- 2012. október 18., 12:00
A SkyDigital optikai meghajtóként is használható külső merevlemeztokot is gyárt; kipróbáltuk az iSO Mount 3-at.

Néhány hete teszteltük az EZSave LockDown PE-t és az EZSave LockDock merevlemez-dokkolót; ismét a koreai gyártó egyik termékére került a sor, ezúttal az iSO Mount3-at néztük meg, amely érdekessége, hogy virtuális optikai meghajtóként is tud működni.

Külső

Külső merevlemeztokból ma már rengeteget találni, ezért a gyártók igyekeznek hasznos és/vagy érdekes képességgel felturbózni a termékeket, mert a népes mezőnyből csak így lehet kitörni. A SkyDigital is ezt az utat választotta: a korábban nálunk járt HDD-k hardveres titkosítást kínáltak, mostani tesztünk alanya pedig az optikai meghajtó helyett is használható.

Mielőtt azonban a részletekbe belemerülnénk, nézzük meg a 2,5 colos HDD-k fogadására alkalmas apróságot kívülről. A tok teljesen egyszerű, műanyagból készült. Az anyagválasztást, csakúgy, mint a korábban nálunk járt EZSave LockDown PE esetében, erős közepesre értékelhetjük: a műanyag nem a legigényesebb, de a megmunkálással komolyabb problémánk nem volt. Ha a tokot kinyitjuk, akkor sem találunk semmi szokatlant: az apró méretű NYÁK-on nem látszik, hogy a tok különleges képességgel is bír. A keret felső része viszont már sejteti, hogy ezúttal nem egy teljesen szokványos tokkal van dolgunk, a felső részen ugyanis egy gomb, néhány felirat és néhány LED is helyet kapott. Nem nehéz kitalálni, hogy a gomb segítségével lehet a működési módot kiválasztani – de erről néhány sorral lejjebb.

A tok hátlapja egyszerűen leszedhető, a szerelést pedig nemcsak ez, hanem az is megkönnyíti, hogy a HDD beszereléséhez nincsen szükség csavarokra: a tok kialakítása olyan, hogy a meghajtót tökéletesen mozdulatlanul tartja. Az iSO Mount 3 természetesen bármilyen SATA csatlakozóval szerelt, 9,5 mm magas HDD-t képes fogadni – a magasabb meghajtók viszont nem férnek bele, a vékonyabbakat meg azért nem ajánlott használni, mert a csavar nélküli rögzítés miatt a ház ezeket az egységeket nem tartja tökéletesen.

A tokra egyetlen USB 3.0 szabványú, mini-B dugasz került – ami természetesen visszafelé is kompatibilis, de USB 2.0 adatátvitel esetén a működési sebesség értelemszerűen csökken. A készülék csomagolásában a tok mellett egy „hordozótáskát” is találunk, valamint kapunk USB 3.0 kábelt is.

Teljesítmény

Az elektronika USB 3.0 csatlakozót tartalmaz, így az adatátviteli tempót szerencsére nem az elektronika, hanem a beépített meghajtó határozza meg. Mi a teszt során a korábban már többször is jól bevált, 5400 rpm-es, 320 Gbájtos Hitachi HDD-nket használtunk (HTS545032B9A300). A mérések a várt eredményt hozták: a HDD teljes sebességét ki tudtuk használni: olvasásnál a lemez elején 81, a lemez végén 38, átlagosan pedig 64 MB/-os tempót mértünk, írásnál pedig 75, 37 és 57 MB/s-os értékeket kaptunk. Amennyiben a tokot USB 2.0 adapterre kötjük, a lemez elején és a végén is 30 MB/s körüli tempóra számíthatunk.

Használat közben

Csatlakoztatás után az előlapon alapesetben a HDD felirat világít, vagyis a tok egy teljesen hétköznapi, normál merevlemeztokként viselkedik. Extra képességét a MODE gomb megnyomásával használhatjuk ki, ebben az esetben a meghajtó nem merevlemezként, hanem optikai meghajtóként működik tovább – és CD, DVD valamint Blu-ray olvasó kiváltásra egyaránt alkalmas. A gomb segítségével három virtuális eszköz közül is választhatunk. Külön driver telepítésére természetesen nincsen szükség.

Az elektronika sajnos csak az NTFS fájlrendszert és az ISO fájlformátumot támogatja; előbbi korlátozás miatt Macintosh mellé nem ajánljuk, de természetesen optikai meghajtóként működtetve a tok minden olyan operációs rendszerrel használható, amely képes az USB-s eszközöket felismerni. Azokat az ISO fájlokat, amelyeket a virtuális meghajtókhoz szeretnénk társítani, a HDD-n létrehozott _iso1, _iso2 illetve _iso3 mappába kell másolnunk. Egy mappába akár több ISO-t is bemásolhatunk, de a tok ebben az esetben is csak az elsőt fogja érzékelni (viszont a tok név és dátum alapján is képes a fájlokat szortírozni).

A külső tok elvileg minden ISO fájlt képes megnyitni, de természetesen az optikai lemezeknél alkalmazott különféle másolásvédő mechanizmusokat nem tudja szimulálni. Azonban a virtuális meghajtó nagyon jó szolgálatot tehet minden olyan esetben, amikor fontos, hogy egy optikai lemez tartalmát gyorsan érjük el, illetve persze akkor is, ha mondjuk egy optikai meghajtó nélküli notebookra szeretnénk alkalmazásokat telepíteni.

Összegzés

Ha a SkyDigital iSO Mount 3-ra egy sima tokként tekintünk, akkor egy teljesen jól működő, átlagos termékről beszélhetünk: könnyű szerelni kicsi, a beépített HDD sebességét pedig nem korlátozza. Extra szolgáltatása is nagyon érdekes, ezt nem vitatjuk, azonban abban is teljesen biztosak vagyunk, hogy ez a fajta plusz csak a felhasználók nagyon szűk rétegének fogja megdobogtatni a szívét.

A Skydigital iSO Mount 3 a NEON Multimedia Kft-től érkezett hozzánk tesztelésre. A termékekkel kapcsolatos további infók a Skydigital honlapján találhatók.

Címkék
Hozzászólások