- 2012. június 2., 08:00
Kép- és hangminőség terén is a tökéletesre törekszik a Philips csúcskategóriás Blu-ray lejátszója, a BDP9600.
Hirdetés


some text

Könnyen lehet, hogy az online videotékák és más alternatív források megjelenésével és fokozatos térhódításával a Blu-ray lemezek sosem lehetnek annyira népszerűek, mint hajdanán a DVD-k voltak, azonban kifogástalan minőséget pillanatnyilag csak ezzel az adathordozóval kaphatunk – és ez még inkább igaz akkor, ha nemcsak 2D-ben, hanem 3D-ben is gondolkodunk. A piacot már több, mint egy éve elárasztották az olcsó, 30 ezer forint körüli áron kapható Blu-ray lejátszók, de emellett a gyártók néhány high-end termékkel is jelen vannak a piacon – ez utóbbi csoportból teszteltük most a Philips abszolút csúcsmodelljét.

Külső

A Philips DBP9600 egyike azon kevés Blu-ray lejátszónak, amelynek már a kialakítása sem a szokásos téglalap formát követi. Természetesen az alap sémától teljesen nem tudtak a mérnökök elszakadni, azonban a sarkok lekerekítettek, a talpak helyét pedig egy ívelt formájú miniállvány vette át. A lejátszó anyagválasztásában is eltér az átlagostól: bár előlapján vannak csillogó felületek is, a borítás nagyobb része szálcsiszolt, 3 mm vastag alumíniumlemezből készült. A Philips igyekezett úgy kialakítani a felületeket, hogy azok a lehető legjobban passzoljanak a „házon belül” gyártott tévékhez, de főleg a Cinema 21:9-es sorozatú modellekhez. A lejátszó előlapja minimalista, alapesetben csak a bekapcsoló gomb illetve a meghajtó tálcája látszik. Természetesen kerültek ide gombok és kijelző is, azonban ezek csak akkor látszódnak, ha bekapcsoltuk a BDP9600-at. A kialakításból adódóan a gombok érintésérzékenyek. Az előlap ezeken túl egy USB portot is rejté, amely USB stickek és merevlemezek fogadására használható.

A Philips csúcskategóriás lejátszójának hátlapja már sokkal érdekesebb képet mutat, ide ugyanis nemcsak a feltétlenül szükséges minimális mennyiség került a csatlakozókból, hanem egy 7.1 csatornás analóg hangkimenet is. Talán meglepő lehet, hogy HDMI portból csak egyet kapunk, hiszen így külső erősítő felé nem biztos, hogy tudjuk a hangot digitális formátumban is továbbítani. Ezt mégsem értékeljük hátrányként, ugyanis a BDP9600 nem az a lejátszó, amelyiket külső dekóderre kell csatlakoztatni.

A teljes csatlakozókínálat a következő: HDMI, optikai és S/PDIF kimenetek, RGB, kompozit videokimenetek, sztereo illetve 7.1 csatornás hangkimenet, Ethernet port valamint SD-kártyaolvasó. A hátsó csatlakozók érdekessége hogy szinte mindegyiket arannyal vonta be a gyártó, hogy hosszú távú használat során se forduljanak elő a hangminőséget (és/vagy a képminőséget) negatívan befolyásoló érintkezési hibák.

Bár nem látszik, a BD-Live tartalmak számára a készülék saját beépített memóriát is tartalmaz (illetve az USB-re kötött meghajtót is használhatjuk háttértárként), valamint WLAN adapterével vezeték nélküli hálózatokhoz is tud kapcsolódni. Amit érdemes még megemlíteni, az az, hogy ventilátor nem került a BDP9600-ba, így a filmnézést még a legcsendesebb jeleneteknél sem fogja megzavarni semmi.

Belső

A Philips BDP9600-ról már külseje alapján sem nehéz megmondani, hogy a gyártó termékpalettájának legtetején található meg, a dolog azonban teljesen egyértelmű lesz akkor, amikor megemeljük: a lejátszó ugyanis 4,2 kg-ot nyom, van benne tehát anyag bőven. Csak összehasonlításképpen, egy átlagos Blu-ray lejátszó nem szokott 2 kg-nál nehezebb lenni. Korábban már említettük, hogy a borítás vastag alumíniumlemezből készült, ez azonban csak részben magyarázza a tömeggyarapodást; a BDP9600 a szokásosnál több alkatrészt is tartalmaz. Már önmagában az, hogy került bele nyolccsatornás analóg hangdekóder, az is számít, azonban igazán sokat az nyom a latba, hogy a Blu-ray lejátszó két transzformátort tartalmaz. Az egyik az audio dekódert hajtja meg (ez ráadásul egy toroid transzformátor), a másik pedig az összes többi részegységet. Szó se róla, ez a megoldás nem túl gyakori, viszont kiválóan ki lehet vele szűrni az elektromos zaj káros hatásait, amely összességében tisztább hangminőséget eredményez(het). Jól látszik, hogy a Philips valóban komolyan gondolta, hogy egy high-end megoldást kíván nyújtani a BDP9600-zal, amit fentieken túl az is jelez még, hogy a digitális-analóg konverzió feladata egy (TI) Burr-Brown dekóderre hárul (amely egyébként a megszokott 24 bites, 192 kHz-es jelfeldolgozást támogatja csatornánként).

A Philips nemcsak a hang-, hanem a képkezelést sem bízta a véletlenre, ezen a fronton a Marvell 88DE2750 teljesít szolgálatot, amely a 2009-ben bemutatott, azóta pedig szépen lassan tökéletesre csiszolt Qdeo képfeldolgozó egységet is tartalmazza. Ez rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amelyek egyrészt az SD-HD felskálázásnál, másrészt pedig a HD anyagok megjelenítésénél javíthatják a képminőséget – fontos azonban, hogy csak 2D-s tartalmak (vagy annak megfeleltethető, tehát például SBS) tartalmak esetében.

A Philips lejátszója természetesen nemcsak a Blu-ray lemezeket kezeli, hanem a DVD-ket illetve az audio CD-ket is. A nyomott lemezek mellett írott korongok is használhatók, ezen kívül pedig az USB portra csatlakoztatott adattárolókról is van lehetőség filmeket, zenéket és képeket lejátszani. A Philips BDP9600 a Blu-ray lemezeknél a DTS, DTS-HD MA, Dolby True HD és Dolby Digital Plus hangsávok teljes (nyolccsatornás) dekódolására egyaránt alkalmas. Multimédiás fájlok esetében a kompatibilitási lista a következők szerint alakul:
Konténerek: AVI, MPG, MKV, WMV
Video: MPEG-1/2/4, DivX/XviD, H.264, AVCHD, WMV, VC-1
Audio: Dolby Digital (AC3), DTS, AAC, MP3, WMA, PCM
Kép: JPG, PNG, GIF
Felirat: SRT, SSA, SUB

Sajnos a felsorolásból már papíron is látszik, hogy a Philips nem végzett tökéletes munkát, a FLAC támogatás például szerintünk nagyon hiányzik egy olyan készülékből, amelynél az egyik legfőbb vonzerő a kiváló hangminőség, az pedig egyenesen érthetetlen, hogy a lejátszó az m2ts fájlokat sem tudja megnyitni – talán ez utóbbi később, egy firmware frissítéssel még megváltozik.

Hozzászólások