- 2012. szeptember 26., 08:00
Az egyik legolcsóbb, teljes 3D támogatást nyújtó médialejátszó járt nálunk: kipróbáltuk a Mede8er MED1000X3D-t.

A médialejátszók nagyon sokat fejlődtek az elmúlt néhány évben, a formátumtámogatás a legtöbb készülék esetében például ma már kifogástalan. Egyvalami azonban sokáig hiányzott a gyártók, köztük a Mede8er repertoárjából is, mégpedig a 3D-s anyagok támogatása. Itt persze nem a side-by-side és a top-and-bottom tartalmakra gondolunk, amelyek műszakilag 2D streamként kezelhetők, sokkal inkább a rippelt 3D Blu-ray lemezeken lévő anyagok támogatására.

A Mede8er most végre pótolta a mulasztást: a gyártó első „igazi” 3D-s lejátszója a MED1000X3D, amely Magyarországon nálunk járt először. Lássuk, hogyan állja meg a helyét a gyakorlatban.

Külső

A Mede8er hazánkban nem tartozik a legismertebb márkák közé, pedig a gyártónak rengeteg médialejátszója van. Ezek többsége pontosan úgy néz ki, mint bármilyen más gyártó médialejátszója, a hardver a legtöbb esetben egy téglatest formájú „dobozba” került. A gyártó 3D-s médialejátszója, a MED1000X3D viszont teljesen új külsőt kapott: a készülék első ránézésre leginkább egy ufóra emlékeztet. A különleges formavilágnak gyakorlati jelentősége persze nincsen, a gyártó célja viszont az volt, hogy a lejátszó különbözzön a többi terméktől, és ezt sikerült is elérni.

A MED1000X3D készülékháza fémből készült, aminek alapesetben örülni szoktunk, a felső, szürke színű rész viszont nem éppen a legigényesebb kialakítású. Különösebb baj nincs vele, de teljesen úgy néz ki, mintha műanyagból lenne – hiába, a kedvező ár mindig azt jelenti, hogy valahol kompromisszumot kell tudnunk kötni. A MED1000X3D nem tartozik a legkisebb médialejátszók közé, amelynek az egésze egyszerű oka az, hogy merevlemezt is építhetünk bele, ráadásul nemcsak 2,5 colos, hanem 3,5 colos meghajtó beszerelésére is van lehetőség. Az erre szolgáló fiókot a fedlap alatt találjuk meg – amelyet az „előlap” közepén lévő, háromszög alakú gomb megnyomása után nyithatunk fel. A HDD-t akár csavarok nélkül is beépíthetjük, de a stabilabb rögzítés érdekében érdemes fix rögzítést használni; a szerelés így sem lesz bonyolult és hosszadalmas.

A különleges kialakítás és az oldalak hiányának eredménye az, hogy a MED1000X3D-re nem került külön kijelző, és nincsen bekapcsolást jelző LED sem, viszont a lejátszó felső részén lévő gombok háttérvilágítása mindig jelzi, hogy a készülék éppen ki van-e kapcsolva vagy be; előbbi esetben vörös, utóbbi esetben két színnel világítanak a gombokon lévő piktogramok.

A felső gombok egyébként csak a navigációra szolgálnak, bekapcsolni a fedélnyitó alatt lévő fekete gombbal lehet a készüléket.


Hátul egész komplett csatlakozópanelt kapunk, amely minden olyan kimenetet tartalmaz, amire csak szükségünk lehet: HDMI 1.4, komponens és kompozit vidoekimeneteket, optikai, S/PDIF és sztereo RCA hangkimeneteket valamint gigabites Ethernet csatlakozót egyaránt kapunk. A MED1000X3D természetesen nemcsak vezetékes, hanem vezeték nélküli hálózatokra is képes csatlakozni (ehhez pedig egy jó nagy antennát is kapunk), a belső merevlemezt pedig USB 3.0 csatlakozó segítésével (is) megtölthetjük adatokkal. Nagyjából oldalra, de valamelyest hátrafelé néznek az USB host csatlakozók (kettő darab, jobb oldalt) és az SD-kártyahely; ezek természetesen arra szolgálnak, hogy alkalmanként külső merevlemezt, USB sticket vagy a fényképezőgép/vidoekamera memóriakártyájának tartalmát is meg tudjuk nézni.

A fémborítás előnye, hogy a készülékház kiválóan elvezeti a hőt, ezért nincsen szükség ventilátor használatára, a 3,5 colos HDD-k vibrálását pedig a vaskos gumitalpak nyelik el, így a Mede8er lejátszója gyakorlatilag teljesen hangtalanul működik.

A lejátszó csomagolása a MED1000X3D mellett a távirányítót, egy HDMI, egy AV kábelt és egy USB 3.0 kábelt is rejt, valamint egy szivacsot, amivel, ha akarjuk, a 2,5 colos HDD-t támaszthatjuk ki, hogy biztosan ne mozduljon el.

Címkék
Ez is érdekelhet
2017. április 19., 14:23
2017. február 22., 11:00
Hozzászólások