- 2012. augusztus 28., 12:00
Augusztus elején elkészült a Windows 8 végleges verziója. Most bemutatjuk a telepítés menetét, lépésről lépésre.

A cikk a Windows 8 RTM alapján készült. Az írásban szereplő információk a következő Windows 8 verziókra érvényesek: Windows 8 , Windows 8 Pro .

Ebben a cikkben azt az egyszerű alapesetet vesszük, amikor a Windows 8-at egyedüli OS-ként használjuk. Ez a Windows 8 esetében sokszor lesz valós forgatókönyv; egy korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy sok esetben kell a Windows 8-at teljesen újratelepíteni, a meglévő OS-t ugyanis sajnos csak akkor lehet a programok és beállítások megtartásával frissíteni, ha Windows 7-ről váltunk, és nem akarunk 32-bites OS-t 64-bitesre cserélni (vagy esetleg fordítva).

A Windows 8 telepítője sok rokonságot mutat a Windows 7 telepítőjével, a folyamat során több olyan opció is lesz, ami már ismerős a Windows 7 (vagy akár a Windows Vista) telepítőjéből, azonban a Microsoft igyekezett a lehetőségekhez képes leegyszerűsíteni a folyamatot, így aki nem akar a részletes beállításokkal foglalkozni, az akár néhány kattintással megúszhatja az egész procedúrát.

Cikkünkben a Windows 8 Enterprise változatát használtuk, annak is a 32-bites változatát, de a leírtak alkalmazhatók a Windows 8-ra és a Windows 8 Pro változatára is.

Windows 8 telepítése

Indítsuk el a számítógépet vagy a notebookot úgy, hogy USB stickről (vagy CD/DVD lemezről) bootoljon. A legtöbb alaplap esetében a boot médium kiválasztható egy gyorsmenüből is, ha a gép indulásakor megnyomjuk a megfelelő billentyűt – ami általában az F2, F8 vagy F12 billentyű szokott lenni. Ha gépünkben nincsen ilyen lehetőség, akkor lépjünk be a BIOS-ba és állítsuk át kézzel a bootolási sorrendet (ebben az esetben a folyamat végén ne felejtsük el visszaállítani az eredeti állapotot). A telepítéshez használható USB stick elkészítéséhez segítséget jelenthet egy korábbi írásunk, amelyet még a Windows 7 telepítőjével készítettünk, a folyamat lépései azonban ugyanazok a Windows 8 esetében is.

Az indulás után a telepítőnek egy-két percre van szüksége ahhoz, hogy az előkészületi munkákat elvégezze.

Az első ablak a korábbi Windows verziókból már ismerős; az OS nyelvét, a lokalizációt és a billentyűzet nyelvét kell kiválasztanunk. Egyelőre magyar nyelvű Windows 8 nincsen, így az angolt választottuk ki – a másik két opció esetében viszont természetesen a magyart állítottuk be. Tovább a Next gomb segítségével léphetünk.

(Ami változást észrevehetünk a felületen, az az, hogy a háttér és az ablak színe a Windows 8 esetében ezúttal teljesen egyszerű, a Microsoft nem használt színátmeneteket sem. Viszont érdekes, hogy az ablak stílusa, a lekerekített sarkokkal, a vissza és bezárás gombokkal valamint az áttetsző kerettel, továbbra is a Windows 7-et idézi.)


A következő ablakban el kell fogadnunk a licencszerződést (pipa az I accept the licence terms felirat elé), majd ki kell választanunk a telepítés típusát. Mivel most azt feltételezzük, hogy a rendszert frissen telepítjük fel, a második opciót, Custom, (advanced), kell választanunk.


A soron következő ablak szintén ismerős lehet a Windows Vista illetve a Windows 7 telepítőjéből, itt azt kell megadnunk, hogy az operációs rendszer melyik merevlemezre illetve azon belül is melyik partícióra kerüljön. Esetünkben a gépben egyetlen egy 60 Gbájtos SSD volt, így nem volt nehéz dolgunk.

Arra figyeljünk, hogy a telepítő a kiválasztott partíciót megformázza, így az összes rajta lévő adat elvész – ennek akkor lehet jelentősége, hogy korábban mondjuk Windows XP-t használtunk, és a rendszerpartíción is tároltunk adatokat. A telepítés a partíció kiválasztása után a Next gombbal indítható el. Amennyiben nem szeretnénk a merevlemez teljes kapacitását használni (egy 1 Tbájtos HDD esetében például jobban járunk, ha készítünk egy kisebb, 64-128 Gbájt kapacitású rendszerpartíciót), kattintsunk a Drive options (advanced) menüpontra, majd hozzunk létre új partíciót a New gomb segítségével. Miután kattintottunk, be kell állítanunk a partíció kívánt méretét – az adatot Mbájtban kell beírnunk. A Windows 8 helyes működéséhez szükség van egy másik partícióra is, ezért a telepítő készít egy 350 Mbájtosat is – erre vonatkozóan figyelmeztető üzenetet is kapunk.


Ha nem látszik egyetlen egy HDD sem, vagy nem látszik az a HDD, amelyikre a Windows szeretnénk feltelepíteni, akkor a Load Driver menüpont segítségével tölthetjük be a RAID/SCSI vezérlő vagy az IDE kontroller illesztőprogramját.

A telepítő most felmásolja a fájlokat. Windows verziótól és a gépünk teljesítményétől függően a művelet 5-30 percnyi időt vesz igénybe – ez a telepítés leginkább időigényes része.Ha elkészült a fájlok felmásolásával és az alapvető konfigurációkkal, a Windows 8 telepítője újraindítja a számítógépet.


»1 - A Windows 8 telepítése
Címkék