- 2012. október 29., 12:00
Kipróbáltuk a Zyxel 4 portos switchként is működő, vezeték nélküli képtovábbításra alkalmas HDMI adapterét.
Hirdetés

A tévé vagy a projektor nappaliban való elhelyezésének sok esetben határt szab, hogy a kábeleket nem lehet a kívánt helyre megfelelően elvezetni. A legnagyobb gond általában nem is a tápellátással van (hiszen konnektor azért elég sok helyen van egy szobában), hanem azzal a kábellel vagy kábelekkel, amelyek a képet (és a hangot) juttatják el a megjelenítőhöz. A Zyxel WHD6215 jó megoldás lehet egy ilyen helyzetben; a kütyü segítségével a tévét vagy a plafonra szerelt projektort vezeték nélküli összeköttetésen keresztül csatlakoztathatjuk hozzá akár négy forráshoz is.

Külső

Sok felhasználó nem szereti a kábeleket, ami érthető is: a vezetékekkel sok a gond. A megfelelő hosszúság mellett gondoskodni kell arról is, hogy a vezetékek lehetőleg láthatatlan módon, szépen legyenek elvezetve, a bútorok mögött, és persze arra is, hogy a „drótók” ne gabalyodjanak össze. Az esztétikus kábelezés kivitelezése sok esetben nem olyan nagy gond, mert a szekrénysor mögött sok minden elfér – azonban ha a tévét a falra vagy a projektort a plafonra szereltük, az nagyon is megnehezítheti a dolgunkat. Főleg akkor, ha nemcsak egy, hanem három-négy forrás is csatlakoztatnánk (set-top-box, játékkonzol, PC, Blu-ray lejátszó, stb.), hiszen ilyenkor, kábelezés esetén, mindegyiknek saját összeköttetésre is szüksége lenne.

A Zyxel WHD6215 kit segítségével ezt a problémát tudjuk elegáns módon áthidalni: a WirelessHD 1.0 szabványt használó eszköz ugyanis a kép és a hang vezeték nélküli továbbítására alkalmas. A technológiai részletekről a következő oldalon lesz szó – de elöljáróban annyit azért megjegyeznénk, hogy a WHD6215 HDMI splitterként is funkcionál, és természetesen Full HD 3D anyagok továbbítására is alkalmas.

A szett két dobozból áll, amelyek nem túl aprók – viszont cserébe dizájnosak. A két egység formája teljesen azonos, viszont a méretük egy hajszálnyit eltér; a vevőegységként szolgáló modul, amelyre csak egyetlen HDMI kimenet került, minimális mértékben kisebb a négy HDMI bemenetet tartalmazó adó egységnél. A dobozok formavilága nekünk bejött, de persze könnyen lehet, hogy az ívelt formák nem mindenkinek tetszenek majd – már csak azért is, mert ez a külső nem minden tévéhez és Blu-ray lejátszóhoz passzol. A Zyxel arra viszont figyelt, hogy a szín alapján az adapterek ne lógjanak ki az otthoni kütyüink közül: a fedlap fényes-fekete mindkét adapternél, az oldalak pedig matt fekete borítást kaptak. Sajnos a kialakítás nem tökéletes, a WHD6215 mindkét részegysége ugyanis olcsó műanyagból készült (még, ha ez nem is látszik messziről), és az összeszerelés is lehetett volna precízebb.

A vevőre (WHD6215-R), amint korábban már említettük, csak egyetlen egy HDMI kimenet került (egyébként jobb oldalra). Természetesen nincs is szükség többre, hiszen ez az egység áll kapcsolatban a tévével. Az előlapon egy visszajelző LED mutatja a bekapcsolt állapotot. Az adó (WHD6215-T) csatlakozók alapján sokkal jobban felszerelt: ezen négy HDMI bemenetet találunk hátul, valamint egy gombot, amivel a források között manuálisan lépkedhetünk. A több bemenet több visszajelző fényt is jelent: a bekapcsolást jelző zöld lámpa mellett mind a négy bemenethez tartozik egy-egy fényforrás, ezek azt jelzik, hogy mikor melyik bemenet az aktív. Ennek az egységnek az előlapján egy infra érzékelő is helyet kapott, ez fogadja a távirányító jeleit. (Természetesen hátul mindkét egységre tápcsatlakozó illetve ki-/bekapcsoló gomb is került.)

Balra a vevő, jobbra az adó egység csatlakozói

A csomagolásban az adó és a vevő egység mellett két tápegységet és egy távirányítót valamint két HDMI kábelt találunk. Emellett a Zyxel mellékelt egy adaptert is, amivel a vevőt lehet a falra felszerelni. Ez magyarázza egyébként, hogy miért az adapter oldalán kapott helyet a HDMI kimenet: ha a kütyüt a falra szereljük fel a tévé mellé, akkor a kábelt így nem kell ívelten elvezetni. Természetesen kapunk még egy használati útmutatót is – erre azonban szerencsére nem nagyon lesz szükségünk, mert a beüzemelés nem bonyolult, tulajdonképpen minden lépése adja magát.

Hozzászólások