincs a Kindle-lel, de mind az anyagválasztás, mint az összeszerelés elmarad attól, mint amit mondjuk egy iPad vagy egy Galaxy Tab esetén megszokhattunk – a nálunk lévő példány egyik lapozó gombját például kézzel kicsit odébb kellett feszíteni, hogy ne akadjon be rendszeresen. A Kindle 4 tucattermék, tökéletesen jellegtelen – biztos, hogy nem kivitelezése miatt fog beleszeretni bárki is.

A teljesen műanyag felépítésnek azért van egy nagy előnye is: a 165×114×8,6 mm-es kütyü mindössze 170 grammot nyom, azaz semmivel sem nehezebb, mint egy átlagos könyv – még akkor sem fog elfáradni kezünk, ha órákat tartjuk.

A két legfontosabb kezelőszervből, az előre-hátra lapozó gombokból rögtön kettőt-kettőt kapunk, a Kindle mindkét oldalára került egy, hogy a jobb- és balkezesek is kényelmesen tudják ezeket nyomkodni. A két gomb mérete nem egyforma; mivel általában előre kell lapozni, a nagyobb felületeket ehhez a művelethez kapjuk. Ezeknek a gomboknak ráadásul pont olyan az elhelyezkedése is, hogy a Kindle-t tartva éppen hüvelykujjunk alá kerüljenek. A kijelző alatt egy D-Pad kapott helyet, amelynek mindkét oldalán további két-két gomb helyezkedik el. A D-Pad funkciója egyértelmű (navigáció), a többivel pedig (sorban) visszaléphetünk, behívhatjuk a billentyűzetet, a menüt és a kezdőképernyőre ugorhatunk. A kindle felső része és két oldala teljesen üres, de lent is csak a töltéshez és az adatkommunikációhoz használható micro USB portot, az üzemállapotot jelző LED-et valamint a bekapcsoló gombot találjuk. A Kindle-t USB-ről tölthetjük fel, vagy – a hátoldalon található érintkezők segítségével – dokkoló (tartó) vagy tok segítségével is.

A Kindle 4 akkumulátora egy feltöltéssel 1 hónapnyi készenléti időt bír és kb. 1000 oldal megjelenítését teszi lehetővé.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
2018. október 16., 18:00
Hozzászólások