- 2012. július 2., 12:00
A HTC One széria legkisebb tagja megnyerő külsőt kapott és a Sense 4.0 újdonságai is megtalálhatók benne.

A HTC korábbi nagysikerű telefonjának, a Legendnek a formatervét vették elő a mérnökök, amikor nekiláttak a One V megtervezésének, de persze menet közben azért alakítottak a készülékházon, hogy a végeredmény a kor követelményeinek jobban megfeleljen (pl. érintőgombok bevezetése). A mobilba erősebb hardver is került, ami a Sense 4.0-val együtt papíron ütős párost alkot – megnéztük, vajon ez a gyakorlatban is így van-e.

Külső

A One sorozat a HTC idei ütőkártyáit tartalmazza, így három tagja közül hiába a legkisebb a V, kívülről ez egyáltalán nem látszik meg rajta. A telefon, amint azt a rövid bevezetőben már elmondtuk, nagyon hasonlít a Legendre, messziről talán nem is olyan nehéz összekeverni a két mobilt; az alsó rész mindkét telefonon pontosan ugyanolyan jellegzetesen felfelé hajlik.

A hasonlóságot erősíti, hogy a HTC már a Legend esetében is fémházat és unibody kialakítást használt – ami természetesen nincsen másképpen a One V-nél sem. Bár mindkét telefon anyaga alumínium, a One V fekete borítást kapott – legalábbis a nálunk járt verzió, mert ebből a típusból létezik sötétszürke/HTC barna is.

A telefon felülete simán csak festett, így a mobil sérülékenysége átlagos. A One S-sel illetve a One X-szel összevetve ez fontos különbség, jelentőségét pedig jól mutatja, hogy a nálunk járt tesztpéldány esetében a microUSB csatlakozó körül már kis mértékű kopás is jelentkezett – ez pedig valószínűleg nem egyedi probléma, előbb vagy utóbb minden One V tulajdonos megtapasztalhatja.

Ha a Legendet és a One V-t egymás mellé tennénk, akkor azért az egyértelmű rokonság ellenére is sok apró eltérést fedezhetnénk fel rajtuk. Kezdve mindjárt azzal, hogy a One V – bár a One széria legkisebb tagja – nagyobb, mint a Legend, alapterülete 120,3×59,7 mm. Cserébe viszont vékonyabb is, mindössze 9,2 mm-es. Persze, ha a készülék „teljes” magasságát nézzük, akkor a felfelé hajló alsó rész miatt ennél jóval nagyobb, kb. 13 mm-es magasságot kapunk.

A telefon előlapját majdnem teljes egészében a kijelző foglalja el, ami az androidos okostelefonoknál egyáltalán nem szokatlan jelenség. A kijelző 3,7 colos, és kikapcsolva elég sötét – de annyira azért nem, hogy a panel és a keret határát ne lehessen észrevenni. A kijelző felett a HTC felirat és a beszélgetés során használatos hangszóró található, a kijelző alá pedig három érintőgomb került, amelyek a vissza, Home és feladatváltás funkciókat kapták. Menü gomb nincsen, ezt a funkciót a feladatváltó gomb nyomva tartásával hívhatjuk elő – erre később még visszatérünk. A fizikai gombokra egyébként elvileg nem lett volna szükség, hiszen az Android 4.0 a kijelző alsó sávján is megjeleníti a funkciógombokat, viszont a HTC kiszedte ezt a felületet a Sense 4.0-ból (legalábbis a One V esetében). A telefon alsó, felfelé hajló része nem lát el különösebb funkciókat, felülete is teljesen üres (a Legenden itt egy optikai trackpad volt).A One V oldalán elhelyezett kezelőszervek listája igen rövid: bal oldalt a microUSB port, jobb oldalt a hangerőszabályzók, fent a jack hangkimenet, a visszajelző LED és a bekapcsoló gomb kaptak helyet, az alsó él pedig teljesen üres. Dedikált exponáló gomb erre a telefonra sem került.

Hátlap a unibody kialakításból adódóan hagyományos értelemben nincsen, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az akkumulátor házilag nem cserélhető. A belső részekhez, egészen pontosan a SIM-kártya (normál méretű) illetve a microSD-kártya foglalatához az alsó műanyagfedél eltávolításával férhetünk hozzá – a fedél alatt található még a külső hangszóró, maga a fedél pedig az antennákat rejti. Még egy műanyagbetét került a telefon hátuljára, amit a kamera és a hozzá tartozó LED-es villanó körül találunk.

A telefon csomagolása egy microUSB kábelt és egy hálózati töltőt (USB töltőfejet) valamint egy sztereo fülhallgatót rejt. A headsetként is használható füles teljesen átlagos minőségű, sajnos minőségben messze nincs partiban a beatsaudióval, így, ha zenehallgatást is tervezünk, akkor egy extra fülest is ajánlott vásárolnunk.

Címkék
Hozzászólások