- 2012. július 12., 12:00
Elsősorban Macintosh gépek mellé ajánlja USB 3.0 csatolóval szerelt külső meghajtóját a Freecom.

A külső merevlemezek világának állóvizét legutóbb az kavarta fel valamelyest, hogy megjelent az USB 3.0 csatlakozó, mert így a HDD-k teljesítménye szintet lépett. A helyzet ezzel együtt továbbra is az, hogy a termékek között jelentős eltérést írási és olvasási sebesség tekintetben nem fogunk találni, persze csak akkor, ha azonos kategórián belül nézelődünk, mert nyilván az USB 3.0 illetve az USB 2.0 csatlakozóval szerelt termékek külön csoportot képviselnek. Ha a gyártók meg szeretnék különböztetni valahogy termékeiket a nagy átlagtól, akkor továbbra is a dizájn illetve a hozzáadott szoftverek állnak rendelkezésre; e kettőből előbbi főleg akkor lehet fontos szempont, ha egy gyártó nem a PC-s felhasználókat, hanem a Macintosh tulajokat veszi célba. A Freecom Mobile Drive Mg esetében éppen ez a helyzet.

Külső

A termékcsaládba 320 GB és 1,5 TB közötti kapacitású, USB 3.0 vagy USB 3.0 és FireWire 800 csatlakozóval szerelt modellek tartoznak, nálunk az 1 Tbájtos, csak USB 3.0 csatlakozóval szerelt változat járt. Ez egyetlen egy dolog miatt lehet fontos, mégpedig azért, mert a FireWire nélküli verziók vékonyabbak: tesztünk alanya 120×81×10 mm-es, azaz alig nagyobb, mint a benne lévő, 2,5 colos merevlemez, míg a FireWire 800-as verziók 15 mm magasak. A Mobile Drive Mg, ahogyan arra neve is utal, magnézium készülékházzal rendelkezik. Ez remekül illeszkedik a Macintosh gépek dizájnjához, de emellett természetesen az is fontos szempont volt az anyagválasztáskor, hogy a borítás az apró méret és az alacsony tömege ellenére rendkívül strapabíró is.

A Freecom nem használt felesleges díszítőelemeket, a teljesen egyszínű borítást az előlapon is csupán a bemart Freecom felirat illetve logó díszíti. A színvilágot a hátsó rész töri meg, amely fényes fekete, és amely az USB 3.0 csatlakozót is tartalmazza. A hátlap mögött rejtőzik a jelzőfény is, amely működés közben fehér színnel világít, adatátvitel közben pedig villog. A Freecom Mobile Drive Mg apró gumitappancsokat kapott, ezek kiválóan megakadályozzák, hogy a meghajtó csúszkáljon az asztal felületén, így kisebb az esélye annak, hogy véletlenül leverjük.

A HDD csomagolása szintén az Apple termékek illetve kiegészítők csomagolására hajaz, a Freecom átlátszó, kemény műanyagból készült tokban forgalmazza a HDD-t. A doboz a meghajtó mellett egy elég rövid, mindössze 30 cm-es USB 3.0 kábelt és egy gyorstelepítési útmutatót tartalmaz.

Belső

A nálunk járt tesztpéldány belsejében egy Samsung HN-M101MBB típusjelzésű meghajtó volt – de könnyen lehet, hogy a Freecom más kapacitású modellekben más gyártó termékét használja. A drive 5400 rpm-es, elérési ideje 12 ms, a benne lévő cache mérete pedig 8 Mbájt. Egy külső eszköz esetében ezek a paraméterek teljesen rendben vannak. (Csak a rend kedvéért jegyezzük meg, bár ez a tok méretéből már kiderült, hogy a Samsung két adattároló tányérral oldotta meg az 1 Tbájtos kapacitást, a HDD magassága a szabványosnak számító 9,5 mm.)

A meghajtó sebességét ezúttal is a HD Tune segítségével mértük le: a maximális olvasási sebesség a lemez elején 109 MB/s, átlagosan pedig 84 MB/s volt. Írásnál, ahogyan az USB 3.0 interfészre csatlakozó meghajtók esetében mindig, a teljes sebességet nem tudjuk kihasználni, a tempó 90 MB/s-ról indul, átlagosan pedig 79 MB-ot tudunk felírni másodpercenként. Az elérési idő a HDTune szerint 17,1 ms körüli, azaz a meghajtó hozza a papírformát (a gyári adat a késleltetést nem tartalmazza).

A meghajtó természetesen kompatibilis az USB 2.0 vezérlőkkel is, és a működéshez külön tápegységre ez esetben sincsen szükség. A rend kedvéért lemértük az írási és olvasási sebességet USB 2.0 csatlakozóval is, és a Freecom Mobile Drive Mg egy hajszálnyival gyorsabbnak bizonyult a konkurenseknél, olvasásnál 35, írásnál pedig 33,4 MB/s-ot ért el a szokásos 30-32 MB/s helyett.

Címkék
Hozzászólások