- 2012. szeptember 7., 12:00
Két érdekes, a merevlemezek titkosítására szolgáló hardveres megoldást próbáltunk ki. Otthonra is és az irodába is.

A Skydigital márka a geeks.hu olvasói számára már bizonyára nem ismeretlen, korábban a gyártó több termékét is teszteltük már: járt nálunk az EZSave LockDown HDD tok, a Venice V13 médialejátszó és a SkyHD CaptureX HDMI digitalizáló is. Ezúttal megint a merevlemezek világához kanyarodtunk vissza, és rögtön két érdekességet is megnéztünk: az EZSave LockDown PE-t és az EZSave LockDock merevlemez-dokkolót.

EZSave LockDown PE

A korábban nálunk is járt EZSave LockDown jóárasított, egyéni felhasználóknak szánt verziója a PE típusjelzéssel ellátott modell, amely funkciójában ugyanazt tudja, mint a LockDown, de egyszerűbb és minimálisan könnyebben kezelhető formában.

Tesztünk alanya gyakorlatilag egy teljesen egyszerű, műanyagból készült tok, amelyben egy apró NYÁK (és azon persze némi elektronika) található. A külső teljesen átlagos, a LockDown PE matt műanyag borításáról nyilván nem süt a minőség érzése, de komolyabb gond a kialakítással nincsen. A tok felső részén tizenkét gombot találunk, 0-9-ig a számgombokat, ezek mellett pedig egy titkosítás és egy Enter gombot. Ezeket a tokban lévő HDD titkosításához használhatjuk, a pontos funkciókról később ejtünk szót. A tok érdekessége, hogy a hátlapja egyszerűen leszedhető (mintha csak egy nagyra nőtt mobiltelefonról lenne szó), de nemcsak a tok szétszedésénél mellőzhetjük a csavarokat, hanem a HDD beépítésekor sem kell bajlódnunk velük. Az EZSave LockDown PE bármilyen SATA csatlakozóval szerelt, 9,5 mm magas HDD-t képes fogadni – a magasabb meghajtók nem férnek bele, a vékonyabbakat viszont nem tartja tökéletesen stabilan a ház.

A műanyag borítás előnye, hogy a tok nagyon könnyű, mindössze 70 grammos, így jó eséllyel a kütyü tömege a HDD beépítése után sem haladja meg a 200 grammot. A tokra csak egyetlen egy csatlakozó került, egy USB 3.0 szabványú port – amit egyébként a csatlakozó alakjából nem feltétlenül mondanánk meg, mert nem microUSB, hanem mini-B dugaszról van szó, hogy a gyártó a széles körű visszafelé való kompatibilitást is biztosítani tudja.

A készülék csomagolásában a tok mellett egy hordozótáskát is találunk, valamint természetesen kapunk egy USB 3.0 kábelt is.

Teljesítmény

Ahogyan néhány sorral feljebb már megírtuk, az elektronika USB 3.0 csatlakozót tartalmaz, így az adatátvitel sebességét elsősorban nem a tok képessége határozza meg, hanem az, hogy milyen gyors a merevlemez, amit a gépházba építünk. Mi a teszt során egy 5400 rpm-es, 320 Gbájtos Hitachi HDD-t használtunk (HTS545032B9A300), az alábbi sebességtesztek erre a meghajtóra vonatkoznak tehát.

Olvasási és írási sebességek titkosítás használata mellett

Ahogyan sejteni lehetett, a tokkal ezúttal is a HDD teljes sebességét ki tudtuk használni: olvasásnál a lemez elején 82, a lemez végén 37, átlagosan pedig 63 MB/-os tempót mértünk, írásnál pedig 78, 35 és 59 MB/s-ot. Ezek jóval magasabb értékek, mint amit egy normál USB 2.0 csatlakozással lehet elérni, ebben az esetben a lemez elején és végén is 30-31 MB/s körüli tempóra lehet számítani.

Használat közben

Habár külsőre egyértelműen gyengébb konstrukció az EZSave LockDown PE a normál verziónál, a titkosítás terén nem marad le tőle: az adatok kódolásához 256 bites AES kódolást használ az elektronika, a kódolás és a dekódolás pedig valós időben történik. Alapesetben az újonnan behelyezett merevlemezzel a tok teljesen hétköznapi külső merevlemezként viselkedik, első csatlakoztatásnál bármiféle kód beírása nélkül is használni tudjuk a meghajtót (és ez így is marad addig, amíg nem írunk be jelszót).

A sikeres csatlakoztatást az előlapon egy vörös LED jelzi, alatta pedig, a 2-es számmal jelölt („Input new password, and then press Enter”) felirat mellett egy kék színű LED jelzi, hogy meg kell adnunk egy új jelszót. Ha ezzel megvagyunk, akkor a 3-as pont melletti, a jelszó újbóli beírására utasító felirat melletti lámpa gyullad ki; ismételjük meg az előbb beírt jelszót, hogy befejezzük a konfigurálást. Nagyon fontos, hogy ezután a művelet után az elektronika törli a HDD partíciós tábláját, ami azt jelenti, hogy a HDD-n lévő összes adat elvész, a Windowsban pedig teljesen üres, partíciókat sem tartalmazó meghajtóként jelenik meg a HDD – tehát használat előtt az operációs rendszeren belül újra létre kell hoznunk legalább egy partíciót. A titkosítást végző elektronika a PC felé teljesen transzparens, így a tok bármilyen OS-sel kiválóan együttműködik, a merevlemezt akár még tévéhez is hozzácsatlakoztathatjuk. A titkosítást és a kikódolást az elektronika valós időben végzi, és nagy plusz pont, hogy az adatátviteli sebesség egyáltalán nem csökken akkor sem, ha a titkosítást használjuk.

A tok 1-8 karakterből álló jelszavakat támogat, a jelszó cseréjére pedig természetesen később is módunk van – ilyenkor a meghajtó nem kódolja újra az adatokat, amit az tesz lehetővé, hogy a titkosításhoz használt kulcsot az elektronika a HDD-n egy külön partíción tárolja, és a beállított pin kód segítségével csak ezt a partíciót zároljuk tulajdonképpen. Ez a felépítés azt is jelenti, hogy a tok meghibásodása esetén az adatokat egy másik tok hadrendbe állításával vissza lehet nyerni – de ehhez a forgalmazó segítségét kell kérnünk, tekintettel arra, hogy a generált kód a beépített merevlemez és a LockDown egyedi azonosítójának felhasználásával készül. Amennyiben a tokban lévő meghajtót kivesszük, és beépítjük egy számítógépbe, akkor annak operációs rendszere úgy fogja látni, mintha egy teljesen új HDD-vel lenne dolga – lévén, hogy Skydigital LockDown PE tokja nemcsak a HDD-n lévő adatokat, hanem a partícióra vonatkozó információkat is titkosítja.

A HDD-n lévő gombokkal a jelszó beírása és megváltoztatása mellett újrainicializálhatjuk a HDD-t (minden rajta lévő adat elvész), és kérhetjük az eszköz biztonságos eltávolítását is. Ez utóbbi a lakatot ábrázoló gomb nyomva tartásával lehetséges, és a lépés nagyon fontos, mert a tikosított adatok biztonságát a gyártó csak abban az esetben garantálja, ha mindig biztonságosan távolítjuk el az eszközt.

»1 - Skydigital EZSave LockDown PE
Címkék
Hozzászólások