- 2012. szeptember 13., 17:54
Egy USB csatlakozós, gyakorlatilag mindent kütyüt tölteni képes hordozható akkumulátort próbáltunk ki.

Az okostelefonok számítási kapacitása rohamosan nő, a két- és négymagos processzorral szerelt mobilok azonban, ha minden képességüket kihasználjuk, ritkán bírják egy napnál tovább – ha pedig sokat internetezünk és közben még zenét is hallgatunk, akkor akár az is kihívást jelenthet számukra, hogy legalább a nap végéig kibírják szusszal. Ha a telefon lemerül, az általában persze csak kisebb kellemetlenséget okoz (például nem tudjuk elolvasni a híreket hazafelé a metrón), azonban könnyen elképzelhető olyan eset is, amikor telefon nélkül akár nagyobb galibába is kerülhetünk: utazás közben például már nagyobb gondot jelenthet, ha az este közeledtével a telefon GPS-e és a rajta lévő térkép nélkül mondjuk eltévedünk. A telefonok és a PMP-k unaloműzőnek jól jönnek egy hosszabb repülőút során is, azonban filmnézéssel ritkán bírják 2-3 óránál tovább; számos olyan helyzetet el tudunk tehát képzelni, amikor egy kis tartalék energia jól jön.

A Genius ECO-u200 ilyen és ehhez hasonló esetekben lehet hasznos, a tajvani gyártó miniakkumulátorával ugyanis minden olyan kütyüt feltölthetünk, amit a számítógép USB portjáról is fel tudnánk tölteni. Az apró tápegység egy Li-Ion akkumulátort tartalmaz, amelynek kapacitása 2600 mAh – ami jóval több, mint a telefonok átlagosan 1200-1800 mAh körüli kapacitása.

A Genius ECO-u200 Universal Portable Battery mérete apró, és maga a kütyü nem is nehéz – zsebben mégsem fér el kényelmesen, mert a téglatest forma miatt kicsit bumszli (75×33×24 mm-es, tömege pedig 71 g). Borítása fényes fekete, ami nem a legjobb választás, mert védőtok nélkül a műanyag nemcsak az ujjlenyomatokat gyűjti be nagyon gyorsan, hanem karcolódik is. Egy utazás közben használt dologra pedig általában nem vigyázunk annyira, így borítékolható, hogy néhány hónap alatt tele lesz sérülésekkel a felület. (Még szerencse, hogy a használhatóságot mindez nem befolyásolja). Az ECO-u200 hátsó részére az USB kimenet került, elöl pedig négy LED-et, egy gombot illetve a töltéshez egy microUSB portot találunk. A LED-ek kék színnel a töltöttségi szintet jelzik (ellenőrzéshez meg kell nyomnunk a gombot), míg a bal oldali az akku töltése közben pirosan világít. A gombbal ki-be lehet kapcsolni az akkumulátort, de erre csak akkor lesz szükségünk, ha a tölteni kívánt eszközt nem szeretnénk kihúzni a Geniusból; az USB kábel csatlakoztatásakor ugyanis a töltés automatikusan elindul, ha pedig kihúzzuk a kábelt, akkor néhány perc elteltével kikapcsol az ECO-u200. A kütyü dobozában az akkumulátor mellett egy microUSB kábelt találunk még, ezzel tudjuk feltölteni.

Amint korábban már említettük, az akkumulátor kapacitása 2600 mA, a maximális leadható teljesítmény pedig 5 watt (5 volt, 1 amper). Ebből a legfontosabb az áramerősség, amely elég nagy ahhoz, hogy a teljesen lemerült készülékeknél is elindítsa a töltést. Ha az ECO-u200 lemerült, akkor valamivel több, mint 5 óra alatt lehet teljesen feltölteni.

Hogy az akkumulátor mennyit bír valójában, azt több kütyü segítségével is leteszteltük. Egyrészt a korábbi akkumulátor teszteknél már jól bevált PDA segítségével, amely külső segítség nélkül 110 percig képes filmlejátszásra. A Genius ECO-u200 csatlakoztatásával ezt az időt 298-re tudtuk növelni, ami nagyon jó eredménynek számít. Másik tesztalanyunk egy mobiltelefon volt (HTC Desire), amelyet az akku segítségével, 10%-os töltöttségi szintről egyszer tudtunk teljesen feltölteni – viszont ezt követően gyakorlatilag semmi tartalékunk nem maradt.

Összegzés

A hordozható akkumulátorok mezőnyéből a Genius ECO-u200 9500 forintos árával lefelé lóg ki, teljesítményben viszont megközelítőleg ugyanazt hozza, mint kétszer annyiba kerülő társai. Habár a fényes fekete külsővel nem vagyunk megelégedve, mert gyorsan koszolódik és karcolódik, az akkumulátor használhatóságát ez érdemben nem befolyásolja. A Genius ECO-u200 elég energiával rendelkezik akár ahhoz is, hogy egy okostelefont vagy két kisebb kütyüt teljesen feltöltsünk vele, így nemcsak a mindennapok során, hanem hosszabb utazások alkalmával is hasznos útitárs lehet.

Hozzászólások